WSJ: Marile grupuri auto depun eforturi pentru a se adapta fabricării aparatelor de ventilaţie

Marile grupuri auto au sarcina dificilă de a învăţa angajaţii să deprindă abilităţile de a asambla echipamente medicale, în condiţiile în care liniile tehnologice de producţie au fost convertite, în eforturile de contracarare a coronavirusului, notează publicaţia The Wall Street Journal.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului WSJ: Marile grupuri auto depun eforturi pentru a se adapta fabricării aparatelor de ventilaţie

Sursa foto: Profimedia

Angajaţii din liniile de asamblare ale celor mai mari grupuri auto din Statele Unite, cărora li s-a cerut să îşi transforme abilităţile pentru a fabrica aparate de ventilaţie respiratorie în loc de maşini, trebuie să înveţe mai întâi să utilizeze pensete şi şurubelniţe mici.

Acesta este unul dintre numeroşii paşi înainte în cursa pentru conversia fabricilor de automobile în ateliere de echipamene medicale, până când va fi atins vârful pandemiei în Statele Unite. Companiile General Motors Co. şi Ford Motor speră să acorpere penuria de echipamente pentru salvarea vieţilor, dar au la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a le produce.

La o unitate de producţie Ford din Dearborn (Michigan), inginerii au acoperit pereţii unei săli de conferinţe cu mici hârtiuţe galbene care conţin instrucţiunile pentru fabricarea de echipamente medicale. În urmă cu doar câteva săptămâni, participau la programul pentru lansarea modelului SUV Ford Bronco.

La o uzină GM din Kokomo (Indiana), muncitorii, echipaţi cu măşti chirurgicale şi mănuşi latex, au învăţat cum să asambleze plăci cu circuite şi tevi de dimensiuni mici în aparate de ventilaţie respiratorie. Producţia urma să înceapă în câteva zile.

Astfel de aparate sunt asamblate de obicei la o capacitate de câteva zeci pe săptămână. GM şi Ford intenţionează să fabrice 80.000 până la sfârşitul verii, mai multe decât numărul total estimat a fi acum în spitalele din Statele Unite.

Chiar dacă aceste companii îşi vor atinge ţintele, aparatele de ventilaţie ar putea să nu fie disponibile la timp în spitale pentru a putea fi gestionat numărul mare de pacienţi în multe zone afectate puternic de epidemie. "Producerea unui aparat de ventilaţie în două luni nu mă ajută cu nimic", a afirmat Andrew Como, guvernatorul statului american New York.

Trecerea de la autovehicule la aparate de ventilaţie necesită ceva mai mult decât rapiditate şi ingeniozitate americană. Maşinile şi motoarele sunt construite în linii de asamblare robotizate şi dotate cu dispozitive de strâns şuruburi. Aparatele de ventilaţie sunt fabricate la pupitre de lucru, cu instrumente de mână.

"Trebuie să înveţi 1.200 de oameni să accelereze proceduri pe care nu le-au mai practicat deloc", afirmă Gerald Johnson, directorul de producţie globală al GM. Muncitorii din liniile de asamblare au dat teste pentru dexteritate, pentru a se stabili dacă au abilităţile necesare.

GM a primit un prim contract federal în valoare de 490 de milioane de dolari, pentru a fabrica 30.000 de aparate de ventilaţie respiratorie până în august, destinate sistemului medical din SUA. Contractul a fost obţinut la două săptămâni după ce preşedintele Donald Trump criticase compania, invocând Legea de Producţie a Sistemului de Apărare pentru a forţa producătorul auto să se mobilieze mai rapid. Compania anunţase că deja avansase cu acest proiect.

Administraţia SUA a semnat şi un contract de 647 de milioane de dolari cu firma Royal Philips NV, cu sediul în Olanda, pentru fabricarea a 43.000 de ventilatoare până la sfârşitul anului.

Ford colaborează cu General Electric Co. pentru fabricarea a 50.000 de aparate de venilaţie până la începutul lunii iulie.

Împreună, aceste companii ar putea atinge ţinta stabilită de Casa Albă privind fabricarea a 100.000 de aparate de ventilaţie respiratorie până în vară. Ford şi GE poartă discuţii pe tema contractelor cu Administraţia de la Washington.

De asemenea, Fiat Chrysler Automobiles şi Toyota Motor Co. au elaborat planuri pentru fabricarea de aparate de ventilaţie.

Estimările privind numărul de aparate de ventilaţie necesare pentru pacienţii care au Covid-19 variază. Neil Carpenter, expert al grupului de consultanţă medicală Array Advisors, estimează că sunt necesare 25.000. Ar putea fi nevoie de mai multe dacă va veni al doilea val de infecţii, spune el. "Numărul persoanelor care s-ar putea îmbolnăvi este foarte impredictibil. Fabricarea aparatelor de ventilaţie respiratorie este una dintre puţinele variabile aflate sub conrol", explică expertul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici