Yahoo caută să evite oferte de preluare în consorţiu, strategie care avantajează Microsoft

Unii potenţiali investitori interesaţi de preluarea Yahoo s-ar putea retrage din discuţii după ce compania a stabilit reguli de confidenţialitate care i-ar putea împedica să facă oferte în consorţiu, astfel că singura companie care şi-ar permite o achiziţie pe cont propriu este Microsoft.

Urmărește
143 afișări
Imaginea articolului Yahoo caută să evite oferte de preluare în consorţiu, strategie care avantajează Microsoft

Yahoo caută să evite oferte de preluare în consorţiu, strategie care avantajează Microsoft (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Goldman Sachs şi Allen & Co, consultanţii financiari ai Yahoo, au informat investitorii interesaţi de preluare despre introducerea unei prevederi care interzice discuţiile între părţi în acordul de confidenţialitate care trebuie semnat pentru a avea acces la datele financiare sensibile ale companei, au declarat pentru Reuters mai multe surse apropiate discuţiilor.

Noua regulă a iritat mai mulţi investitori, inclusiv câteva fonduri de capital privat care doreau să facă o ofertă în parteneriat pentru Yahoo.

Aceştia au refuzat să semneze acordul de confidenţialitate, iar una dintre surse a afirmat că prevederea ar putea bloca efectiv negocierile de vânzare a Yahoo.

Cu o valoare de piaţă de circa 20 de miliarde de dolari, Yahoo este prea mare pentru majoritatea investitorilor interesaţi de preluarea companiei, cu excepţia Microsoft, care dispune de lichidităţi de peste 50 de miliarde de dolari.

Însă chiar şi Microsoft ar dori să liciteze în parteneriat pentru Yahoo, potrivit Wall Street Journal. Publicaţia americană scrie că Microsoft este în discuţii cu Silver Lake Partners şi cu un fond de pensii din Canada pentru elaborarea unei oferte de preluare a Yahoo.

"Microsoft ar veni cu câteva miliarde de dolari, iar de restul finanţării necesare s-ar ocupa mai multe bănci", scrie WSJ, citând surse apropiate discuţiilor.

Silver Lake şi fondul canadian ar plăti restul tranzacţiei, însă mai puţin decât contribuţia Microsoft.

Purtătorul de cuvânt al Microsoft Bill Cox a refuzat să comenteze informaţiile.

Printre investitorii interesaţi de preluarea Yahoo se numără şi miliardarul Jack Ma, fondatorul gigantului chinez de comerţ electronic Alibaba Group.

Potrivit poziţiei oficiale a Yahoo, Goldman Sachs şi Allen & Co se ocupă de evaluarea strategică a companiei, şi nu neapărat de vânzare, variantă care însă nu poate fi exclusă.

Din partea companiei, principalii responsabili de procesul de evaluare sunt directorul general interimar Tim Morse, numit după concedierea lui Carol Bartz în septembrie, şi cofondatorul Jerry Yang.

Investitoriiar putea face presiuni asupra lui Yang dacă Yahoo va insista pe clauza care interzice discuţiile între părţi, deoarece cofondatorul companiei a fost criticat în trecut că nu urmăreşte interesele acţionarilor.

Percepţia dominantă în cercurile apropiate companiei este că Yang a împedicat în 2008 preluarea Yahoo de către Microsoft, tranzacţie evaluată la peste 47 miliarde de dolari.

Controversata prevedere are scopul de a creşte tensiunea concurenţială din procesul de ofertare pentru preluarea Yahoo, a afirmat una dintre sursele citate de Reuters.

Implementarea unei astfel de politici asigură mai mult control companiei asupra procesului de vânzare.

Yahoo nu se opune unei oferte în parteneriat, însă vrea să evite o situaţie în care toţi ofertanţii s-ar combina într-un consorţiu uriaş, care să poată forţa un preţ mai redus, potrivit unei alte surse.

"Dacă pot controla procesul, pot face perechi din investitori pentru a avea mai multe consorţii", a arătat persoana citată.

Reprezentanţii Yahoo au refuzat să comenteze informaţiile.

Printre investitorii care şi-au exprimat recent interesul pentru preluarea Yahoo se numără fondurile de capital privat Bain Capital, Silver Lake Partners, Providence Equity Partners şi Hellman & Friedman, care încearcă să intre în parteneriat cu investitori strategici ca Microsoft sau Alibaba Group.

Directorul general al AOL, Tim Armstrong, încearcă să-şi convingă acţionarii să aprobe o ofertă pentru Yahoo, însă această variantă pare puţin probabilă, notează Reuters.

Una dintre sursele citate a afirmat că şi fondul Blackstone Group şi-a exprimat interesul pentru Yahoo.

Wall Street Journal scrie că unii investitori evaluează Yahoo la 16-18 dolari pe acţiune, faţă de nivelul de 33 de dolari propus de Microsoft în urmă cu trei ani.

Acţiunile Yahoo au crescut miercuri cu 3% pe bursa de la New York şi au închis la 15,94 dolari.

Yahoo are în derulare un parteneriat cu Microsoft în domeniul căutărilor şi publicităţii pe internet şi combinaţii cu Alibaba şi Softbank Corp, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Japonia. Pentru a face o ofertă, investitorii vor avea nevoie atât de datele financiare sensibile ale companiei, cât şi de detaliile acestor contracte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici