Yuanul atinge minime record faţă de dolarul american

Yuanul tranzacţionat la nivel internaţional a scăzut la cel mai redus nivel faţă de dolar de când datele au devenit disponibile, în 2011, scrie BBC.

Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului Yuanul atinge minime record faţă de dolarul american

Yuanul atinge minime record faţă de dolarul american

De asemenea, moneda naţională a Chinei a atins cel mai slab punct de la criza financiară globală din 2008.

Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care dolarul continuă să se aprecieze în raport cu alte monede importante, după ce banca centrală a SUA a majorat din nou ratele dobânzilor la începutul acestei luni.

Între timp, miercuri, principalii indici bursieri din Asia au scăzut puternic.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a închis în scădere cu 3,4%, indicele Nikkei, de referinţă în Japonia, a închis cu 1,5% mai jos, iar indicele Kospi din Coreea de Sud a încheiat ziua în scădere cu 2,4%.

Mulţi investitori văd dolarul ca pe un refugiu sigur în care să îşi plaseze banii în vremuri de restrişte.

Acest lucru a contribuit la creşterea valorii sale faţă de alte monede, inclusiv faţă de lira sterlină - care a atins luni un minim istoric faţă de dolar.

De asemenea, miercuri, dolarul a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani faţă de un grup de principale valute globale.

Banca Populară a Chinei (PBOC) a relaxat ratele dobânzilor pentru a relansa creşterea într-o economie devastată de blocajele Covid, în timp ce Rezerva Federală a SUA se mişcă agresiv în direcţia opusă, în timp ce încearcă să controleze inflaţia.

Scăderea valorii monedei poate fi de fapt utilă pentru exportatorii din China, pentru că ar face ca produsele lor să fie mai ieftine şi astfel ar putea creşte cererea.

Acestea fiind spuse, exporturile reprezintă doar 20% din economia chineză în aceste zile, astfel că un yuan slab nu va schimba slăbiciunea fundamentală pe plan intern, cauzată în mare parte de strategia Beijingului de zero-Covid şi de o criză imobiliară.

O monedă mai slabă poate duce, de asemenea, la retragerea investitorilor din ţară şi la incertitudine pe pieţele financiare - un lucru pe care oficialii chinezi vor dori să îl evite, având în vedere că luna viitoare va avea loc Congresul Partidului Comunist.

Scăderea yuanului a provocat slăbiciunea altor monede ale economiilor dezvoltate din regiune, inclusiv a dolarului australian şi a celui din Singapore, precum şi a won-ului sud-coreean.

Săptămâna trecută, Banca Japoniei a intervenit pentru a susţine yenul pentru prima dată din 1998, după ce moneda a slăbit în raport cu dolarul.

Pieţele emergente din Asia sunt şi ele vulnerabile - deoarece vând materii prime şi componente fabricilor din China şi astfel au devenit din ce în ce mai dependente de yuan.

În trecut, Washingtonul a acuzat China că îşi devalorizează intenţionat moneda pentru a menţine exporturile ieftine şi importurile din SUA scumpe.

Deşi dolarul puternic a zdruncinat pieţele mondiale, este puţin probabil ca acesta să împiedice Fed să continue să majoreze ratele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
yuan,
dolar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici