- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zece întrebări despre impactul deciziilor summit-ului asupra României
Deciziile luate de liderii europeni vizează economiile din zona euro, însă se răsfrâng şi asupra celorlalte ţări din Uniunea Europeană şi implicit asupra României, având în vedere că economia locală este direct conectată la pieţele din vestul continentului. Majorarea „plasei de siguranţă“ financiară a zonei euro la 1.000 de miliarde de euro este interpretată de analiştii români ca un semnal cu efecte pozitive asupra pieţei locale, în condiţiile în care investitorii au dat semnale de încredere încă din primele ore de după anunţ.
Zece întrebări despre impactul deciziilor summit-ului asupra României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acesta este primul semnal pozitiv venit din pieţele financiare în ultima jumătate de an.
Rămân însă în continuare semne de întrebare: Ce se va întâmpla cu filialele băncilor greceşti din România? Va încetini creşterea economică din zona euro? Ce va face în aceste condiţii economia României? Cum vor reacţiona pieţele? Ne vom împrumuta mai scump? Mai putem adopta moneda euro?
Ziarul Financiar răspunde la zece întrebări legate de impactul măsurilor decise la Bruxelles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
1. Decizia luată de liderii europeni este o veste bună pentru România?
Creşterea capacităţii fondului financiar de urgenţă la 1.000 de miliarde de euro este un pas înainte făcut de liderii europeni cu impact direct asupra încrederii investitorilor, spune Lucian Anghel, economist-şef al BCR.
"Impactul deciziei se va răsfrânge în mod direct asupra încrederii investitorilor. Încrederea este cel mai tranzacţionat instrument în acest moment. Dacă pieţele nu au încredere, te costă", explică el.
La rândul lui, Marius Olteanu, director executiv al societăţii de administrare SIRA, spune că jucătorii de pe bursele internaţionale dau semne de optimism ca urmare a semnalului de unitate politică la nivelul UE.
"Nu ştim însă nimic despre detaliile tehnice de implementare a deciziilor şi cu atât mai puţin dacă măsurile de salvare a Greciei vor funcţiona. Trebuie să vedem cum vor reacţiona agenţiile de rating la aceste decizii."
Citeşte mai departe cele zece întrebări cheie pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului