- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de clienţi Laguna Residence ar putea pierede avansurile dacă marţi nu se declanşează insolvenţa
Zeci de clienţi care au plătit avansuri pentru imobilele construite în complexul Laguna Residence ar putea să piardă orice posibilitate de recuperare a sumelor dacă instanţa nu declanşează, marţi, procedura insolvenţei, iar ansamblul va fi vândut la a treia licitaţie din cadrul unei executări silite.
Zeci de clienţi Laguna Residence ar putea pierede avansurile dacă marţi nu se declanşează insolvenţa
"Este esenţială deschiderea procedurii de insolvenţă înainte de finalizarea executării silite de pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc Asociaţii Boambeş-Badea-Ivan, pentru că se va ajunge la crearea unui prejudiciu foarte mare şi integral în cazul clienţilor de bună-credinţă care au achitat avansuri consistente", a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Băcanu, avocatul firmei Blue Coral, unul dintre clienţii care au solicitat insolvenţa companiei Gea International Development, dezvoltatorul proiectului Laguna Residence.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Băcanu a precizat că cererea de declanşare a procedurii de insolvenţă este la al treilea termen. La primul termen de judecată s-a decis amânarea din cauza lipsei de procedură privind citarea părţilor, iar la al doilea reprezentanţii Gea International Development au solicitat amânarea pentru administrarea de înscrisuri.
Terenul, în suprafaţă de peste 25.000 de metri pătraţi şi construcţiile aferente, respectiv nouă clădiri construite în proporţie de circa 50%, au fost scoase la vânzare prin licitaţie la solicitarea firmei de construcţii Acosta Inversiones, căreia dezvoltatorul proiectului, Gea International, trebuie să-i plătească peste 200.000 de euro.
Fiind la a treia licitaţie, ansamblul imobiliar va putea fi vândut la cel mai mare preţ oferit de unul dintre participanţi, care de regulă nu poate fi mai mic decât valoarea garanţiei de participare, adică 10% din suma rezultată în urma evaluării.
Preţul de pornire pentru ultima licitaţie a fost stabilit cu 25% mai mic faţă de cel iniţial de 24,6 milioane de euro, respectiv la 18,48 milioane de euro. În urma vânzării ar trebui acoperite cel puţin linia de credit trasă de dezvoltator de la Caixa, în jur de 2-3 milioane de euro, pentru care banca a constituit ipotecă, şi suma solicitată de Acosta Inversiones.
Dacă la licitaţia programată pentru 26 martie activele vor fi vândute la preţul minim, clienţii care au achitat avansuri nu vor mai avea ce executa pentru a-şi recupera banii.
Proiectul, cu 500 de apartamente, trebuia finalizat încă din 2009, dar lucrările au fost stopate iniţial din cauza unor neînţelegeri între dezvoltatori, grupurile spaniole GEA 21 şi Prasa.
În vara anului 2010, proiectul a fost preluat integral de GEA 21, care a obţinut o finanţare de 10,5 milioane de euro de la banca La Caixa şi a anunţat că va finaliza primele blocuri cu 140 de apartamente la sfârşitul anului 2010 sau în primele luni din 2011.
Gea International Development este un vehicul special creat pentru această investiţie, care a preluat activul de la Gea Prasa International Construct SRL, societate care mai deţine şi alte terenuri în Bucureşti.
Pentru a fi de acord cu schimbarea antecontractelor de pe Gea Prasa International Construct pe Gea International Development, spaniolii au oferit reduceri de 20-30% clienţilor care plătiseră avansuri şi au emis bilete la ordin în contul sumelor achitate de către aceştia.
La momentul transferului, reprezentanţii GEA vorbeau de un număr de 70-80 de clienţi, care au achitat avansuri de zeci sau sute de mii de euro, dar potrivit lui Cristian Băcanu o parte dintre aceştia au reuşit să recupere din bani în vara anului trecut. Dintre clienţii care au primit bilete la ordin, peste 15 firme şi persoane au iniţiat executarea silită prin poprirea conturilor societăţii.
De asemenea, la Tribunalul Bucureşti sunt pe rol alte cinci cereri de declanşare a procedurii de insolvenţă, dar singura solicitare care se va judeca înainte de cea de-a treia licitaţie de vânzare este depusă de Blue Coral, pentru care instanţa a stabilit ca termen marţi, 20 martie.
Gea International Development are popriri pe toate conturile, dar nu deţine lichidităţi, iar în patrimoniu are ca active doar terenul de 25.000 de metri pătraţi şi cele nouă construcţii scoase la licitaţie.
Până la obţinerea finanţării de la La Caixa, reprezentanţii companiei spaniole spuneau că au investit 30 milioane de euro din fonduri proprii în acest proiect.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:04
-
astăzi, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate