Creşterea preţurilor la combustibil a declanşat iniţial protestele din Peru. Acestea au început săptămâna trecută şi s-au intensificat rapid, transformându-se în mari demonstraţii antiguvernamentale cu marşuri şi blocări de drumuri, anunţă CNN.
Până miercuri, cel puţin şase persoane au murit în timpul protestelor violente, potrivit autorităţilor peruane. Cel puţin nouă drumuri importante din ţară sunt blocate de protestatari. Zilele trecute, autorităţile au declarat starea de urgenţă dar ulterior s-au răzgândit şi au anulat ordinul.
Specialiştii spun că invazia rusă în Ucraina şi decizia liderilor mondiali de a izola Rusia de pe pieţele mondiale de petrol au dus la o creştere fulminantă a preţului combustibilului. Pentru Peru, impactul a fost deosebit de sever.
În comparaţie cu alte ţări din America de Sud, cum ar fi Argentina sau Venezuela, Peru importă cea mai mare parte a petrolului său. Acest lucru a făcut ca Peru să fie mai expus la recenta creştere, lovind economia chiar în momentul în care se refăcea după impactul pandemiei COVID-19.
Ca urmare, inflaţia din Peru în luna martie a fost cea mai mare din ultimii 26 de ani, potrivit Institutului de Statistică al ţării. Segmentul cel mai expus a fost cel al alimentelor şi al combustibililor, cu preţuri în creştere cu 9,54% faţă de anul trecut, a raportat Banca Centrală din Peru.