Profitul operaţional al Banca Transilvania (BT) a fost în primul trimestru de 201,84 milioane lei, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut.
Nivelul profitului a fost influenţat de reducerea veniturilor din operaţiuni financiare cu 39%, la 34,93 milioane de lei, în principal a veniturilor din titluri care s-au diminuat cu 21 milioane lei, potrivit unui comunicat al BT.
În ceea ce priveşte veniturile din dobânzi, acestea au crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 254 milioane lei.
Veniturile nete din comisioane au avansat în primele trei luni cu 2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 85,31 milioane de lei.
Per total, veniturile operaţionale s-au menţinut aproape la acelaşi nivel, de 379,39 milioane de lei.
Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au crescut cu 5%, la 177,55 milioane de lei, în contextul în care costurile cu publicitatea au avansat cu 51%, la 3,69 milioane de lei.
„Depăşirea (cheltuielilor operaţionale – n.r.) a fost determinată de creşterea reţelei de unităţi BT, de majorarea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2% la 0,3%, aplicat soldului depozitelor, precum şi de creşterea cotei de TVA, cu 5%”, au explicat oficialii băncii.
Costurile cu personalul au fost în primul trimestru cu 1% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 83,88 milioane de lei.
Cheltuielile nete cu provizioanele au însumat în primul trimestru 161 milioane lei, cu 16%, respectiv 30 de milioane de lei, sub valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent, calitatea potofoliului de credite dând semne de stabilizare.
Activele bilanţiere ale BT au însumat la sfârşitul primului trimestru de 22,041 miliarde de lei, în creştere cu 2% faţă de finele anului trecut.
„Portofoliul de credite este unul stabil, preponderent în lei, soldul urcând cu doar 1% faţă de finele anului trecut, la 13,4 miliarde de lei, din care 61,24% reprezintă credite pentru companii, iar 38,76% sunt împrumuturi pentru persoane fizice”, potrivit comunicatului BT.
Soldul provizioanelor a crescut cu 9% în primele trei luni ale acestui an, la 1,479 miliarde de lei, în timp ce creditele neperformante reprezentau la finele lunii martie 7,82% din totalul portofoliului de împrumuturi.
Investiţiile bancare, respectiv titlurile deţinute de bancă, însumau la finele lunii martie 4,3 miliarde de lei, în creştere cu 9% comparativ cu finele anului trecut.
Resursele atrase de la clientelă au avansat în primul trimestru cu 2% comparativ cu decembrie 2010, la 17,6 miliarde de lei.
Rata de solvabilitate a băncii se situează la un nivel confortabil, de 12,93%.