- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.06.2014, 11:32)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZF Bankers Summit'14 - Gheţea: Nu suntem entuziasmaţi să facem provizioane pentru a curăţa bilanţurile
Bancherii nu sunt "entuziasmaţi" că trebuie să provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile şi cele aferente firmelor intrate in insolvenţă pentru a le scoate din bilanţ, spune preşedintele ARB, Radu Gheţea, care apreciază că este un "rău necesar".
Urmărește
125 afișări
Preşedintele ARB, Radu Gheţea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Noi, bancherii, am solicitat Băncii Naţionale curăţarea portofoliilor de neperformante de foarte mult timp. Discuţia că ar trebui scoase din bilanţ creditele provizionate în totalitate a plecat de la ARB în urmă cu un an jumate. În ultima perioadă BNR a adoptat o normă prin care putem să scoatem din bilanţuri creditele neperformate provizionate în totalitate şi adiţional a venit cu două recomandări: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile şi pentru care n-au început procedurile judiciare de executare silită şi a doua de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clienţilor care au intrat în insolvenţă", a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, la conferinţa ZF Bankers Summit'14.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
El a arătat că, în condiţiile celor două recomandări, provizioanele înseamnă cheltuieli mari şi o reducere a profitabilităţii sau chiar intrarea pe pierdere în cazul unor bănci, lucru pentru care bancherii nu sunt "încântaţi".
"Trebuie să privim spre viitor, curăţarea bilanţurilor e un lucru necesar, poţi să îmbunătăţeşti indicatorii de prudenţialitate şi poţi să te lansezi în creditare mai bine. Deci nu pot să spun că există un entuziasm că trebuie să facem acest lucru, dar în opinia mea ca preşedinte de bancă (al CEC Bank - n.r.) cred că este un lucru necesar, trebuie să-l facem", a spus Gheţea.
În ceea ce priveşte CEC Bank, creditele neperformante provizionate integral se ridică la circa 80 milioane de lei, iar la nivelul sistemului bancar ajung la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).
Procesul de provizionare pentru creditele cu restanţe mai mari de 360 de zile, care cumulează 3,8 miliarde lei la nivel de sistem bancar, trebuie încheiat până la sfârşitul lunii iunie, iar pentru firmele intrate în insolvenţă până la finele lui septembrie.
Preşedintele ARB consideră că este mai bine ca băncile să vândă portofoliile de garanţii aferente creditelor neperformante unei firme specializate şi să se concentreze pe activitatea de vânzarea de credite.
"Cred că băncile ar trebui să rămână în zona vânzării de credite, nu a recuperării de creanţe. Scoaterea în afara bilanţurilor şi vânzarea la pachet a garanţiilor este de dorit. Dacă dai la o firmă care are în obiectul de activitate vânzarea de active, ştie mai bine care este piaţa, trendul, cât să mai ţină nişte active până le vinde, au oameni specializaţi, aşadar băncile ar trebui să vândă en-gros către companiile care au obiect de activitate acest lucru", a afirmat Gheţea.
În ceea ce priveşte provizionarea creditelor neperformante aferente companiilor intrate în insolvenţă, bancherii discută cu reprezentanţii BNR posibilitatea de a aplica un procent de provizionare diferenţiat în funcţie de durata insolvenţei, având în vedere că recuperarea pe acest segment este de sub 10%.
"Dacă ne uităm la totalul insolvenţelor, foarte puţine s-au petrecut în primii ani de criză şi foarte multe în ultimii ani. Dacă ne uităm la acel 10%, trebuie să vedem din cele intrate în insolvenţă în fiecare an cât s-a recuperat şi să vedem dacă nu cumva ar trebui să aplicăm şi acest procent de provizionare diferenţiat în funcţie de vârsta insolvenţei. Asta este discuţia pe care o avem acum cu BNR", a explicat preşedintele ARB.
Gheţea a atras atenţia că soldul creditării se va reduce în urma curăţării bilanţurilor de credite neperformante, fiind necesară înlocuirea acestora cu ceva nou, respectiv cu împrumuturi noi.
"Soldul creditelor va fi diminuat şi atunci trebuie să pui ceva în loc, singura soluţie este să mergem spre creditare. După ce se vor curăţa aceste bilanţuri există un motiv în plus pentru oferirea de credite, apetitul consumatorilor pentru creditare va creşte şi pentru că bilanţurile băncilor vor fi curăţate, încrederea va spori", a spus Gheţea.
El a propus îndreptarea atenţiei în acest an către volumul de credite nou acordate în locul soldului de credite, întrucât statisticile ar fi foarte "neplăcute".
"V-aş propune să urmărim volumul de credite nou acordate într-un an, aşa cum facem la CEC. Anul acesta ne-am propus să avem în jur de 4 miliarde lei creştere numai din credite noi faţă de anul trecut, când am avut 3,6 miliarde lei credite noi. Până la sfârşitul lunii aprilie am dat la persoane fizice de trei ori mai multe credite faţă de primele patru luni ale anului trecut, iar la firme volumul de credite noi a crescut cu 18%, deci există semne că şi cererea începe să-şi revină", a concluzionat Gheţea.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe