ZF Bankers Summit'14 - Radu, UniCredit: În piaţă nu avem credite pentru infrastructură şi investiţii, doar capital de lucru

Majoritatea creditelor pentru companii sunt destinate capitalului de lucru, mai puţin investiţiilor, iar pentru persoane fizice cele mai multe sunt credite ipotecare, în special prin programul Prima Casă, şi credite de consum, în piaţă neexistând finanţări pentru infrastructură sau investiţii mari.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului ZF Bankers Summit'14 - Radu, UniCredit: În piaţă nu avem credite pentru infrastructură şi investiţii, doar capital de lucru

Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Creditele pentru infrastructură nu sunt în piaţă, pentru investiţii mari gen dezvoltări nu sunt din cauză că cererea şi consumul sunt reduse. Faţă de anul trecut se constată o dezmorţire, dar volumul sau plafonul la care s-a ajuns e foarte redus pentru a genera investiţii noi", a declarat miercuri Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank, la conferinţa ZF Bankers Summit'14.

El a că, deşi investiţiile trenează, acest lucru nu se reflectă încă în creşterea economică, întrucât se atenuează momentan în structura cifrelor macoeconomice, avansul PIB fiind propulsat de exporturi, în special în zona auto, şi de către agricultură.

"În sectorul auto, atât cei doi mari constructori auto, cât şi partenerii lor pe orizontală şi furnizorii lor nu se împrumută de la bănci, ci de pe piaţa de capital din ţările-mamă. Furnizorii lor principali sunt mari grupuri internaţionale care au aceeaşi abordare. În general, grupurile mari multinaţionale şi care au o situaţie financiară foarte bună se împrumută chiar mai ieftin de pe piaţa de capital decât se împrumută băncile, transferând fluxurile în interiorul grupului", a precizat Radu.

El a adăugat că această abordare nu se va schimba în anii următori.

Totodată, cei din agricultură, al doilea motor de creştere economică, care nu este fiscalizată, neavând situaţii financiare foarte clare, se împrumută greu de la bănci, mai ales că nu există multe ferme mari, ci în general producători mici.

CEO-ul UniCredit a menţionat că se simte, totuşi, o creştere de la sfârşitul lunii mai a interesului pentru creditare, însă în al doilea trimestru banca nu va reuşi să compenseze scăderea creditării din primele trei luni, întrucât împrumuturile retail nu pot compensa reducerea pe segmentul corporate.

"Aşteptările sunt însă mari pentru trimestrul al treilea, chiar începând din luna iunie", a spus Radu.

Pe segmentul real-estate se constată o evoluţie bună de la începtul anului, în special pe zona de birouri, fiind un număr "relativ mare" de proiecte de birouri, dintre care 90% sunt amplasate în Bucureşti.

"Piaţa de real-estate comercial este încă amorţită, însă imobiliarul rezidenţial a început să crească, dar doar pe anumite paliere, în special pe Prima Casă, toate băncile sunt interesate în a-l promova, mai mult decât anii trecuţi", a completat şeful UniCredit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici