- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.06.2014, 12:24)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZF Bankers Summit'14 - Radu, UniCredit: Nu există cerere pentru creditele ipotecare neperformante de la bănci
UniCredit Ţiriac Bank a vândut credite neperformante fără garanţii de aproape100 milioane euro, a anunţat CEO-ul băncii, Răsvan Radu, precizând totodată că la ipotecare nu s-a dezvoltat o piaţă care să preia împrumuturile neperformante, o situaţie şi mai dificilă regăsindu-se la companii.
Urmărește
162 afișări
ZF Bankers Summit - Radu, UniCredit: Nu există cerere pentru creditele ipotecare neperformante de la bănci (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"În zona persoanelor fizice avem un program de vânzare automată a pachetelor neperformante, la creditele de consum fără colateral. După ce depăşesc un anumit număr de zile, facem pachete şi le vindem la fiecare sfârşit de trimestru. Până acum avem sub 100 milioane euro vânzări", a declarat Radu la conferinţa ZF Bankers Summit'14.
El a arătat că pe segmentul de credite ipotecare neperformante, piaţa nu este dezvoltată, existând mulţi vânzători de credite "proaste", însă foarte puţini cumpărători interesaţi, iar băncile nu au scos astfel pachete la vânzare, preferând să găsească soluţii individual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
"Avem negocieri pentru a vinde un pachet de credite, dar nu am ajuns la o înţelegere privind preţul, nu am ajuns la întâlnirea cererii cu oferta", a spus Radu.
În ceea ce priveşte neperformantele înregistrate de companii, garanţiile depuse sunt mai specifice, iar piaţa este foarte slabă la cererea pentru active scoase la vânzare.
Şeful UniCredit afirmă că banca a fost pregătită de mult timp să scoată din bilanţ creditele neperformante provizionate integral, aşa cum se va întâmpla în urma normei date de banca centrală. Totodată, băncile vor proviziona integral şi vor scoate din bilanţ creditele cu peste 360 de zile întârziere şi pentru care şansele de recuperare sunt foarte mici, urmând să fie definitivată metodologia de lucru pentru scoaterea din bilanţ a creditelor aferente companiilor aflate în insolvenţă, întrucât există discuţii între bănci şi BNR privind modul de provizionare.
"În cazul creditelor de companii foarte mari nu se poate face o abordare de vânzare la pachet, trebuie abordate individual pentru că acolo provizionarea este foarte mare", a explicat Radu.
El a precizat că UniCredit a vândut deja o mare parte dintre creditele neperformante aferente persoanelor fizice, iar altele au fost restructurate.
CEO-ul UniCredit spune că nu există o metodologie acceptată pentru ca băncile să realizeze un "write off pur" (scoaterea din bilanţ a creditelor neperformante provizionate integral fără a mai avea pretenţii de recuperare a datoriilor rămase), însă acest lucru ar fi ajutat băncile, chiar şi dacă ar fi scos astfel doar o parte a portofoliului.
După curăţarea bilanţului, banca nu ar putea ajunge pe pierdere, întrucât generează suficiente venituri, apreciază Radu, însă există posibilitatea ca unele bănci din sistem să înregistreze pierderi, în funcţie de rigiditatea solicitată de BNR şi de abordarea fiecărei instituţii de credit.
"E greu de spus cum va arăta topul primelor trei bănci după curăţarea bilanţului. Noi nu ţintim un anumit loc în top, ci generarea de venituri şi profitabilitatea. Dacă o poziţie între primele trei bănci şi o cotă de piaţă de peste 10% ne va genera venituri foarte bune raportate la investiţii vom ţinti atunci o poziţie în top 3, dar altfel nu avem interes doar pentru a genera credite neperformante", a punctat şeful UniCredit.
În ceea ce priveşte costurile creditării, Radu consideră că atât timp cât neperformanţa în sistem rămâne ridicată şi marja băncilor aplicată creditelor se va menţine mare, însă în ultima perioadă s-a constatat totuşi o compresie a marjelor, cu impact asupra veniturilor băncilor.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Șoferii au OBLIGAȚIA de a semnaliza stânga, când se află în „giratoriu”? Codul Rutier dă bătăi de cap!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe