- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZF: Inflaţia de 8% spulberă aproape 3 ani de dobândă pentru cei care şi-au ţinut economiile la bancă în lei
Inflaţia a urcat în octombrie la 7,9% (octombrie 2021/octombrie 2020), iar la final de an, într-o variantă fericită, inflaţia va fi de 7,5%, conform prognozei BNR (decembrie 2021/decembrie 2020), scrie Ziarul Financiar.
Sursa foto: Mediafaxfoto
Problema este că acest nivel al inflaţiei, de 8%, îl vom regăsi şi în prima parte a anului viitor, prognoza BNR indicând un nivel de 8,6% în aprilie 2022 (aprilie 2022/aprilie 2021), după expirarea compensării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii casnici.
Oricum, dacă nu s-ar fi plafonat acum preţurile la energie şi gaze (gazele aveau în octombrie deja o creştere de 46%, iar energia de 24%) inflaţia ar fi depăşit 10%. Deja în piaţă se simte o creştere generalizată a preţurilor. Au venit facturile la energie şi gaze, unele companii spun că factura la gaze a crescut chiar şi de 5 ori, şi fiecare încearcă să vadă cum poate transfera preţurile la utilităţi în preţul final al unui produs sau serviciu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Multă lume speră că această creştere a inflaţiei va fi doar pe o perioadă limitată, până în prima parte a anului viitor, şi pe măsură ce efectele de bază se estompează inflaţia să scadă. Dar una dintre probleme este legată de ce se va întâmpla pe piaţa de energie şi gaze, după ce în aprilie expiră plafonarea dată de Parlament, pentru că mulţi cred că aceste preţuri vor rămâne acolo sus. O scădere de 20-30% nu înseamnă nimic, după ce anterior preţurile au urcat de câteva ori.
Creşterea inflaţiei la 8%, cu mult peste aşteptări, a spulberat dobânda pe aproape trei ani pentru cei care îşi ţin economiile la bancă, în lei. Într-un caz fericit, o dobândă maximă la depozite era de 3%.
Multe bănci aveau dobânzi anuale de 1-2% pentru că aveau foarte multă lichiditate în lei, pe care nu ştiau unde să o plaseze. Chiar dacă dobânzile erau mici, deponenţii nu scoateau banii de la bancă pentru a-i plasa în altă parte. Foarte puţini şi-au trecut economiile din lei în euro, măcar să se protejeze de creşterea cursului valutar leu/euro. Ca să nu mai vorbim că poţi să-i numeri pe degete pe cei care îşi plasau parte din banii din economii în fonduri mutuale sau pe Bursă.
Chiar şi pentru cei care îşi ţin economiile în euro creşterea inflaţiei le mănâncă din valoarea banilor, având în vedere că creşterea cursului valutar a fost cu mult sub inflaţie. Spre exemplu, la o inflaţie de 7,9% cursul leu/euro nu a crescut cu mai mult de 1,8%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO