ZF MOBILIO '14 - Cotovelea: Ofertele pentru privatizarea Poştei ar putea fi depuse între lunile iunie şi august

Procesul de privatizare al Poştei Române va fi reluat după ce Comisia Europeană va accepta cererea statului de reconversie a datoriilor operatorului poştal în acţiuni, iar ofertele ar putea fi depuse în intervalul iunie-august, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului  ZF MOBILIO '14 -  Cotovelea: Ofertele pentru privatizarea Poştei ar putea fi depuse între lunile iunie şi august

ZF MOBILIO '14 - Cotovelea: Ofertele pentru privatizarea Poştei ar putea fi depuse între lunile iunie şi august (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Primul pas în reluarea procesului de privatizare a Poştei Române este conversia datoriilor istorice în acţiuni. (...) Dacă vom primi acceptul conversiei datoriilor în acţiuni, statul român va avea la dispoziţie un anumit interval de timp în care se va putea realiza privatizarea operatorului poştal. Dacă nu vom reuşi să ne încadrăm în acel interval de timp, procesul de reconversie al datoriilor în acţiuni va fi anulat şi ne vom întoarce la situaţia iniţială", a spus Cotovelea, prezent la ZF Mobilio '14.

Statul a mai încercat să privatizeze Poşta Română în prima parte a anului trecut, dar niciun potenţial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului, 28 mai 2013.

Directorul general al Poştei, Ion Smeeianu, a declarat, la acea vreme, că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria stabilită de ANAF au avut ca efect apariţia unei reticenţe din partea potenţialilor investitori.

În urma acestui eşec, MSI a decalat termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare cu un an, pentru 30 iunie 2014.

În septembrie 2013, Guvernul a aprobat transformarea în acţiuni a creanţelor statului faţă de Poşta Română, înainte de privatizarea companiei, care va fi realizată prin preluarea de către investitor a 51% din acţiuni în urma unei majorări de capital.

Noile acţiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Fondul Proprietatea, pentru menţinerea cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă.

Cotovelea a afirmat că, cel mai probabil, Comisia Europeană îşi va da acceptul privind reconversia datoriilor în acţiuni în a doua parte a acestei luni.

"După primirea acceptului, vom relua procesul de privatizare, adică vom invita investitorii interesaţi să se analizeze registrele financiare ale Poştei şi, după această etapă, vom începe negocierile cu cei care vor înainta în scris o ofertă preliminară. Oferta preliminară ar putea fi înaintată în lunile iunie-iulie-august, conform estimărilor noastre. Dacă nu vom găsi un investitor să cumpere 51% din acţiuni şi să aibă disponibilităţile financiare să investească, atunci vom merge pe listarea pe piaţa de capital (IPO), care înseamnă o durată mai mare, pe care o estimăm că se va încheia spre finele anului 2015", a spus ministrul.

Cotovelea a arătat că listarea ar putea avea loc pe bursa locală şi/sau una internaţională, în funcţie de propunerea consultantului.

"Noi vrem să se meargă pe negociere directă. După ce vom primi acceptul Comisiei Europene, vom stabili exact calendarul privatizării", a mai spus Cotovelea.

Poşta este cel mai mare operator local de profil şi are o reţea teritorială de 5.700 de unităţi.

Acţionarii companiei sunt statul român - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul companiei.

Anul trecut, potrivit datelor preliminate ale companiei, Poşta Română a consemnat venituri din exploatare de 1,166 miliarde de lei şi cheltuieli din exploatare de 1,193 miliarde de lei.

Practic, pierderea din activitatea de exploatare, de 27,62 milioane de lei, este de peste nouă ori mai mare decât nivelul estimat în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, în care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei.

Prin HG 253/2013, Guverul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al operatorului poştal pentru anul trecut.

Potrivit documentului, veniturile din exploatare ale companiei au fost estimate la 1,231 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare ar fi trebuit să atingă 1,234 miliarde de lei.

De asemenea, veniturile totale ale Poştei urmau să ajungă la 1,256 miliarde de lei, iar cheltuilelile totale la acelaşi nivel.

Practic, compania ar fi trebuit să încheie anul 2013 cu un rezultat brut egal cu zero, după ce în perioada 2009-2012 a acumulat pierderi de 532,9 milioane de lei, deşi în fiecare an bugetul a fost construit pe profit.

Ultimul an în care compania a obţinut profit a fost 2008, când rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decât estimarea din buget.

Anul trecut, operatorul poştal şi-a redus personalul cu 16%, reprezentând aproximativ 5.400 de angajaţi, de la 32.887 salariaţi la 27.451 angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici