El s-a născut în 1942, a absolvit ASE, a fost doctor în economie cu lucrarea sa din 1978 ”Corporaţiile transnaţionale”, o temă care nu prea era abordată în perioada comunistă.
El a fost unul dintre cei mai cunoscuţi ziarişti ai celebrei publicaţii Lumea din perioada comunistă, care scria despre subiecte importante internaţionale.
După Revoluţie, el a condus Tineretul Liber, a avut emisiuni la Pro TV şi Pro FM, a fost ministrul al Reformei în cabinetul Radu Vasile, iar la finalul anilor 90 şi începutul anilor 2000, a fost director al Ziarului Financiar.
Cu ajutorul lui, ZF a început să câştige teren, punând bazele a ceea ce este astăzi.
Aici puteţi vedea ultima emisiune pe care a avut-o la ZF Live, în noiembrie 2023, alături de Sorin Pâslaru, redactorul-şef al ZF, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Ziarului Financiar. Tema emisiunii a fost cum arăta lumea în 1998, cum a fost Ziarul Financiar la începuturi, şi cum este astăzi.
Ilie Şerbănescu a fost o prezenţă activă în emisiunile TV.
De-a lungul carierei, el a scris şase cărţi, Corporaţiile transnaţionale, 1978, Terra: portret în alb-negru, 1980, Reforma economică în România: jumătăţile de măsură dublează costurile sociale, 1994, Manifestul partidului imobilist, 1996, România, o colonie la marginea Europei, 2016, Colonialismul actual şi colonia sa România, Ed. Mica Valahie, 2018.