- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziarul Financiar: BNR a picat 44 de directori din bănci la examenul de autorizare pe funcţie
Nu mai puţin de 44 de directori de direcţii mari ale băncilor de pe piaţă - de la creditare până la managementul riscului - au picat examenul de autorizare pe funcţie de la BNR, impus de noua legislaţie privind instituţiile de credit, afirmă surse bancare, scrie Ziarul Financiar.
Ziarul Financiar: BNR a picat 44 de directori din bănci la examenul de autorizare pe funcţie (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)
În ultimele luni, peste 200 directori au fost intervievaţi de comisii tehnice din BNR pe baza fişei postului, pentru determinarea competenţelor profesionale şi a gradului de cunoaştere a reglementărilor care vizează activitatea celor evaluaţi.
Din acest an, legislaţia bancară prevede că fiecare dintre persoanele desemnate să asigure conducerea structurilor de administrare şi control intern al riscurilor, audit intern, conformitate, trezorerie şi creditare "trebuie să fie aprobată de BNR înainte de începerea exercitării responsabilităţilor", după ce până acum autorizarea era necesară doar membrilor boardului unei bănci.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Procesul de evaluare este în prezent încheiat, însă situaţia celor care nu au "promovat" rămâne neclară: teoretic trebuie schimbaţi din funcţie, însă băncile solicită noi examinări mai ales că este
vorba de bancheri care ocupau deja o funcţie.
"Sunt destui care au picat. Am comunicat fiecărei bănci în parte situaţia lor. Norma în vigoare spune că ei trebuie înlocuiţi. Au existat însă nişte contacte între noi şi Asociaţia Română a Băncilor privind posibilitatea unei noi evaluări, ca o restanţă la un examen", a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.
El spune că pentru aplicarea noii legislaţii au fost organizate comisii din Banca Naţională din care au făcut parte reprezentanţi ai direcţiilor cu competenţe specifice activităţii celui supus evaluării, pe lângă cei ai direcţiei de supraveghere. Examinarea a durat în medie cam 3-4 ore.
"A fost o discuţie cu directorul respectiv, să vedem dacă ştie să gestioneze bine riscurile, pe baza strategiei băncii şi a normelor. În general suntem mulţumiţi, cu unele excepţii. Sunt situaţii unde am cerut să aprofundeze", afirmă şeful supravegherii din BNR.
Unii bancheri au acuzat comisiile de subiectivism
Chiar dacă a fost vorba de o evaluare tehnică, unii bancheri acuză de subiectivism comisiile de evaluare, solicitând realizarea unei a doua serii de interviuri.
De asemenea, surse bancare afirmă că unii dintre intervievaţi au fost penalizaţi inclusiv pe considerente de "atitudine necorespunzătoare" în condiţiile în care nu stăpâneau "materia", în special normele şi regulamentele în vigoare emise de BNR.
"Sunt unii care ştiu foarte bine meserie, dar nu au ştiut să se prezinte la un asemenea examen, cum este cel de la BNR", a comentat Radu Gheţea, preşedintele ARB.
Ce se întâmplă cu directorii din eşalonul doi ai băncilor care nu au reuşit să convingă comisiile de examinare ale BNR că stăpânesc reglementările care le vizează activitatea?
Radu Gheţea, preşedintele ARB, afirmă că sunt cazuri în care nu ar fi bine ca directorii aflaţi în exerciţiu să fie schimbaţi, chiar dacă nu au trecut de testul BNR.
"Norma este puţin ambiguă. Vorbeşte de avizarea prealabilă, iar noi suntem acum într-un moment unic: unii directori sunt pe funcţie şi dau un examen. Din discuţiile pe care le-am avut cu BNR a reieşit că există disponibilitatea să li se mai dea o şansă celor care nu au fost suficient de abili pentru a trece un asemenea examen", spune Gheţea.
ARB a fost sesizată de mai multe bănci în legătură cu directorii care nu au trecut examenul BNR.
BNR nu se grăbeşte să ceară schimbarea din funcţie a directorilor
Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din BNR, afirmă că ia în calcul acordarea unui răgaz în care unii dintre directorii care nu au obţinut calificative satisfăcătoare să se documenteze suplimentar şi să fie reexaminaţi. Cu alte cuvinte, BNR nu se grăbeşte să le ceară băncilor din care fac parte directorii în cauză să-i schimbe din funcţie.
"Cadrul de reglementare actual spune că banca trebuie să-l schimbe, dacă nu trece de evaluare. Dar se studiază posibilitatea acceptării unei perioade de tranziţie, în care respectivii să aprofundeze atribuţiile şi răspunderile funcţiei şi eventual să se accepte o nouă evaluare", a declarat Cinteză.
În mod tradiţional, conducătorii de bancă erau supuşi unei examinări amănunţite, însă din acest an BNR a extins examenul de autorizare şi asupra bancherilor din middle management - directori din departamentele sau direcţiile de trezorerie şi arbitraj, audit intern, creditare - retail şi corporate, managementul riscului sau contabilitate.
În cazul poziţiilor de top management, evaluarea BNR poate dura şi mai multe luni de zile. În prezent se află la autorizare dosarul noului preşedinte al RBS Bank România - Johan Gabriels, care a venit în locul lui Peter Weiss, precum şi cel al lui Dimitrios Damkalidis, care aşteaptă "undă verde" pentru a prelua funcţia de prim-vicepreşedinte al Bancpost.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului