- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Ziarul Financiar: Străinii au 33% din economie, dar cu numai 17% din salariaţi
Străinii au adus în România capital cu ajutorul căruia controlează o treime din economie, dar în companiile cu capital străin lucrează doar circa 760.000 de salariaţi, adică 17% din totalul angajaţilor din economie, potrivit datelor obţinute de Ziarul Financiar de la Registrul Comerţului.
Companiile străine au o pondere de circa o treime din cifra de afaceri totală de 250 miliarde de euro a companiilor din România.
Este pentru prima dată când această statistică este dată publicităţii, de multe ori până acum fiind pusă întrebarea care este cu adevărat impactul investiţiilor străine asupra economiei româneşti în termeni de ocupare a forţei de muncă şi de afaceri.
Ziarul Financiar a calculat aceste ponderi pe baza datelor de la Institutul de Statistică, de la Registrul Comerţului şi de la portalul listafirme.ro, care are un software care poate sorta toate companiile din România în funcţie de diferiţi parametri, cum sunt cifra de afaceri, numărul de angajaţi sau profitul net.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
"Este natura afacerilor care face ca o companie să aibă o productivitate mai mare cu un număr mai mic de angajaţi. De exemplu, companiile care lucrează în telecomunicaţii au o cifră de afaceri pe lucrător de câteva ori mai mare decât un IMM, unde se concentrează cea mai mare parte a capitalului românesc", spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Într-adevăr, în topul companiilor din România ca şi cifră de afaceri se află mari companii ca Orange sau Vodafone, care au afaceri de peste 1 miliard de euro fiecare, dar numai câteva mii de angajaţi, deci o productivitate (cifră de afaceri/angajat) de 4-500.000 euro pe angajat.
Toate companiile din România, din industrie, construcţii, comerţ şi servicii, au avut o cifră de afaceri de 958 miliarde de lei (260 miliarde euro) în 2008, conform unor date recente ale Institutului de
Statistică, ceea ce la 4,4 milioane de salariaţi înseamnă o productivitate medie de sub 60.000 de euro pe angajat.
În aceeaşi perioadă, companiile cu capital străin au avut afaceri de circa 80 miliarde euro, deci circa 33%, potrivit portalului listafirme.ro, care utilizează date de la Ministerul de Finanţe. Aceste companii au în total circa 760.000 de angajaţi, adică circa 17% din numărul total de angajaţi, conform aceleiaşi surse, ceea ce arată că în firmele străine productivitatea medie este de două-trei ori mai mare decât în firmele româneşti.
Într-adevăr, productivitatea în firmele străine este de circa 100.000 de euro pe angajat, adică la o firmă străină cu afaceri anuale de 10 milioane de euro lucrează circa 100 de angajaţi. La o firmă românească cu afaceri similare lucrează în general 200 de angajaţi sau mai mult.
"În unele sectoare economice, cum sunt serviciile, e nevoie de mai mulţi angajaţi decât în altele. În acelaşi timp, foarte multe firme străine şi-au deschis reprezentanţe prin intermediul cărora îşi vând produsele fabricate în altă parte. Aceste reprezentanţe au foar te puţini angajaţi, dar înregistrează cifre de afaceri foarte mari", a explicat analistul economic Laurian Lungu.
Firmele româneşti au avut o cifră de afaceri de 180 miliarde de euro în 2008, cu 4,4 milioane de anagajaţi, deci o productivitate medie de circa 40.000 de euro.
Capitalul social cumulat al companiilor din România este de 196 miliarde de lei (45,9 miliarde euro), mai mult de o treime - adică 73,7 miliarde de lei (circa 17 miliarde euro) - fiind capital străin, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
În total, investiţiile străine sunt de circa 50 miliarde de euro până în 2009, dar doar o parte din aceşti bani sunt capital social propriu-zis.
Primele 100 de companii din România din punct de vedere al cifrei de afaceri au avut în 2008 venituri totale de 55 miliarde euro, adică circa 22% din cifra de afaceri totală, deşi angajează doar 8%
din salariaţi. Cele mai mari 300 de companii din România angajează 13% din salariaţii din economie şi au afaceri totale de 80 de miliarde de euro.
Cifra de afaceri totală de 250 de miliarde de euro a companiilor din România este mai mare decât produsul intern brut (PIB) de circa 120 miliarde euro în 2008, pentru că la PIB intră doar valoarea
adăugată adusă de aceste firme, adică din cifra de afaceri se scad input-urile ca materie primă sau alţi factori de producţie.
Profitul brut cumulat pe 2008 al firmelor din România a ajuns la 32,5 miliarde de lei (8,3 miliarde euro), o treime din această sumă revenind străinilor. Profitul brut la nivelul întregii economii a fost anul trecut cu 25% mai mic decât în 2007, deşi cifra de afaceri cumulată a tuturor companiilor a fost în creştere.
În analiză nu au fost incluse băncile şi companiile de asigurări, dominate în proporţie de 85% de capital străin, care au circa 70.000 de angajaţi, respectiv 30.000 de angajaţi. Băncile au active totale de circa 80 de miliarde de euro, iar companiile de asigurare au un business de circa 2,2 miliarde de euro pe an.
Dacă s-ar lua în considerare toţi salariaţii din România, adică inclusiv cei 1,4 milioane de la stat, ponderea angajaţilor din companii străine în totalul angajaţilor ar coborî la 12%, iar în totalul popula ţiei active de circa 10 milioane de persoane, ponderea joburilor în firme străine este de sub 7-8%.
Singurele ponderi ale investitorilor străini în economie care se mai calculează sunt cele ale unei cercetări anuale comune a BNR şi Institutului Naţional de Statistică. Această cercetare arată că întreprinderile cu investiţie străină au o pondere de 73% din totalul exporturilor, adică au vândut în 2008 mărfuri şi servicii în exterior de 21 miliarde euro. Aceasta înseamnă că diferenţa până la 80 miliarde euro, adică circa 60 miliarde euro, reprezintă vânzări ale firmelor străine în România, fie din import, fie din producţia internă.
Ziarul Financiar a obţinut de la Registrul Comerţului şi lista celor mai mari firme din România, inclusiv bănci, din punct de vedere al capitalului social.
Cele mai mari 30 de companii locale în funcţie de capitalul social deţin 32% sau 63 de miliarde de lei (14,8 miliarde euro) din capitalul total, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Cel mai mare capital social, de 14,2 miliarde de lei, este deţinut de Fondul Proprietatea, urmat de Petrom şi Hidroelectrica cu 5,66 miliarde de lei, respectiv 4,43 miliarde de lei.
În top 30 se află opt companii cu capital majoritar de stat şi şapte bănci. Banca cu cel mai mare capital social este subsidiara locală a grupului austriac Raiffeisen. Dintre băncile cu capital majoritar autohton sunt prezente în top Banca Transilvania şi Eximbank cu 1,06 miliarde de lei, respectiv 800 milioane lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate