- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zilele cu prea mult soare şi explozia fotovoltaicelor au făcut ca preţurile electricităţii să devină negative în Europa într-un număr record de ore. Nu toţi consumatorii se pot bucura de ele. De ce?
Preţurile energiei au devenit negative într-un număr record de ore în Europa în urma dezvoltării dramatice a energiei solare, dar numai unii consumatori se pot bucura de ele, scrie Reuters, citat de ZF.
Zilele cu prea mult soare şi explozia fotovoltaicelor au făcut ca preţurile electricităţii să devină negative în Europa într-un număr record de ore. Nu toţi consumatorii se pot bucura de ele. De ce?
Europa a înregistrat un număr record de ore de preţuri negative la energie în acest an din cauza unei necorelări dintre cerere şi ofertă pe fondul creşterii puternice a producţiei de energie solară, ceea ce ar putea ajuta la direcţionarea investiţiilor către soluţii de stocare extrem de necesare.
Pieţele wholesale de energie din majoritatea economiilor cheie ale Europei au consemnat preţuri zero sau negative pentru un număr record de ore în primele cinci luni ale acestui an în momente de cerere redusă. Acest lucru înseamnă că producătorii trebuie să plătească mai frecvent pentru a „scăpa“ de energie sau să-şi oprească centralele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Producţia solidă de hidroenergie şi energie nucleară a jucat un rol în oferta excedentară, însă Europa asistă de asemenea la o dezvoltare masivă a energiei solare. Capacitatea solară instalată în UE a înregistrat mai mult de o dublare la 263 GW în perioada 2019-2023, relevă datele SolarPower Europe. Doar în 2023, aceasta echivalează cu instalarea a 306.000 de panouri solare suplimentare în fiecare zi.
Preţurile negative nu sunt ceva nou pentru Germania, care dispune de cea mai mare capacitate de producţie de energie solară şi eoliană din Europa, însă 2024 este primul an în care Spania asistă la un asemenea fenomen, după câţiva ani de dezvoltare puternică a energiei solare.
„Da, într-un fel investiţiile încetinesc. Nu se opresc, dar încetinesc“, arată Jose Maria Gonzales, director general al APPA Renovables, un grup de lobby în domeniul regenerabilelor.
Situaţia ar putea încuraja investiţiile în stocare. Agenţia Internaţională pentru Energie a subliniat nevoia urgentă de stocare a energiei în cadrul unui raport anual recent.
UE estimează că stocarea de energie din bloc va trebui să înregistreze o creştere de peste trei ori în perioada 2022-2030 pentru a se ridica la nivelul proiecţiilor privind o cotă de 69% a energiei regenerabile în sistemul său de electricitate până în momentul respectiv.
În afara stocării energiei în baterii, alte opţiuni ca sistemele smart bazate pe AI ar putea ajuta de asemenea consumatorii să-şi optimizeze utilizarea electricităţii.
Consumatorii casnici finali, afectaţi de scumpirea dramatică a energiei în urma războiului din Ucraina, nu se bucură încă de facturi mai mici pentru că adesea sunt prinşi în contracte pe termen lung.
Doar cei care au investit într-o pompă de căldură, un încărcător pentru maşina electrică sau un sistem de stocare pot beneficia de preţuri negative.
Cei cu contracte cu preţuri fixe vor simţi un impact pozitiv al preţurilor negative la energie doar după ce acestea vor fi tras în jos preţurile medii de pe piaţă pe termen lung.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO