Ziua şi maximul istoric pentru moneda euro. Prognoza analiştilor bancari de la Bucureşti: curs valutar de 5 lei/euro în 2021?

Deprecierea monedei naţionale vine într-un context regional, şi alte monede din regiune având o volatilitate mai mare şi marcând deprecieri în faţa euro, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
13747 afișări
Imaginea articolului Ziua şi maximul istoric pentru moneda euro. Prognoza analiştilor bancari de la Bucureşti: curs valutar de 5 lei/euro în 2021?

Ce spun analiştii bancari de la Bucureşti despre creşterea cursului euro

UPDATE: Euro încheie luna martie cu un nou maxim istoric.

Cursul de schimb leu/euro a ajuns marţi la un nou vârf istoric, urcând la 4,9156 lei/euro, cotaţia fiind mai mare cu aproape 1% comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2020.

Deprecierea monedelor emergente vine în contextul întăririi monedelor puternice, potrivit explicaţiilor de la BNR. Practic se întăresc monedele puternice pentru că urcă dobânzile pe dolar, iar ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor economice creşte interesul pentru monedele puternice.

„Am observat în ultima perioadă fluctuaţii mari. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Urmează să se găsească un nou echilibru“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Pentru anul 2021, majoritatea analiştilor au anticipat deprecierea monedei naţionale în faţa euro, însă nu au prognozat un curs peste pragul de 5 lei/euro în acest an.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, susţine că deprecierea vine pe o tendinţă globală de aversiune la risc. BCR îşi menţine prognozele pentru un curs mai mic de 5 lei/euro atât la jumătatea anului, cât şi la final de 2021.

„Ne menţinem prognozele de 4,90 lei/euro la finalul lunii iunie şi de 4,95 lei/euro pentru finalul anului“, susţine Dascălu.

Nici Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank, nu crede că vom asista la o depreciere prelungită a leului. „În general ne menţinem prognoza pentru un curs leu/euro de 4,92 atât la jumătatea, cât şi la finalul lui 2021. Orizontul nostru de prognoză este de 2 ani şi nu avem încorporat în prognozele noastre un nivel de 5 lei/euro în niciun moment de-a lungul acestui orizont“, explică Tătaru.

Un moment de referinţă din primul trimestru din 2021 a fost 5 martie, când cursul a depăşit nivelul de 4,88 lei/euro, pentru ca presiunile de depreciere să continue pe parcursul lunii martie, cursul leu/euro depăşint maxim istoric după maxim istoric.

În 29 martie, cotaţia a trecut de 4,89 lei/euro, pentru ca ieri să depăşească pragul de 4,91 lei/euro.

Privind retrospectiv evoluţia din 2020 se observă că odată cu extinderea pandemiei de COVID-19 la nivel internaţional s-au amplificat tensiunile şi pe piaţa valutară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici