- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.08.2013, 12:28)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zona euro a ieşit din RECESIUNE în trimestrul al doilea. Ce ţări au avut cele mai mari creşteri ale PIB
Zona euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, cu o creştere economică de 0,3% faţă de primele trei luni ale anului, după o perioadă de un an şi jumătate de contracţie economică, cea mai îndelungată perioadă de declin de la adoptarea monedei unice europene, în 1999.
Urmărește
1021 afișări
Zona euro a ieşit din RECESIUNE în trimestrul al doilea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Media estimărilor economiştilor indica o creştere de 0,2% în zona euro în trimestrul al doilea. În primele trei luni ale anului, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,3% faţă de ultimul trimestru din 2012.
Cu inflaţia la 1,6% şi un şomaj record de 12,1%, situaţia economică rămâne una dificilă în Europa.
Pieţele nu au afişat o reacţie semnificativă după publicarea datelor privind PIB-ul zonei euro, potrivit Wall Street Journal.
Moneda euro este în stagnare faţă de dolar, la aproximativ 1,32 dolari pe euro, iar cotaţiile obligaţiunilor guvernamentale germane nu înregistrează variaţii semnificative, situaţie similară şi pe bursele vest-europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Economia zonei euro a ieşit în trimestrul al doilea din cea mai lungă recesiune înregistrată de la formarea blocului monetar, în principal datorită creşterilor înregistrate de Germania şi Franţa, pe fondul primei perioade prelungite de linişte pe pieţele financiare de la izbucnirea crizei datoriilor de stat, în urmă cu trei ani, notează Bloomberg.
Faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, economia zonei euro a scăzut cu 0,7%, potrivit Eurostat.
PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, dar a înregistrat o contracţie de 0,2% raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut.
Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au înregistrat creşteri de 0,7%, respectiv 0,5% ale PIB în intervalul aprilie-iunie faţă de primul trimestru din acest an, depăşind estimările economiştilor. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, economia Germaniei a crescut cu 0,5%, iar cea franceză cu 0,3%, potrivit Eurostat.
România a înregistrat o creştere economică de 0,3% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, iar Produsul Intern Brut a urcat cu 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Faţă de primul trimestru, cele mai solide creşteri ale PIB din UE au fost înregistrate în Germania, Cehia, Finlanda (0,7% fiecare), Lituania şi Marea Britanie (0,6%), la polul opus situându-se Cipru (-1,4%), Italia şi Olanda (-0,2%).
Datele comparabile trimestrial nu sunt disponibile pentru mai multe state, printre care şi Grecia.
Astfel, în trimestrul al doilea faţă de perioada corespunzătoare din 2012, ţările UE cu cele mai robuste rate de creştere economică sunt Letonia (4,3%), Lituania (4,1%), Estonia şi Marea Britanie (1,4% fiecare), respectiv România cu 1,2%.
Cele mai abrupte contracţii au fost înregistrate în Cipru (-5,2%), Grecia (-4,6%), Italia şi Portugalia (-2% fiecare).
Economia bulgară a scăzut cu 0,1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, cu o creştere de 0,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.
În Cehia, creşterea trimestrială de 0,7% este completată de o rată anuală de contracţie de 1,2%, iar Polonia, cea mai mare economie din blocul statelor foste comuniste, a înregistrat o expansiune economică de 0,4% faţă de primele trei luni ale anului şi o creştere de 1,1% comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2012.
Ungaria a avut o creştere economică de 0,1% faţă de primul trimestru al anului şi de 0,2% raportat la al doilea trimestru din 2012.
Austria a înregistrat în trimestrul al doilea rate de creştere de 0,2%, atât faţă de primele trei luni din an, cât şi raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut.
Economia Belgiei a crescut cu 0,1% faţă de primul trimestru, dar a scăzut cu 0,1% comparativ cu trimestrul al doilea al lui 2012.
Spania a înregistrat o contracţie trimestrială de 0,1%, iar rata anuală de declin s-a cifrat la 1,7%.
PIB-ul Portugaliei a crescut cu 1,1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, afişând un declin de 2% raportat la perioada similară din 2012.
Economia slovacă a crescut uc 0,3% la trimestru, cu o rată anuală de plus 0,8%.
Suedia a raportat o scădere de 0,1% a economiei în perioada aprilie-iunie faţă de primul trimestru, cu o creştere de 0,6% comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut.
În Finlanda, creşterea economică a stagnat faţă de trimestrul al doilea din 2012, dar PIB a urcat cu 0,7% raportat la perioada ianuarie-martie.
Principalii parteneri economici externi ai UE, SUA şi Japonia, au înregistrat rate trimestriale de creştere de 0,4% şi 0,6%, respectiv 1,4% şi 0,9% faţă de trimestrul al doilea al anului trecut.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024