Zona euro şi UE, creştere a PIB de numai 0,2% în trimestrul al treilea

Economia zonei euro şi cea a Uniunii Europene au înregistrat în trimestrul al treilea o creştere de numai 0,2% faţă de trimestrul al doilea, cu un avans solid în Germania şi Franţa, dar cu performanţe slabe în ţările afectate de criza datoriilor, iar perspectivele analiştilor sunt negative.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Zona euro şi UE,  creştere a PIB de numai 0,2% în trimestrul al treilea

Zona euro şi UE, creştere a PIB de numai 0,2% în trimestrul al treilea (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Creşterea din intervalul iulie-septembrie a fost egală cu cea din trimestrul al doilea, dar perspectivele pentru ultimele luni ale acestui an sunt nefavorabile, criza datoriilor având un efect negativ asupra încrederii consumatorilor.

"Indicatorii sugerează că economia zonei euro va reveni în recesiune în trimestrul al patrulea şi dincolo de acesta", a declarat Jonathan Loynes, economist-şef la Capital Economics.

Comparativ cu intervalul similar din 2010, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat cu 1,4% atât în zona euro, cât şi la nivelul UE, după o creştere de 1,6%, respectiv 1,7% în trimestrul al doilea.

Institutul german ZEW a anunţat scăderea indicelui privind încrederea în economie la -55,2 puncte, inferior nivelului anticipat de analişti şi cu mult sub cel din octombrie.

Potrivit ZEW, problemele politice şi economice din Grecia şi Italia au mărit incertitudinile.

Criza datoriilor va înrăutăţi situaţia în lunile următoare, ţări ca Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania fiind obligate să adopte măsuri dure de austeritate pentru a opri declinul pieţei obligaţiunilor care riscă să le tragă în default (încetare de plăţi).

Potrivit analiştilor, nu există strategii de creştere care să compenseze măsurile de austeritate.

Economia Germaniei a avut o creştere de 0,5% în iulie-septembrie, în conformitate cu aşteptările pieţei, iar avansul din trimestrul al doilea a fost îmbunătăţit de la 0,1% la 0,3%.

"Pentru viitor, indicatorii privind încrederea arată o încetinire semnificativă a creşterii. Este posibil ca economia să se contracte spre sfârşitul anului", a declarat Carsten Brzeski, analist la ING, referitor la Germania.

Creşterea economică a Germaniei a fost susţinută de cotaţia redusă a euro, politica monetară permisivă şi costul foarte scăzut de finanţare, având în vedere cererea pentru obligaţiunile suverane germane, considerate plasamente sigure.

"Cu Franţa şi Italia, care par să fie atrase în vârtejul crizei datoriilor, economia germană şi-a pierdut imunitatea. Măsurile de austeritate din Franţa şi Italia vor afecta exportatorii germani", a avertizat Brzeski.

Franţa, a doua mare economie din zona euro, a consemnat un avans al PIB de 0,4% în trimestrul al treilea, după ce s-a contractat cu 0,1% în cel de-al doilea.

Noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a anticipat că zona euro va intra într-o recesiune moderată spre sfârşitul anului.

Economia Olandei a scăzut cu 0,3% în trimestrul al treilea, deşi nu are probleme cu datoriile, iar PIB-urile Austriei şi Slovaciei au avansat cu 0,3%.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a anunţat săptămâna trecută stagnarea PIB-ului în iulie-septembrie.

În Portugalia, economia s-a contractat cu 0,4% în intervalul analizat.

În România, economia a crescut în al treilea trimestru cu 1,9% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,4%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrând astfel cele mai mari creşteri din ultimii trei ani, arată primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Datele Eurostat arată pentru România un avans al PIB de 1,9% faţă de trimestrul al doilea şi de 4,5% faţă de intervalul similar din 2010.

PIB-ul Bulgariei şi cel al Cehiei au stagnat faţă de trimestrul al doilea şi au urcat cu 1,3%, respectiv 1,5% faţă de anul precedent.

Ungaria a înregistrat o creştere economică de 0,5% în iulie-septembrie şi de 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici