- Home
- Economic
- BERLIN/PARIS, (15.11.2011, 17:08)
- Anca Dumitrescu ,
Zona euro şi UE, creştere a PIB de numai 0,2% în trimestrul al treilea
Economia zonei euro şi cea a Uniunii Europene au înregistrat în trimestrul al treilea o creştere de numai 0,2% faţă de trimestrul al doilea, cu un avans solid în Germania şi Franţa, dar cu performanţe slabe în ţările afectate de criza datoriilor, iar perspectivele analiştilor sunt negative.
Urmărește
197 afișări
Zona euro şi UE, creştere a PIB de numai 0,2% în trimestrul al treilea (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Creşterea din intervalul iulie-septembrie a fost egală cu cea din trimestrul al doilea, dar perspectivele pentru ultimele luni ale acestui an sunt nefavorabile, criza datoriilor având un efect negativ asupra încrederii consumatorilor.
"Indicatorii sugerează că economia zonei euro va reveni în recesiune în trimestrul al patrulea şi dincolo de acesta", a declarat Jonathan Loynes, economist-şef la Capital Economics.
Comparativ cu intervalul similar din 2010, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat cu 1,4% atât în zona euro, cât şi la nivelul UE, după o creştere de 1,6%, respectiv 1,7% în trimestrul al doilea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Institutul german ZEW a anunţat scăderea indicelui privind încrederea în economie la -55,2 puncte, inferior nivelului anticipat de analişti şi cu mult sub cel din octombrie.
Potrivit ZEW, problemele politice şi economice din Grecia şi Italia au mărit incertitudinile.
Criza datoriilor va înrăutăţi situaţia în lunile următoare, ţări ca Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania fiind obligate să adopte măsuri dure de austeritate pentru a opri declinul pieţei obligaţiunilor care riscă să le tragă în default (încetare de plăţi).
Potrivit analiştilor, nu există strategii de creştere care să compenseze măsurile de austeritate.
Economia Germaniei a avut o creştere de 0,5% în iulie-septembrie, în conformitate cu aşteptările pieţei, iar avansul din trimestrul al doilea a fost îmbunătăţit de la 0,1% la 0,3%.
"Pentru viitor, indicatorii privind încrederea arată o încetinire semnificativă a creşterii. Este posibil ca economia să se contracte spre sfârşitul anului", a declarat Carsten Brzeski, analist la ING, referitor la Germania.
Creşterea economică a Germaniei a fost susţinută de cotaţia redusă a euro, politica monetară permisivă şi costul foarte scăzut de finanţare, având în vedere cererea pentru obligaţiunile suverane germane, considerate plasamente sigure.
"Cu Franţa şi Italia, care par să fie atrase în vârtejul crizei datoriilor, economia germană şi-a pierdut imunitatea. Măsurile de austeritate din Franţa şi Italia vor afecta exportatorii germani", a avertizat Brzeski.
Franţa, a doua mare economie din zona euro, a consemnat un avans al PIB de 0,4% în trimestrul al treilea, după ce s-a contractat cu 0,1% în cel de-al doilea.
Noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a anticipat că zona euro va intra într-o recesiune moderată spre sfârşitul anului.
Economia Olandei a scăzut cu 0,3% în trimestrul al treilea, deşi nu are probleme cu datoriile, iar PIB-urile Austriei şi Slovaciei au avansat cu 0,3%.
Spania, a patra mare economie din zona euro, a anunţat săptămâna trecută stagnarea PIB-ului în iulie-septembrie.
În Portugalia, economia s-a contractat cu 0,4% în intervalul analizat.
În România, economia a crescut în al treilea trimestru cu 1,9% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,4%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrând astfel cele mai mari creşteri din ultimii trei ani, arată primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS).
Datele Eurostat arată pentru România un avans al PIB de 1,9% faţă de trimestrul al doilea şi de 4,5% faţă de intervalul similar din 2010.
PIB-ul Bulgariei şi cel al Cehiei au stagnat faţă de trimestrul al doilea şi au urcat cu 1,3%, respectiv 1,5% faţă de anul precedent.
Ungaria a înregistrat o creştere economică de 0,5% în iulie-septembrie şi de 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria