- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.03.2013, 16:03)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zuckerberg trebuie să plătească taxe de 1,1 miliarde dolari, la aproape un an de la listarea Facebook
Fondatorul şi CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg, cu o avere estimată la 13 miliarde de dolari, are de plătit taxe în valoare totală de 1,1 miliarde de dolari aferente veniturilor de anul trecut.
Urmărește
244 afișări
Mark Zuckerberg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Suma uriaşă provine din câştigurile obţinute de Zuckerberg în urma listării Facebook la bursă, mai precis din exercitarea unei opţiuni prin care omul de afaceri a preluat 60 milioane de acţiuni la un preţ preferenţial de numai 6 cenţi pe acţiune pentru a păstra votul majoritar la companie, potrivit unei analize CNN Money.
Chiar dacă a păstrat acţiunile, Fiscul din SUA le tratează drept venituri înregistrate la momentul exercitării opţiunii, deoarece astfel de operaţiuni sunt considerare o formă de compensaţie financiară sau bonus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Astfel, Zuckerberg are de raportat încasări de aproape 2,3 miliarde de dolari rezultat în urma exercitării acestei opţiuni, la care se adaugă alte venituri obţinute din alte surse.
Cu o taxă federală de până la 35% pe venitul personal, plus un impozit de 13,3% în California, Zuckerberg ar avea de plată 48,3% din veniturile de anul trecut, înainte de a lua în calcul eventuale scutiri.
Situaţia fiscală personală a miliardarului nu poate fi verificată independent, însă trei birouri de contabilitate din statul California au calculat, la solicitarea CNN Money, că Zuckerberg are de plătit taxe de peste 1 miliard de dolari pentru 2012.
"Cu astfel de cifre, de obicei vorbim despre câştiguri de capital, nu venituri obişnuite", notează un partener de la biroul din Silicon Valley al firmei de contabilitate Moss Adams, care lucrează cu clienţi bogaţi.
Câştigurile de capital sunt impozitate la o rată mult mai scăzută, de maximum 15%.
Autorităţile nu pot divulga situaţia fiscală personală a cetăţenilor, însă publică anual date anonime privind cele mai mari 400 de venituri personale impozitate. Potrivit celui mai recent astfel de raport, care se referă la anul 2009, cel mai mare venit personal declarat în acel an în SUA a fost de 202 milioane de dolari, pentru care au fost percepute taxe totale de 41 milioane de dolari.
Zuckerberg a început încă de anul trecut să se pregătească pentru suma uriaşă pe care o are de plătit în contul acţiunilor preluate la preţul simbolic de 6 cenţi. El a vândut 30,2 milioane de acţiuni în oferta publică iniţială a Facebook, încasând 1,13 milarde de dolari, compania precizând la acea dată că CEO-ul urma să utilizeze fondurile astfel obţinute pentru a-şi plăti taxele.
Fondatorul Facebook mai poate prelua, până în 2015, încă 60 milioane de acţiuni la preţ preferenţial, care ar reprezenta la cotaţia bursieră actuală un venit taxabil de 1,6 miliarde de dolari - rezultând taxe de peste 800 milioane de dolari la cotele actuale.
Trezoreria SUA şi guvernul statului California vor beneficia în acest an de încasări substanţiale din taxele percepute de la angajaţii Facebook care îşi vor exercita opţiunile de preluare de acţiuni la preţuri preferenţiale.
Statul California estimează că va încasa 1,5 miliarde de dolari din veniturile generate de listarea Facebook la bursă.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Facebook îşi îmbunătăţeşte site-ul: Fotografii mai mari, grafică mai atrăgătoare şi noi instrumente de organizare a conţinutului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe