- Home
- Editorialiștii
- (06.03.2021, 07:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Bogdan Nicolae | America alege investiţii smart
De trei zile, America se echipează, din mers, cu un set nou de directive şi alte instrumente pentru a împlini viziunea preşedintelui Joe Biden asupra intereselor de securitate naţională ale SUA.
Urmărește
1088 afișări
COMENTARIU Bogdan Nicolae | America alege investiţii smart
Pe 3 martie, Casa Albă a dat publicităţii orientările strategice preliminare pe domeniul securităţii naţionale, pentru ca agenţiile federale să ştie ce au de făcut pe termen scurt. Administraţia Biden vrea ca Statele Unite să îşi reia locul în avanposturile părăsite în ultimii patru ani şi plănuieşte să o facă fără foarte mulţi bocanci pe teren, aşa cum ne-am obişnuit să vedem de la finele celui de-al doilea război mondial încoace. De data aceasta, America va lupta în primul rând pentru securitatea poporului american şi va lupta altfel. Din toate opţiunile disponibile pentru a-şi domina rivalii, de acum înainte SUA va alege mereu armele „smart”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Lupta începe de acasă
Revitalizarea democraţiei americane va fi piesa de rezistenţă. Niciun alt ideal nu ar avea şanse de a se împlini pentru generaţiile actuală şi viitoare, fără democraţie. Libertatea, prosperitatea, pacea şi demnitatea nu pot exista în expresia lor autentică, reală, într-o altă formă de guvernare. Oricât ar părea de tentantă, autocraţia nu este o soluţie. Nici pentru SUA, nici pentru alţii. Acumularea unor crize care par să îşi găsească rezolvarea doar prin stiluri de conducere autocratică este un dezavantaj pentru susţinătorii democraţiei, însă nota cea mai actuală şi fără echivoc este dată de alegerea poporului american şi de victoria lui Biden la alegerile din noiembrie 2020. O dată cu acestea şi cu tranziţia de la Trump la Biden, democraţia americană a trecut un test. Dincolo de a fi vie, această democraţie este totuşi fragilă şi are nevoie de refacere. Aşa cum o concepe administraţia Biden, democraţia americană este activul cel mai important al prestigiului SUA şi trebuie să servească drept exemplu prin caracterul ei modern, adaptabil provocărilor. Democraţia americană rămâne singurul şi cel mai bun mod de a crea condiţii pentru împlinirea aspiraţiilor lumii libere. Cu toate acestea, fără consolidarea fundamentelor sale chiar la ea acasă, democraţia americană nu poate fi autentică şi păleşte în faţa alternativelor autoritariste.
Investiţia în aliaţi şi în parteneri
Pentru ca americanii să fie în măsură să trăiască în pace şi să se bucure de avantajele securităţii şi ale prosperităţii, America lui Biden are interesul major ca lumea să se îndrepte către democraţie. Democraţiile nu se războiesc între ele. Unde nu este vorba deja despre o alegere naturală, organică, din partea altor state, SUA va interveni cu stimulente. Cât de departe şi de repede va merge actuala administraţie democrată americană în această direcţie? Care vor fi priorităţile geografice în care SUA îşi va face simţită prezenţa sau influenţa? Vom mai aştepta câteva luni, până când Strategia de securitate a SUA va căpăta mai multă substanţă.
Din directivele emise de preşedintele Biden, este cert că Statele Unite vor reconfirma şi vor întări alianţele politice şi militare cu state din Pacific, Europa şi din emisfera vestică (Mexic şi Canada, în primul rând).
Concomitent, America va investi în dezvoltarea economică a ţărilor înclinate către schimburi comerciale cu SUA. De fapt, mai pe şleau, Biden vrea ca „Made in USA” să înlocuiască „Made in China”. Cu un substrat comercial reciproc avantajos în relaţia bilaterală, ţările lumii nu recurg la mişcări ostile.
Miza lui Biden este ca prosperitatea comerţului cu SUA să reducă probabilitatea apariţiei de regimuri instabile şi violenţe în lumea largă. Stimulând dezvoltarea economică a altor ţări, SUA ţinteşte şi înrădăcinarea populaţiei care altminteri ar fi predispusă la migraţii. Investiţia americană în aliaţi şi în parteneri va creşte.
Şapte ameninţări
SUA se înhamă, cu bani şi cu diplomaţie, să înfrunte cele mai mari şapte pericole care ameninţă întreaga lume şi care i-ar putea aduce sfârşitul înaintea vremurilor: pandemiile şi alte riscuri de natură biologică, instabilitatea climatică în creştere, ameninţările din spaţiul cibernetic şi digital, perturbările din economia globală, crize umanitare prelungite, terorismul şi extremismul violent, proliferarea armelor nucleare şi a altor arme de distrugere în masă.
De data aceasta, SUA va testa la rândul ei puterea Chinei şi a Rusiei, două dintre statele considerate responsabile pentru cea mai mare parte a pericolelor enunţate. Responsabilităţile comune sau individuale ale Chinei şi ale Rusiei se regăsesc în pandemiile de coronavirus, în creşterea emisiilor de carbon, în orchestrarea atacurilor cibernetice, în dezechilibrele de pe piaţa globală a mărfurilor, dar şi în finanţarea unor mişcări teroriste sau extremiste. Pe cont propriu sau în cooperare, Rusia şi China sunt implicate în războaie, conflicte armate şi manevre în puncte strategice pentru interesele de securitate ale Americii şi ale aliaţilor acesteia.
Pentru SUA, suprapunerile dintre acumularea pericolelor şi activismul adversarilor indică un moment de inflexiune în care sunt puse la încercare normele, înţelegerile, alianţele şi instituţiile care stau la baza ordinii internaţionale la a cărei stabilire a contribuit şi SUA. Joe Biden vrea să scoată America din obişnuinţă, astfel că directivele prezidenţiale în sfera securităţii naţionale merg în sensul inovării felului în care SUA va conduce reaşezarea acestei ordini dizarmonice.
Trei priorităţi
Agenţiile de informaţii, apărare şi securitate din SUA au misiunea de a împlini trei obiective prioritare care definesc felul de a trăi al Americii: protejarea securităţii pentru întreaga naţiune americană, răspândirea prosperităţii economice şi apărarea valorilor democraţiei.
Concret, această misiune va cuprinde revigorarea şi modernizarea alianţelor şi a parteneriatelor Americii peste tot în lume, dar mai ales acolo unde legătura cu interesele de securitate ale SUA este cea mai profundă, respectiv în regiunea Indo-Pacifică, în Europa şi în emisfera vestică. În privinţa alianţelor politico-militare, revenirea Americii în prim-plan va fi vizibilă rapid în NATO, Australia, Japonia şi Coreea de Sud.
Apoi, vor fi reactivate sau vor lua naştere alte parteneriate cu state din regiunea Pacificului, precum Singapore, Vietnam şi alte state membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), dar şi cu state din Orientul Mijlociu şi din Africa. America va continua să îşi respecte angajamentele faţă de securitatea Israelului şi va combate Iranul.
Diversitatea problemelor va fi o oportunitate pentru o diversitate de parteneriate, în care SUA va investi pentru a îndepărta prezenţa ori influenţa chineză, rusă sau iraniană. Finanţare pentru combaterea Covid-19 şi pentru producerea de vaccinuri, îmbunătăţirea condiţiilor de asistenţă pentru sănătate, susţinerea reformelor pentru statul de drept, încurajarea politicilor de protejarea a mediului şi altele asemenea vor fundamenta implicarea diplomatică şi de altă natură a SUA în toate zonele în care interesele americane sunt ameninţate de adversari.
Diplomaţia, înainte de orice
Declaraţiile secretarului de stat Antony Blinken şi orientările semnate de Joe Biden scot în evidenţă preferinţa Administraţiei de la Washington pentru a folosi instrumentarul diplomatic. Oricare dintre membrii Administraţiei nu ar fi putut spune altceva, iar documentele publice nu ar fi putut conţine alt gen de referiri. Este suficient că ne sunt indicate statele-problemă. De altfel, nu pentru publicul larg sunt acestea menţionate în documentele sau discursurile de la Washington. Primii care citesc şi iau aminte sunt chiar adversarii.
La Moscova, Beijing, Teheran şi Phenian şi în alte capitale de factură similară prin raportare la SUA, descifrarea schimbărilor anunţate de Biden este deja o prioritate pentru toate serviciile de culegere a informaţiilor. Orice declaraţie, orice document, orice interviu din partea unor voci americane autorizate intră într-un proces laborios de analiză în taberele ostile Americii.
Noua abordare nu exclude componenta militară şi nici pe cea subversivă, numai că nu la amploarea cu care am luat noi contact până acum. Ca să nu piardă întâietatea în competiţia globală, America îşi permite din acest moment să aleagă intervenţii „smart”, dintr-o diversitate de acţiuni posibile, al căror grad de sofisticare va fi mai înalt comparativ cu orice am văzut.
.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe