- Home
- Editorialiștii
- (30.03.2020, 12:52)
- Petriana Condrut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Basile Neacsa: Uniunea Europeană, virusul şi banii
- Basile Neacsa: Principalul lucru care trebuie retinut acum este ca in sanul Uniuni Europene solidaritatea functioneaza pana la bani.
- Basile Neacsa: Cand momentul de incercare apare, cele mai bogate state reactioneaza prin a <
> - Basile Neacsa: UE ar trebui sa se doteze cu un set de legi si mecanisme care sa opereze de urgenta orice cerere de iesire din cadrul organizatiei
Urmărește
1865 afișări
COMENTARIU Basile Neacsa: Uniunea Europeană, virusul şi banii
Redăm integral comentariul semnat de Basile Neacsa:
In 12.03.2020, Organizatia Mondiala a Sanatati (OMS) a decretat stare de pandemie in lume. Acest lucru devenise evident, dar se intarziase cu luarea deciziei deoarece nu mai avusesem o situatie similara de foarte mult timp. Cresterea exponentiala a raspandirii virusului chinezesc si inchiderea granitelor cu Honk-Kong in 29.01.2020 au fost tot atatea elemente care au accelerat luarea deciziei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
De la epidemia de gripa spaniola din ani 1918 au trecut patru generatii si experienta acumulata atunci si de atunci nu ne-a fost suficienta. Asta este logica istoriei, cum am numit-o intr-un alt articol.
Doua zile mai tarziu, dupa ce OMS a declarat starea de pandemie si primele victime au aparut in spatiul European toate institutiile europene au intrat in framantari pentru a indentifica sursele de finantare necesare pentru a face fata la aceast virus pacatos. Banii existau, dar problema care se punea era sub ce forma vor fi distribuiti si in ce proportie (toate tarile membre UE fiind afectate) : imprumuturi, bonduri, ajutoare etc.
Primul pas s-a facut la nivel national. In Belgia, Italia mai apoi Franta, Spania urmate de alte guverne s-au deblocat, pe hartie, primele miliarde. Insuficient, de altfel! Dar, de aceea exista Uniunea Europeana ! Solidaritatea era pusa la incercare.
Ca nota de exemplu in Belgia, Guvernul Federal a deblocat 1 miliarde de euro la care se mai adauga 350 milioane adusi de guvernul wallon si tot atat de catre guvernul flamand. In teorie, fiecare persoana fizica autorizata ar urma sa primeasca 1.450 euro/luna pe urmatoarele 3 luni stand acasa. Personalul care lucreaza in sfera publica si private ar primi salariul aproape intreg tot pentru aceeasi perioada. Doamna Sophie Wilmes, investita pentru urmatoarele 6 luni cu conducerea guvernului, a facut un lucru deosebit si eficient pentru populatia tarii ei, pana in ziua de azi. BRAVO !
La nivel European, unde cu totii ne asteptam la o mana de ajutor mai generoasa si mai ales eficienta, in contextul in care mor in fiecare zi mii de oameni, raspunsul initial a fost rapid. In 19.03.2020, Banca Centrala Europeana (BCE) prin programul Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) disponibilizeaza 750 de miliare de euro. Prin acest program ar urma sa se cumpere datorii ale corporatiilor si guvernelor din zona euro. PEPP ar fi disponibil imediat, pana cel putin la sfarsitul lui 2020.
Programul reprezinta cea mai mare disponibilizare pe piata euro facuta vreodata de BCE in istoria ei chiar si in raport cu criza euro din 2008-2009. Toate tarile erau invitate chiar si cele cu datorii mari (Italia are o datorie contractata de 2.500 miliarde euro si se gaseste in zona rosie, conform regulilor europene in vigoare). Christine Lagarde, Presedinta BCE, a invocat, pe buna dreptate, masuri exceptionale pentru evenimente exceptionale, deschizand usa tuturor membrilor in mod egal. Imediat, piata financiara italiana a reactionat. Bondurile italiene au inregistrat un istoric 3% incepand de a doua zi.
Insa, din acea istorica zi de 19.03.2020 lucrurile incep usor dar sigur sa se complice. Din punct de vedere declarativ, adica pana sa isi bage mana in buzunar, toti leaderii sunt de acord sa depaseasca situatia impreuna. Primul bemol apare in 20.03.2020 cand in COREPER (The Committee of Permanent Representatives in the European Union), reprezentantii la nivel de ambasadori ai tarilor membre nu se pun de accord in ceea ce priveste coordonarea activitatii in lupta impotriva virusului. Totusi ei cad de acord privitor la suspendarea termenelor referitoare la procedurile de încălcare a legilor fiscale europene.
La sfarsitul reuniuni leaderul grupului Noua Europa (Renewe Europe) din Parlamentul European, dl. Dacian Ciolos nu pierde ocazia sa ne vorbeasca despre agenda si initiativa presedintelui Macron, de o Europa solidara, unita si puternica. Frumos spus! Domnia sa, nota printre altele si necesitatea aparitiei unui nou mecanism COVID19 dotat cu 500 miliarde de euro, care sa joace un rol determinant in prezenta criza. Dar, European Stability Mechanism (ESM) ce sa faca, Domnule Ciolos?
In fapt, si dna. Ursula Van der Leyder avea sa indentifice necesitatea crearii unui Directorat/Unitate de Organizarea situatiilor de criza. Mecanisme peste mecanisme, care sa asigure organizarea organizatiilor dezorganizate. Ca sa intelegem bine, noi nu suntem prea bine organizati asa ca aducem pe alti care stiu sa ne organizeze. Avem leaderi si bani de chetuit pe birocratie multipla !
Cele 500 de miliarde ar fi fost adusi din European Stability Mechanism (ESM), care detine 410 miliarde in cont, la care se mai adaugau si ceva bani nefolositi din fondul de coeziune de cateva tari amarate, aflate la periferia Europei.
Cam in acelasi timp, 19-22.03.2020 Comisia Europeană a aprobat trei scheme de ajutor financiar pentru Franta si doua pentru Germania, in vederea sprijinirii economiei celor doua tari în contextul izbucnirii coronavirus-ului. Comisia a aprobat schemele respective pentru cele doua tari in cauza in numai 48 de ore. Eficienta, ce sa mai vorbim! Cu aceasi ocazie, fostul ministru de finante german, Peer Steinbrück (2005-2009) avea sa declare: ‘’Aceasta criza este cat se poate de existentiala in raport cu ceea ce am experimentat in criza financiara din 2008-2009!’’. Ce bine suna cand facem declaratii din pozitia de Domnul Nimeni ! In 2008-2009 fiind in functie, sa opus cu toata forta la aparitia unor noi structuri de solidaritate financiara cu restul Europei !!
‘’ Va voi surprinde prin demagogia mea’’ (Je vous surprendrai par ma démagogie), Jacques Chirac, 1995.
Dar … vice-presedintele Comisiei Europene, comisarul Valdis Dombrovskis ne aduce, a doua zi, cu picioarele pe pamant. Cand rece, cand cald, ce sa mai vorbim ! Dusuri scotiene! Domnia sa declara: ‘’vom continua sa actionam decisiv si in totala solidaritate cu tarile member, in acest timp de necesitate absoluta’’. Pentru ca, mai apoi, sa spuna: ‘’vom ramane dedicati in totalitate Pactului de Stabilitate si Crestere’’ .
Altfel spus, suntem solidari cu voi pana la bani, si uitati ce s-a vorbit si decis in 20.03.2020 in COREPER. Nu depasiti cele 3% de deficit din GDP-ul vostru. Nu mai stii ce sa crezi! Oamenii astia care ne conduc, vorbesc fiecare ce il taie capul, nesincronizat. Mário Centeno, profesor universitar si presedintele Eurogroup (reuneste ministrii de finante din zona euro) este una dintre figurile cele mai importante, daca tinem cont de functia ocupata, in raport cu moneda unica.
Dar, lucrurile nu stau chiar asa! Pentru ca ESM sa se puna in miscare are nevoie de aprobarea ministrilor de finante. Aici se decide cine va lua bani, ce bani va lua, si in ce timp ii obtine. Centeno declara, in acelasi spirit combativ ca si al presedintelui Macron: (‘’Suntem in stare de razboi !!!’’), inainte de prima reuniune Eurogroup, ca ESM este prima linie si cea mai importanta de aparare a UniuniI Europene.
Dar, in sanul Eurogroup, si nu numai, au inceput deja sa se contureze doua tendinte diferite, atat in ceea ce priveste modalitatea technica de combatere a virusului chinezesc : « izolare si vindecare in group » - Olanda si : «izolare si vindecare la nivel individual » - Franta, Italia, Belgia … dar, si la nivel de distributia banilor. De bani vorbind, un grup format din Finlanda, Germania, Olanda, Austria sustin ca ar fi corect ca cei care nu si-au facut ‘’provizii’’ sa aiba un acces limitat la cei 410 miliarde din ESM. Iar daca au acces, sa fie inregistrati ca un imprumut. Dar, acesti bani nu sunt suficienti, daca ne gandim ca numai transportul international contabilizeaza o pierdere de 300 miliarde de euro in acest moment, cand scriu aceste randuri.
De aceea, Spania, Italia, Portugalia si mai toate tarile din sudul continentului, doresc sa vada aparitia unui corona-bound care le-ar permite sa ridice capital de pe pietele financiare. Angajamentele financiare de plata urmand sa fie asumate de UE. Germania si grupul ei de tari refuza cu vehementa acest lucru propus deja in anii de criza europeana 2008-2009. Evident, ca banii ar fi injectati in lupta contra virusului (aparatura medicala si de protectie, sistem social compensator, cercetare medicala, etc…) afirma grupul tarilor din sudul continentului.
Dar declaratia care a creat cele mai mari tensiuni a fost cea a lui Wopke Hoekstra, ministrul de finante olandez. Acesta cerea sa fie redactat un raport in care sa se arate de ce tarile din sud nu au rezerve suficiente pentru a face fata pandemiei (sic !) si sa fie indicate si lectiile care ar putea fi asimilate de catre tarile in cauza.
Domnia sa, uita ca politicile de austeritate impuse de Germania si Olanda in ultimii 10 ani au condus ca tarile din sud sa nu poata avea nici o rezerva. Dar, probabil ca dansul doreste sa castige ceva timp pentru a gasi o solutie prin care Germania, Olanda, Austria si Finlanda sa nu participe cu prea multi bani la solidaritatea europeana. Vom vedea !
In alti termeni, discutia exploratoare-pregatitoare a lui Centeno s-a soldat cu esec pe toate liniile. Cu toate acestea, pregatind terenul pentru videoconferinta leaderilor din 26.03.2020, in 25.03.2020 o scrisoare semnata de 9 tari cerea aparitia bondurilor (Franta face parte din acest group). La videoconferinta celor 27 leaderi europeni, care a avut loc in 26.03.2020, premierul spaniol Pedro Sánchez facea o propunere avangardista si conforma cu realitatea: ‘’Aceasta este o criza care afecteaza toata Uniunea Europeana. Avem nevoie sa articulam un mare Marshall Plan de reconstructie”.
Chiar daca sudul continentului sprijina propunerea, Germania si aliatii ei refuza pur si simplu. Conte (PM Italia),Sanchez ( PM Spania) si Costa (PM Portugaliei ) devin furiosi, amenintand cu iesirea din videoconferinta. Chiar si asa, dna Markel ramanea inperturbabila si declara: ‘’Am luat cunostiinta de scrisorile unor state member care isi inchipuie sau imagineaza corona-bonds. Noi am spus atât din partea germană, cât şi din partea altor state că aceasta nu este ... punctul de vedere al tuturor ţărilor UE."
Domnia sa isi mentinea idea ca EMS este un mecanism suficient (sic!) si cu posibilitati. Sa adaugam ca oficiali francezi considerau ca italienii ‘’dramatizeaza situatia’’, printr-o ‘’naratie tipica lor’’, care nu reflecta substanta dezbaterii’’.
Bravo Domnilor, in UE mor mii de oameni in fiecare zi si uni isi permit sa creada ca delegatia Italiei dramatizeaza ?
Insa, raspunsul cel mai vehement a fost al leaderului portughez care a declarant ca punctul de vedere a lui Wopke ‘’submineaza complet spiritul Uniunii Europene’’, adaugand: "Această afirmaţie este respingătoare în cadrul Uniunii Europene. Şi aceasta este exact expresia potrivită pentru ea - respingatoare". "Nimeni nu mai are timp sa il asculte pe ministrul de finante olandez asa cum am facut in 2008, 2009, 2010 şi aşa mai departe.". Iar leaderul spaniol avea sa inchida spunand:’’ Dacă nu propunem acum un răspuns unitar, puternic şi eficient la această criză economică, nu numai că impactul va fi foarte dur, dar efectele sale vor dura foarte mult şi pun în pericol întregul proiect european’’.
Intr-o ultima instanta, presedintele Consiliului, C. Michel, salveaza situatia propunand o perioada de 2 saptamani de reflexie si cautare de solutii eventuale. Intre timp, Germania ramane inchisa in termeni de export a aparaturi medicale, Franta la fel si noi stam in carantina numarand zecile de mii de morti pe urmatoarele 2 saptamani. Ca sa nu mai adaugam ca Germania blocheaza ajutoarele oferite de China Ungariei, pe motiv ca nu poate exporta produse medicale de pe teritoriul ei (sic !). A fost nevoie de interventia repetata a presedintelui Comisiei, doamna Ursula Von der Leyen pentru ca situatia sa se deblocheze.
In acelasi timp, Polonia afirma prin Prim Ministrul sau, dl. Mateusz Morawiecki, ca : ‘’Polonia nu a primit nici un singur cent din partea Bruxelului pentru a lupta impotriva virusului!’’.Doua zile mai tarzi CE ii raspunde, ca prin mecanismele de recuperare a fondurilor neutilizate din cadrul fondului de coeziune, 8 miliarde de euro vor fi afectati Poloniei. Ca sa intelegem, din fondurile amaratilor de romani si bulgari, care au fost incapabili sa absoarba banii UE, datorita sistemului lor birocratic administrativ inoperant si impus de CE ?
DA! Intrebarea care se pune totusi vis-a-vis de Polonia este : cand vor ajunge fondurile respective in Polonia ?
Eu am trei copii si stiu ca trebuie sa le asigur conditiile de viata zilnice pentru a se dezvolta in mod echilibrat atat fizic cat si mental. Nu cred ca le pot propune mecanisme de recuperare mancare neconsumata de la alti copii sau sa le dau de mancare peste 2 saptamani. Ma intreb ce mare responsabilitate trebuie sa ai cu 7 copii ! Pe cei care nu au copii si au ajuns in functii inalte ii compatimesc sincer. Deoarece viata le-a furat ceva inestimabil, compasiunea, dragostea fara margine si neconditionata, lucruri esentiale in genetica umana si care nu pot fi intelese si traite decat daca ai copii.
Un leader natural si carismatic sa inascut cu aceast dar, nu la mostenit doamnelor si domnilor. Cand Martin Selmayr a zguduit institutia prea birocratica si inoperanta, facand din ea un instrument eficient, ati afirmat ca : ‘’nu este loc pentru doua persone’’. Dl Selmayr a avut curajul si abilitatea intelectuala sa se bata cu sefii de state si sa castige multe batalii. Dumneavoastra, unde sunteti?
Concluzie :
1. Principalul lucru care trebuie retinut acum este ca in sanul Uniuni Europene solidaritatea functioneaza pana la bani. Cand momentul de incercare apare si statele membre ar trebui sa contribuie pentru solutionarea problemei in ansamblu, cele mai bogate state reactioneaza prin a ‘’incerca sa se salveze ele mai intai’’, avand ‘’o viziune îngustă a propriilor lor interese’’( European Commissioner for Home Affairs Ylva Johansson). Acest fapt demonstreaza ca UE este departe de a functiona bine si corect pentru populatia ei. Pe langa aceasta, pentru a lasa impresia ca face ceva aduce in fata populatiei obiective care pe termen lung o vor paraliza complect. Spre exemplu, procesul de largire sau relatia cu Turcia sau emigrare…. Problemele suplimentare care vor fi importate, pe fondul nefunctionalitati Uniuni in prezent, vor conduce la paralizie definitiva. Semne de abandon au aparut déjà.
2. In al doilea rand, cred ca UE ar trebui sa se doteze cu un set de legi si mecanisme care sa opereze de urgenta orice cerere de iesire din cadrul organizatiei. Poate nu in viitorul imediat, dar sigur in cativa ani vom asista la noi cereri de iesire din sanul mult dezorientatei si ne-unitei organizatii. Pana atunci, cu siguranta ca unele state din sudul continentului isi vor astepta momentul pentru a-si lua revansa si a incasa ceva bani, in detrimentul celorlalte state. Cunoastem. Sa mai facut ! Dar, eu ma intreb : asta este Uniunea Europeana?
Pentru cei credinciosi, Doamne, ajuta-ne sa iesim si din aceasta situatie dramatica in viata …caci sigur cu buzunarele goale vom fi ! Pentru toti ceilalti, ‘’wabi-sabi’’.
Sursă foto: Profimedia
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord