Ion Cristoiu: Şi dacă Florin Cîţu, cu acordul lui Klaus Iohannis, forţează ieşirea USRPLUS de la Guvernare?

  • Ion Cristoiu: Miercuri, 1 septembrie 2021, scena noastră politică a găzduit o succesiune de evenimente spectaculoase, care au debutat cu includerea pe agenda şedinţei de Guvern, fără ca membrii USRPLUS, în frunte cu vicepremierul Dan Barna, s-o ştie, a Ordonanţei de Urgenţă privind aprobarea Planului Anghel Saligny.
  • Ion Cristoiu: Aparent, conflictul s-a ivit din cauza Programului. Însă aşa cum s-a văzut Florin Cîţu nu şi-a dat prea mare osteneală (măcar de ochii lumii) să-i convingă pe cei de la USRPLUS să voteze Documentul. Punerea pe şest a Ordonanţei de urgenţă pe agenda Guvernului e o încălcare gravă a Protocolului Coaliţiei semnat după Criza Voiculescu.
  • Ion Cristoiu: E limpede că nu e vorba de un joc al orgoliilor. E vorba, ca şi în aprilie 2021, de existenţa a două planuri: Sau USRPLUS înghite noua găluşcă. Sau îşi retrage sprijinul politic acordat lui Florin Cîţu. Contrar zicerilor de pe la televiziuni, demisia miniştrilor USRPLUS nu duce la căderea Guvernului.
Urmărește
16709 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Şi dacă Florin Cîţu, cu acordul lui Klaus Iohannis, forţează ieşirea USRPLUS de la Guvernare?

Ion Cristoiu: Şi dacă Florin Cîţu, cu acordul lui Klaus Iohannis, forţează ieşirea USRPLUS de la Guvernare?

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că artizanii conflictului creat miercuri între USRPLUS şi PNL din cauza ordonanţei de urgenţă privind programul Anghel Saligny pariază pe imposibilitatea partidului lui Cioloş şi Barna de a semna o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîţu alături de PSD şi AUR în cazul în care vor decide să-şi retragă miniştrii din Guvern.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

*„Miercuri, 1 septembrie 2021, scena noastră politică a găzduit o succesiune de evenimente spectaculoase, care au debutat cu includerea pe agenda şedinţei de Guvern, fără ca membrii USRPLUS, în frunte cu vicepremierul Dan Barna, s-o ştie, a Ordonanţei de Urgenţă privind aprobarea Planului Anghel Saligny, şi terminînd cu anunţul lui Florin Cîţu c-a trimis la Cotroceni propunerea de revocare din funcţie a lui Stelian Ion, ministrul Justiţiei.

Mulţi competitori au caracterizat întîmplările petrecute la nivel înalt drept joc al orgoliilor. Aserţiunea s-a bazat pe refuzul (prost explicat) al USRPLUS de a nu aproba un Plan la care PNL ţine cu orice preţ să-l concretizeze, motivînd public că duce la dezvoltarea a 50% din România, în realitate, un Plan care-i serveşte lui Florin Cîţu să cîştige de partea sa pe primarii PNl, beneficiarii iniţiativei, dar şi pe poziţia de forţă adoptată de PNL.

În comentarea vieţii politice, trimiterea la trecut, chiar şi cînd acesta e apropiat, e necesară cînd vrem să desluşim întîmplările prezentului.

Toate cele petrecute miercuri, 1 septembrie 2021, repetă cu mici şi neimportante deosebiri, întîmplările din aprilie 2021, legate de revocarea lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Despre această Criză am scris mai multe comentarii. Dincolo de întîmplările mari şi mici, esenţa Crizei a constat într-o surprinzătoare poziţie de forţă asumată de Florin Cîţu faţă de URSPLUS. Revocarea ministrului Sănătăţii s-a făcut fără informarea partenerului. Potrivit normelor nescrise ale unei Coaliţii, un ministru desemnat de un partid nu poate fi revocat decît cu acceptul partidului respectiv. Vlad Voiculescu putea fi demis de Florin Cîţu prin respectarea minimelor condiţii de funcţionare a unei Coaliţii. Florin Cîţu, sprijinit de Klaus Iohannis, nu s-a arătat o clipă preocupat de a menaja demnitatea partidului de Coaliţie. Scriam în comentariul Bizareriile care sugerează că actuala Criză ascunde mult mai mult decît un simplu joc al orgoliilor, publicat în 20 aprilie 2021, că Florin Cîţu a apelat dinadins la umilirea publică a USRPLUS:

<După părerea mea, avem de-a face cu două planuri:

Planul A şi Planul B.

Repet, nu ale lui Florin Cîţu, nu ale lui Ludovic Orban, ci ale lui Klaus Iohannis pentru că el este autorul acestei lovituri de guvern.

Planul A, care constă în umilirea, călcarea în picioare a celor de la USRPLUS în ipoteza că ei rămîn în Coaliţie. Dacă rămîn în Coaliţie şi nu trec în Opoziţie e ca şi cum n-ar mai fi la guvernare. Acest moment este un moment crucial în relaţia dintre două partide ca şi între doi parteneri, momentul în care unul dintre parteneri încearcă să capete puteri absolute asupra celuilalt. Să-l trateze ca o cîrpă de şters pe jos.

Dacă USRPLUS, potrivit acestui plan rămîne, în ciuda acestor lovituri de bocanc în gură, atunci PNL va guverna practic singur.

USRPLUS va fi o a cincea roată la căruţa guvernării.

Ca să nu mai spun că o renunţare a USRPLUS la campania dusă timp de o săptămînă fără a obţine nici o satisfacţie va duce la o scădere în sondaje.

Planul B ia în calcul plecarea USRPLUS de la guvernare. Se face un guvern minoritar, unul sprijinit – sigur, cu fandoselile de rigoare – de către PSD. Partidul Social Democrat va justifica sprijinul dat acestui guvern minoritar prin criza Pandemiei, prin responsabilitatea pe care trebuie să o aibă partidele, prin criza din Crimeea, prin criza planetară.

Oricum cunoscutele bla-bla-uri ale politicienilor.

Sigur că unii se întreabă cum ar putea fi posibil un asemenea Guvern cu sprijinul PSD fără a scade în sondaje.

Da, PNL poate să scadă în sondaje. Dar să nu uităm însă că nu vom avea alegeri decît în 2024. Pînă în 2024 PNL speră că va cîştiga un capital electoral imens cu banii veniţi de la Uniunea Europeană, pe care îi vor folosi ei, cu renunţarea la restricţii.>

Noua Criză dezvăluie o poziţie asemănătoare a lui Florin Cîţu. Aparent, conflictul s-a ivit din cauza Programului. Însă aşa cum s-a văzut Florin Cîţu nu şi-a dat prea mare osteneală (măcar de ochii lumii) să-i convingă pe cei de la USRPLUS să voteze Documentul. Punerea pe şest a Ordonanţei de urgenţă pe agenda Guvernului e o încălcare gravă a Protocolului Coaliţiei semnat după Criza Voiculescu. Da, dar e o încălcare gravă voită. Cînd USRPLUS, umilit în public, se burzuluieşte, Florin Cîţu ar fi trebuit să cedeze cît de cît. Florin Cîţu nu cedează. Mai mult, revocă pe Stelian Ion. Încălcînd a doua oară Protocolul.

E limpede că nu e vorba de un joc al orgoliilor. E vorba, ca şi în aprilie 2021, de existenţa a două planuri:

Sau USRPLUS înghite noua găluşcă.

Sau îşi retrage sprijinul politic acordat lui Florin Cîţu. Retragerea sprijinului politic nu înseamnă căderea Guvernului. Guvernul cade doar în urma unei Moţiuni de cenzură care trece prin Parlament. Conducerea USRPL a anunţat că-şi retrage sprijinul politic acordat lui Florin Cîţu dacă acesta nu demisionează din fruntea Guvernului. Dacă premierul nu demisionează, USRPLUS, potrivit normelor, trebuie să-şi retragă miniştrii din Guvern. După care trebuie să aştepte ca PSD să depună Moţiune de cenzură şi la vot să fie alături de PSD. Pînă atunci, pînă PSD depune Moţiune de cenzură, Guvernul merge înainte fără miniştrii USRPLUS. Am trăit s-o văd şi pe asta! USRPLUS a ajuns la mîna Ciumei Roşii!

Contrar zicerilor de pe la televiziuni, demisia miniştrilor USRPLUS nu duce la căderea Guvernului. Constituţia României e clară:

<(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.>

Legea de organizare a Guvernului precizează că vacantarea postului are loc şi printr-o demisie:

<Art. 8. (1) În cazul în care încetarea calităţii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilităţii, a decesului şi în alte situaţii prevăzute de lege, Preşedintele României, la propunerea Primului ministru, ia act de aceasta şi declară vacantă funcţia de membru al Guvernului.>

Presupunînd că USRPLUS îşi obligă miniştrii să demisioneze, Florin Cîţu numeşte în locul lor miniştrii PNL. Preşedintele aprobă şi Guvernul rămîne.

Pînă cînd?

Pînă cînd trece o Moţiune de cenzură prin Parlament.

Posibilitatea unei Moţiuni de cenzură semnate de USRPLUS, alături de PSD şi AUR, e greu de imaginat.

Se pare că artizanii acestei noi lovituri de bocanc dată USRPLUS în bot pariază pe asta.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici