COMENTARIU Lelia Munteanu: 21 de zile de încetare a focului acum între Israel şi Hizballah – un apel ipocrit

De ce este de-a dreptul ipocrit acest apel cu ton ultimativ al semnatarilor declaraţiei comune?

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: 21 de zile de încetare a focului acum între Israel şi Hizballah – un apel ipocrit

COMENTARIU Lelia Munteanu: 21 de zile de încetare a focului acum între Israel şi Hizballah – un apel ipocrit

Într-o declaraţie comună iniţiată de Statele Unite şi Franţa, în urma convorbirilor purtate în marja celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite – semnată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Uniunea Europeană, Germania, Italia, Japonia, Australia şi Canada – s-a cerut încetarea “imediată: a focului timp de 21 de zile, la graniţa dintre Liban şi Israel, în scopul de a preveni un război regional şi a „deschide spaţiul diplomatic” pentru un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas şi elibera ostaticilor ţinuţi în Gaza.

Au urmat obişnuitele afirmaţii optimiste ale iniţiatorilor, la fel de optimiste ca acelea care au anunţat, luni de zile, iminenţa unui acord de încetare a focului între Guvernul Netanyahu şi Israel.

Subiectul vizând Hamas, Hizballah, Guvernul Netanyahu şi deciziile militare ale acestuia, este unul de care semnatarii declaraţiei comune, din motive diferite, şi-ar dori să scape. Spaţiu diplomatic există din 8 octombrie, când – o zi după atacul barbar al Hamas asupra Israelului – Hizballah a pornit un “război de susţinere” al Hamas, aliatul său din Axa de Rezistenţă coordonată de Iran.

De ce este de-a dreptul ipocrit acest apel cu ton ultimativ al semnatarilor declaraţiei comune? Pentru că, aşa cum au apărut imediat declaraţiile oficialilor de la Ierusalim, premierul şi comandantul armatei israeliene, Benjamin Netanyahu, nu va opri atacul pe frontul de nord, lucru bine ştiut de cei care au iniţiat şi semnat declaraţia comună, repetat de câteva ori în ultima săptămănă, exprimat explicit şi astăzi de Şeful Statului Major al Armatei, în timp ce prim-ministrul Israelului se afla încă în avionul care îl transporta spre New York: „Trebuie să continuăm să lovim Hizballah,  aşteptăm această oportunitate de ani de zile”.

La coborârea din avion a rostit-o încă o dată, fără drept de apel, Netanyahu însuşi: „Politica noastră este clară, continuăm să lovim Hizballah şi nu ne vom opri decât atunci când ne vom atinge toate obiectivele”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici