- Home
- Editorialiștii
- (04.01.2021, 18:22)
- Beatrice Dumitru
COMENTARIU Lelia Munteanu. 60, 70 sau peste 82 la sută acoperire cu vaccin pentru obţinerea imunităţii de turmă?
Urmărește
2577 afișări
Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, ne-a încredintat în repetate rânduri că epidemia din România va lua sfârşit atunci când "60-70 la sută din populaţie" va fi vaccinată. Cel mai recent comunicat al autorităţii pe care o conduce ne informează că "prin obţinerea unei acoperiri vaccinale de peste 70%, circulaţia virusului în comunitate se reduce semnificativ".
Cercetătorii de la Institutul Weizmann din Israel consideră că, pentru imunitatea de turmă în cazul SARS-CoV-2, ar fi nevoie de un procent de o acoperire de peste 82 la sută.
Pentru varianta israelienilor există câteva argumente greu de combătut. Nu se cunosc - încă - viruşi care să cedeze la o acoperire cu vaccin a doar 60-70% din populaţie. Fiecare virus are procentul lui care duce la imunitatea de turmă. De pildă, paramixovirusul rujeolei a necesitat un procent de 95%. Poxvirusul variolei - peste 80 la sută.
În coronavirusul maladiei Covid-19, un patogen nou, e încă foarte dificil de stabilit procentul imunizării de turmă.
Problema-cheie în imunizarea de turmă e capacitatea de răspândire a virusului. În cazul SARS-CoV-2, procentul la care se atinge imunitatea diferă de la un mutant la altul. Înainte de mutaţia descoperită în Marea Britanie, am fi vorbit de un procent mai mic.
(În plus, capacitatea de răspândire a unei boli diferă de la vârstă la vârstă. Prin urmare, procentul de vaccinare necesar imunităţii într-o grădiniţă, diferă de cel necesar într-o instituţie de ocrotire a bătrânilor).
Virusul SARS CoV-2 este încă foarte labil, e încă în „copilărie", n-a ajuns la maturitate, nu se ştie exact cum va arăta, ce capacităţi va dezvolta prin mutaţii. E posibil să nu putem scăpa de el cu o imunitate de turmă sub 80%. Poate că nu va fi niciodată eradicat, cum nu e nici gripa. Şi, ca în cazul gripei, poate că va trebui să ne vaccinăm la intervale de timp, ca să nu riscăm să contractăm boala, iar guvernele să ne consemneze la domiciliu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: PREZENTUL FĂRĂ PERDEA / Cum ne-am furat singuri căciula şi s-a ajuns ca vaccinul anticovid descoperit la noi să fie testat în Germania. Cine mai apără interesele României?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe