- Home
- Editorialiștii
- (29.01.2020, 19:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Acordul Secolului: un dictat american la dictarea lui Netanyahu
Aşa-numita lume arabă tace îngrijorător.
Urmărește
872 afișări
Sursa FOTO: Facebook - The Prime Minister of Israel
Am terminat prima lectură a Planului de Pace. 181 de pagini, nu 80 cum declara ieri preşedintele Trump (nu mă îndoiesc că nu l-a citit). Are tonul unui material propagandistic şi nimic din rigoarea pe care o presupune o tranzacţie de real estate. Câteva erori grosolane de istorie şi multe paradoxuri.
Conform tratatelor internaţionale, Statele Unite nu au autoritatea juridică de a împroprietări un stat, de a stabili suveranitatea unei ţări asupra unui teritoriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Israelul primeşte tot, palestinienii mai nimic (în afara celor 50 de miliarde fluturate aseară de Trump, ca la o nuntă cu dar). Nu ştiu pe cineva care să fi înţeles care este câştigul palestinienilor din planul "win-win" pe care l-a anunţat triumfal liderul de la Casa Albă, mutându-şi privirea exersată de pe un prompter pe altul.
Departe de a aduce pacea, dictatul trumpian va perpetua conflictul israeliano-palestinian, în forme încă nebănuite.
Majoritatea analiştilor israelieni, comentând aseară, la cald, au concluzionat că Acordul Secolului s-a născut mort.
În teritorii au început protestele. Lumea arabă tace, declaraţiile echivoce din ultimele ore nu înseamnă decât că îşi dreg vocea să câştige timp. Probabil încă mai cântăresc promisiunile făcute lor de Statelor Unite, în balanţă cu responsabilitatea pentru soarta palestinienilor.
Duminică, la Cairo (sediul Ligii Arabe), Muhammad Abbas va încerca să-şi mobilizeze aliaţii împotriva Acordului (preşedintele Autorităţii Palestiniene a primit o copie a Planului de pace aseară, cu două ore înaintea conferinţei de presă comune Trump-Netanyahu). Bătrînul Abbas a apucat să declare doar că "poporul palestinian şi pământul său nu pot fi cumpărate" şi "Ierusalimul nu e de vînzare".
De ce graba lui Abu Mazen de a ajunge la Cairo? Pentru că, deşi oferta americană de pace e deschisă timp de patru ani, duminică Kneseetul va vota anexarea urgentă a Văii Iordanului (cum l-a îndemnat pe Netanyahu ambasadorul Washingtonului la Ierusalim). E vorba despre 150 de aşezări din Neghev şi Cisiordania. Singurii care au reacţionat sunt iordanienii, cerând Israelului să nu ia decizii unilaterale (un conflict direct cu Ammanul poate duce la ruperea acordului de pace, al doilea pe care Israelul le-a încheiat în regiune, primul fiind cu Egiptul).
Anexările ce vor urma sunt cadoul electoral al lui Trump pentru Netanyahu. Marele Bibi are talentul de a umple agenda politică, astfel încât propriul său dosar penal să nu mai încapă.
Singurul epitet oranant pe care l-am găsit zilele trecute pentru Acordul Secolului a fost dictat. Nahum Barnea, editorialistul de la Yedioth Ahronoth, scrie că nu e un plan de pace, ci un plan de anexare, în care un singur stat va domni de la Iordan la Mediterana, sub egida Americii.
Rămâne puternică, de neocolit, întrebarea pe care şi-a pus-o ieri, în New York Times, înaintea conferinţei de presă comune, Thomas L. Friedman: "Este planul acesta despre două state pentru două popoare sau este despre o diversiune pentru doi lideri necinstiţi?".
Singura definiţie pe care o pot da acum Acordului (mai ales după ce aseară i-am văzut în rândul întâi pe soţii Sheldon şi Miriam Adelson): un dictat american la dictarea lui Netanyahu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Trumpyahu!
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Meritocratul Grindă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe