COMENTARIU Lelia Munteanu: Ayatollahul Khamenei – obligat să aleagă între două inconveniente

În ciuda faptului că asasinarea şefului Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Tehran, a fost echivalată de Ayatollahul Khamenei cu o declaraţie de război, măsurile de retaliere – anunţate cu obişnuita retorică a adjectivelor la superlativul absolut – nu va escalada într-un război regional.

Urmărește
2299 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ayatollahul Khamenei – obligat să aleagă între două inconveniente

Nici Iranul şi proxy-urile sale, nici Israel şi susţinătorii săi, în primul rând Statele Unite, nu au interesul să se ajungă la un punct din care drumul de întoarcere nu mai poate fi controlat.

(Asasinarea lui Haniyeh a dovedit, dacă mai era nevoie, că Israelul are tehnologia şi iscusinţa de a executa lovituri chirurgicale. De ce nu şi-a exersat abilităţile şi în Gaza? Numărul morţilor se apropie înfricoşător de 40.000 (dintre care nu se ştie câţi combatanţi Hamas fiindcă, spre deosebire de civili au unde să se ascundă).

Reţinerea pe care au demonstrat-o în aprilie atât Iranul cât şi Israelul este foarte probabil să funcţioneze şi în orele/zilele următoare, când Iranul  trebuie să îşi aleagă răspunsul militar, să-şi calibreze "răzbunarea", concept-cheie în "cartierul băieţilor răi" din Orientul Mijlociu.

Hizballah ("Partidul lui Dumnezeu", care a avut şi el o înmormântare în familie - creierul militar al secretarului-general Hassan Nasrallah) ar putea intensifica atacurile, dar sponsorii din Tehran le vor impune temperanţă.

Poate părea o imagine optimistă asupra viitorului apropiat, dar e cea mai pragmatic-raţională. Desigur, Liderul Suprem Khamenei (foto) e obligat să aleagă între două inconveninente - o încercare de care depinde conservarea propriei sale puteri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici