COMENTARIU Lelia Munteanu: Biden, cu sfioşenie: Netanyahu n-a făcut destul pentru încetarea focului în Gaza

În seara aceasta, secondat de Kamala Harris, care îşi întrerupe turneul electoral, preşedintele Biden se va întâlni, conform comunicatului oficial, cu "echipa SUA care negociază un acord privind ostaticii, după uciderea sâmbătă de către Hamas a cetăţeanului american Hersh Goldberg-Polin şi a altor cinci ostatici, şi vor discuta eforturile [ce trebuie depuse] pentru se ajunge la un acord care să asigure eliberarea ostatecilor rămaşi".

Urmărește
599 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Biden, cu sfioşenie: Netanyahu n-a făcut destul pentru încetarea focului în Gaza

COMENTARIU Lelia Munteanu: Biden, cu sfioşenie: Netanyahu n-a făcut destul pentru încetarea focului în Gaza

Nu doar opinia publică din Israel, ci şi cea din Statele Unite este cuprinsă de indignare după executarea de către Hamas a celor şase ostateci. În Israel s-a desfăşurat astăzi o grevă generală de circa opt ore, oprită de instanţă, pe motiv că demersul Confederaţiei Sindicale Histadrut era unul politic. Corect, dar amplele proteste continuă cu şi mai multă înverşunare. Guvernul de la Ierusalim e făcut vinovat de executarea celor şase, care ar fi rămas în viaţă dacă, spun cei din stradă, acordul de încetare a focului ar fi fost semnat. 

Administraţia Biden a simţit, încă din momentul în care ostatecii au fost scoşi morţi din tunelurile Gazei, impactul pe care urma să îl aibă informaţia. S-a intuit că vor urma zile... dificile (când se vorbeşte despre Israel apare totdeauna un bemol). Zile nu dificile, cumplite, se succed de aproape unsprezece luni, iar Joseph Robinette Biden şi-a păstrat (cu excepţia câtorva derapaje verbale la adresa lui Netanyahu) grimasa optimistă.

Chiar şi în urmă cu câteva ore a anunţat presa că momentul încetării focului şi eliberării ostatecilor este „foarte aproape". Asigurare foarte departe de realitate. Cele nouă deplasări ale Secretarului de Stat Blinken în Orientul Mijlociu, nu doar că n-au grăbit un deznodământ, dar au cumpărat timp pentru Guvernul extremist de la Ierusalim.

Că liderul Hamas n-are nici un interes să pună capăt masacrului din Gaza (aproape 41.000 de morţi şi peste 9.000 de răniţi) e clar. Martirii sunt arma lui negociere în faţa comunităţii internaţionale, dar şi argumentul-forte când cere ajutor armat din partea miliţiilor din regiune sponsorizate de Iran, de la Hizballah la huthi din Yemen.

Ceea ce Administraţia Biden s-a prefăcut a nu vedea sunt obstrucţiile sistematice la demersurile de încetare a focului întreprinse de şeful Executivului israelian. 

În sfârşit, astăzi, întrebat insistent de jurnalişti dacă premierul Netanyhu face suficient pentru a obţine un acord, Biden a rostit un sfielnic „Nu".

În America sunt alegeri, doamna vicepreşedinte Harris (căreia Biden i-a predat ştafeta de candidat al Democraţilor) are destule probleme, mai nou în propriul staff de campanie, prin urmare preşedintele nu-şi poate permite să dea un ultimatum Guvernului de la Ierusalim, cum au făcut-o predecesorii săi din Biroul Oval. Ar înseamna, ca să citez o vorbă din Orientul Mijlociu, "să zgâlţâie barca cu sponsori".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici