- Home
- Editorialiștii
- (12.04.2021, 13:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Cât durează imunitatea oferită de vaccinul Pfizer? Foarte probabil - un an
Urmărește
10114 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu
Cât durează imunitatea oferită de vaccinuri ar putea fi întrebarea secolului, dacă i-am ignora pe cei care argumentează că am intrat în Epoca Pandemiilor.
Pun cap la cap ceea ce am aflat, în toată această perioadă, din comunicatele Pfizer, declaraţiile directorului general Albert Bourla (foto, pe 10 martie, la rapel) şi analizele furnizate de specialiştii israelieni, care coincid.
Deocamdată, nici compania producătoare, respectiv Pfizer, singura despre care am tot adunat informaţii, nici medicii şi cercetătorii israelieni nu s-au lansat în judecăţi definitive, pentru că nimeni încă nu au identificat până la capăt caracteristicile SARS-CoV-2. Nimic nu e cert, de când noul coronavirus a surprins întrega lume ştiinţifică nereducându-şi virulenţa vara trecută (unele virusuri respiratorii se “înmoaie” pe timpul verii: de fapt, organismul uman se întăreşte). S-a pierdut timp preţios (cam o jumătate de an de speranţe deşarte), ca să se stabilească dacă e o formă de gripă sau nu şi s-a vădit că nu e.
Nu se ştie cu certitudine încă, de exemplu, un lucru elementar: vaccinarea anti Covid-19 va fi administrată o data în viaţă, ca în multe alte boli virale, sau va fi nevoie de rapel, ori de câte ori se vor produce mutaţii semnificative? O dată la cât timp?
Anual, ca în cazul vaccinului antigripal? O dată la zece ani sau la mai mulţi? Ceea ce se ştie e că fenomenul mutaţiilor apare cu mare frecvenţă la început, când virusul e foarte prezent (în cantităţi mari) şi circulă nestingherit. (O epidemie/pandemie măreşte posibilitatea mutaţiilor. Cu cât sunt mai multe mutaţii - „shift”, cu atât creşte posibilitatea de „drift”, adică mutaţia mai semnificativă).
Cât durează imunitatea oferită de vaccinul Pfizer? Răspunsul e ghidat de rata contaminării. Asta se şi urmăreşte în prezent (mă refer la Israel, în România e greu de aflat ce altceva se urmăreşte decât jocul politic de imagine). Nivelul de anticorpi în sânge e pe locul doi, ar putea fi doar prodromul care să semnaleze dacă e cazul administrării unui nou rapel.
În acest moment, oamenii de ştiinţă mizează pe o valabilitate a vaccinului de 6 luni, dar aproape sigur valabilitatea va fi extinsă la un an. Primii vaccinaţi anti Covid-19 din lume au fost cei din studiile Pfizer şi Moderna. De la vaccinarea lor a trecut aproape un an (studiul a început prin iulie 2020). Atenţia e pe acei subiecţi, dar şi, în continuare, pe fiecare vaccinat. Se urmăreşte când şi dacă apare boala sau contaminarea. Rata de re-contaminare e statistic nesemnificativă.
Pentru a stabili cât durează vaccinul, în Israel începe monitorizarea acum, când s-a ajuns la imunitatea de turmă. Vaccinul e valabil atâta timp cât rata de contaminare rămâne mică şi stabilă. Răspunsul exact o să-l ştim în mulţi ani. Dacă rata de contaminare începe să crească semnificativ, după un an sau doi sau după 10-20 de ani, e greu de anticipat ce se va întâmpla.
Apare deja ca rezonabilă necesitatea unui rapel suplimentar, actualizat cu noile tulpini, atât pentru vaccinaţi, cât şi pentru cei care au trecut prin boală. SARS-CoV-2 e încă imatur, nu şi-a arătat încă întregul potenţial. S-ar putea, de pildă, ca generaţia celor care acum sunt sexagenari sau septuagenari să mai aibă nevoie de unul sau două rapeluri suplimentare. După cum s-ar putea ca generaţiile viitoare să termine povestea cu o vaccinare de rutină, în copilărie. Ori e posibil ca toţi să avem nevoie de rapel anual, ca în cazul gripei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: COMENTARIU Marius Oprea | Coaliţia PNL cu USR=PLUS: două săbii în aceeaşi teacă. Să ne spună Iohannis care-i ”guvernul lui”
Citește și: Ion Cristoiu: În plină Pandemie, Florin Cîţu ne administrează un optimism exagerat ca un vaccin cu apă chioară
Citește și: COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Liber la furat…
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe