- Home
- Editorialiștii
- (23.09.2021, 19:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Cele două dileme cumplite ale medicilor din Israel: pe cine conectăm la ECMO, cui administrăm Regeneron?
Aflat încă în mijlocul sărbătorilor, Iraelul are în acest moment un coeficientl de contaminare R puţin sub 1, ceea ce înseamnă că epidemia e în retragere (un pozitiv contaminează mai puţin de un om). Numărul celor de la terapie intensivă e constant, plus-minus 700. Aproximativ 80 la sută dintre aceştia sunt nevaccinaţi. Practic, nevaccinaţii bolnavi de Covid-19 blochează secţiile ATI. Valul 4 este numit şi acolo "valul nevaccinaţilor", generând două dileme de preferenţiere: pe cine conectăm la ECMO şi cui ii administrăm Regeneron?
Urmărește
2601 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu: Cele două dileme cumplite ale medicilor din Israel: pe cine conectăm la ECMO, cui administrăm Regeneron?
Nevaccinaţii din valul 4 dezvoltă forme mult mai grave de covid decât cei din valurile precedente. Ajung foarte repede la necesitatea de a fi conectaţi la aparatul care susţine inimă-plămâni - ECMO. Dacă n-ar exista epidemia, în mod curent, in Israel, sunt la interval date de timp cam 10 pacienţi conectaţi la ECMO. Acum sunt 40, cei mai mulţi cu Covid-19 şi, marea lor majoritate, nevaccinaţi. Numai că în toată ţara există doar 82 de aparate. Conform protocolului, fiecare aparat ECMO (la fel în cazul aparatelor de respiraţie artificială) trebuie să aibă o rezervă pentru cazurile de defecţiune tehnică sau de revizie periodică. Ieri, presa a informat despre moartea unui pacient de vreo 40 de ani, care s-a stins la câteva ore după ce i s-a căutat, fără succes, un aparat ECMO liber. Pacientul nu avea covid, era cardiac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Dată fiind situaţia, directorii de spitale au tras acum câteva zile semnalul de alarmă - chiar dacă sunt "numai" 700 de bolnavi de Covid-19 în stare gravă, spitalele se declară în criză, nemaiavând locuri la ECMO. Un astfel de loc presupune spaţiu, aparat disponibil şi personal medical calificat (numeric, mai mare decât pentru un pacient ventilat mecanic la ATI). Chiar dacă s-ar achiziţiona aparate ECMO noi, în sistem de urgenţă, Israelul nu poate face faţă lipsei de spaţiu şi, mai ales, de personal calificat (calificarea pentru a lucra cu pacienţi conectaţi la ECMO durează minimum 6 luni; candidaţii la această specializare trebuie sa aibă la bază specializarea în terapie intensivă).
A doua problemă pe care o creează nevaccinaţii care s-au îmbolnăvit de Covid-19 este una financiară. Între cele mai bune leacuri e Regeneronul, un medicament foarte scump. (Printre primii beneficiari s-a numărat fostul preşedinte Trump). Acum, tratamentul cu Regeneron a depăşit faza experimentală şi a intrat în protocolul curent de tratare a covidului. Costă însă cam 10.000 de shekeli (echivalentul a 2.660 euro) de pacient. Ca atare, fiecare unitate sanitară primeşte o raţie fixă de Regeneron pe săptămână. Cum se poate împărţi? Dacă se lucrează după proceduri, nevaccinaţii au, aproape întotdeauna, prioritate. De ce? Fiindcă au din start 5 puncte avantaj. Protocolul prevede preferenţierea pacientului în funcţie de un factor de risc general, obţinut în urma adunării factorilor individuali de risc. Fiecare factor individual se exprimă în puncte. În total 14 puncte, acumulate după următoarea schemă (explicată în articolul de astăzi din cotidianul Haaretz de reporterul specializat pe probleme de sănătate, doamna Ronny Linder):
- 1 - boală hepatică cronică
- 1 - deficit imunitar (de pildă post-transplant de organe sau HIV)
- 1 - boală cronică de rinichi
- 1 - boală cronică de plămâni sau fumător înrăit
- 1 - obezitate, cu IMC (indicele de masa corporală) peste 30
- 1 - boală oncologică activă
- 1 – internări în ultimii 3 ani
- 2 - vârsta peste 70 de ani
- 5 - nevaccinat (nevaccinat este considerat cel care nu a primit decât maximum o doză de vaccin)
Israelul tocmai a achiziţionat Regeneron în valoare de 30 de milioane de shekeli (aproape 8 milioane de euro), din aşa-numitul "fond corona", milioane de care vor beneficia, în special, cei nevaccinaţi, care pornesc în cursa prioritizării pacienţilor cu 5 puncte avantaj.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe