COMENTARIU Lelia Munteanu: Coridorul Philadelphia. De ce are o importanţă strategică pentru Israel

Ce este Coridorul Philadelphia? Nu este noua găselniţă a lui Netanyahu, deşi zilele acestea este invocat frenetic în presa mondială.

Urmărește
1506 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Coridorul Philadelphia. De ce are o importanţă strategică pentru Israel

O zonă-tampon de 14 kilometri lungime şi 100 de metri lăţime, un no man's land, la graniţa de sud a Gazei cu Egiptul - Coridorul Philadelphia, un nume de cod dat de armata israeliană – locul care ar fi trebuit să prevină contrabanda şi traficul de arme spre Gaza. Până în 2005, la retragerea din Gaza, Coridorul s-a aflat sub control israelian. Începând din 2005, în urma unui acord între Cairo şi Tel-Aviv, Egiptului i-a revenit controlul Coridorului aflat pe partea sa, iar Autorităţii Palestiniene, până în 2007 – controlul părţii dinspre Gaza. În 2007, după ruptura Fatah-Hamas, Israelul a impus Gazei o blocadă totală (terestră, aeriană şi maritimă), rămânând Egiptului sarcina să patruleze în zona-tampon, aşa cum era stipulat în Acordul din 2005 (respectiv cu 8 elicoptere, 30 de vehicule blindate uşoare şi 4 nave de  coastă). Blocada din 2007 a stimulat Hamas să îşi construiască un păienjeniş de tuneluri, iar contrabanda şi traficul au prosperat sub nasul egiptenilor. Excepţie a făcut anul 2015, când Egiptul a inundat Coridorul, încercând, fără prea mare succes, să mai distrugă din reţeaua de tuneluri.

Pentru orice guvern israelian, Coridorul Philadelphia a fost un obiectiv de importanţă strategică. Cu atât mai mult este începând din 8 octombrie, yând s-a angajat în război. Premierul Netanzahu a declarat fără echivoc, încă din decembrie: această zonă "trebuie să fie în mâinile noastre".

În ce-l priveşte, preşedintele Abdel Fattah el-Sisi repetă din noiembrie că nu va renunţa la controlul Coridorului, temându-se că parte a populaţiei din Gaza, aflată su tirurile israeliene, va fugi în Egipt.

Problema Coridorului Philadelphia s-a pus nu doar la toate încercările de acord pentru încetarea focului, dar şi în cadrul discuţiilor pe care Secretarul de Stat american Antony Blinken le-a avut, atât la Ierusalim cât şi la Cairo, în cele nouă turnee ale sale în regiune de la începutul războiului. Cele mai recente convorbiri pe această temă le-a purtat la începutul săptămânii, atât în Israel cât şi în Egipt. Cunoaşte, prin urmare, părerea de neclintit a părţilor, şi e greu de crezut, dacă nu imposibil, că preşedintele Abdel Fattah al-Sisi va ceda presiunilor sale.

Cât despre premierul Netanyahu, acesta se bucură că în calea semnării acordului de încetare a focului mai există o piatră de poticnire care ar fi bucuros să nu poată fi clintită. Abia o cedare a preşedintelui egiptean şi acceptarea de trupe israeliene în Coridorul Philadelpia l-ar mâhni din cale afară pe şeful Guvernului israelian, obligându-l să inventeze o găselniţă care să mineze acordul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici