COMENTARIU Lelia Munteanu: Creşte temperatura propagandei în Orientul Mijlociu

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Creşte temperatura propagandei în Orientul Mijlociu

COMENTARIU Lelia Munteanu: Creşte temperatura propagandei în Orientul Mijlociu

Urmăresc cu o pasiune aproape bolnăvicioasă propaganda de război a părţilor implicate. În Orientul Mijlociu e mereu fabuloasă. Comunicatele oficiale, declaraţiile oficialilor, intervenţiile susţinătorilor fanatici, apelurile la temperanţă ale pacifiştilor când atacurile sunt în plină desfăşurare.
 
Iconografia care a însoţit operaţiunile (imaginea "martirilor" pe rachetele lnasate azi-noapte din Iran - foto) a fost parte a acestui joc al impressionării menit să augmenteze acţiunile militare.
 
În Orientul Mijlociu, propaganda devine uneori cea mai redutabilă armă, iar reţelele sociale o diseminează cu viteză la fel de impresionantă ca a rachetelor hipersonice   
 
Altminteri, pe frontul de nord al Israelului, lucrurile s-au desfăşurat nu altfel decât era de aşteptat. Netanyahu (comandatul Armatei) n-a scăpat oportunitatea de a distruge capabilităţile militare ale Hizaballah, după ce îi lovise năprasnic sistemele de comunicare şi comandă. A încălcat suveranitatea Libanului, e drept (nu e prima oară), dar şi Hizballah - lovind din sudul Libanului în ţinţe de pe teritoriul Israelului, începând  din 8 octombrie - a încălcat suveranitatea Israelului.
 
Singura necunoscută în aceste zile şi nopţi a fost dacă şi cum va reacţiona Iranul, obligat să asiste la nimicirea principalului său proxy din aşa-numita Axă de Rezistenţă, pe care a construit-o, o coordonează şi o finanţează. Reacţia trebuia cântărită cu parcimonie, ca riscul de extindere a războiului să nu se materializeze în toată grozăvia.
 
Iranul a reacţionat, lovind de două ori mai puternic decât la raidurile de nevoie din aprilie, dar nu atât de puternic încât să declanşeze iadul şi – lucru de care sunt conştienţi liderii de la Tehran, în frunte cu Liderul Suprem – să-şi asigure propria distrugere.
 
Post factum, ameninţările Iranului sună a umor negru. Mai puţin ameninţările cu riposta ale Israelului, suţinut de Statele Unite, încâtne putem aştepta în următoarele ore la un atac asupra instalaţiilor nucleare din Iran.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici