COMENTARIU Lelia Munteanu: Cum s-a apărat Israelul la Haga de acuzaţia de crimă a crimelor

Urmărește
3201 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cum s-a apărat Israelul la Haga de acuzaţia de crimă a crimelor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Cum s-a apărat Israelul la Haga de acuzaţia de crimă a crimelor

După "rechizitoriul" de ieri al al reprezentanţilor Africii de Sud, astăzi Israelul a trimis în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie o echipă redutabilă de "avocaţi" care să îi pledeze cauza, în frunte cu Dr. Tal Becker (foto, stânga), consilier juridic al ministerului de Externe de la Ierusalim şi un veteran al echipelor de negociatori ai păcii cu vecinii arabi, şi profesorul britanic Malcolm Shaw (foto, dreapta), expert în drept internaţional. În consecinţă, apărarea a fost solidă, însă nu strălucită. Dar faptul că nu au ales spectacolul ideilor, preferând logica strânsă, s-a dovedit finalmente opţiunea corectă.

După ce dr. Becker a respins acuzaţiile sud-africanilor, catalogându-le drept calomnie şi argumentându-şi afirmaţia, prof. Malcolm Show a continuat, spunând celor prezenţi şi lumii întregi:

„Nu orice conflict este genocid. Crima de genocid este o crimă aparte, săvârşită cu intenţie malefică. Este crima crimelor. Dacă aserţiunile de genocid ar deveni etalonul conflictului armat, oricând şi oriunde s-ar întâmpla asta, esenţa acestei crime s-ar dilua şi s-ar pierde".

La acuzaţiile privind intenţia (esenţială în definirea genocidului), pe care delegaţia de la Pretoria le-a probat cu declaraţii ale unor înalţi demnitari israelieni (exagerat de multe şi de hazardate), profesorul Shaw a replicat că acestea nu constituie dovezi, singura dovadă de referinţă fiind documentele oficiale ale Guvernului. „Alegerea aleatorie a citatelor care nu sunt în conformitate cu politica guvernamentală este în cel mai bun caz înşelătoare. (...) Pentru a determina politica şi intenţiile guvernului israelian, este necesar să se examineze deciziile luate de Cabinetul de Război şi Cabinetul de Securitate, analizând astfel dacă acele declaraţii confirmă sau nu linia politică şi deciziile luate".

Dr. Omri Sender, consilier al Ministerul Apărării de la Ierusalim, membru al delegaţiei prezente la Haga - explicând că, în temeiul invocat de Africa de Sud, al Convenţiei privind genocidul, Curtea Internaţională de Justiţie nu are jurrisdicţie asupra coflictului din Gaza şi, pe cale de consecinţă, nici calitatea de a ordona încetarea acţiunilor militare ale Israelului – a informat că Israelul lucrează împreună cu ONU pentru a facilita întoarcerea civililor la casele lor, în nordul Fîşiei. (Cerinţa a fost exprimată, de altfel, şi în recentul, al patrulea turneu în regiune, al Secretarului de Stat Blinken de la începutul războiului). Dr. Omri a informat, de asemenea, că războiul va intra într-o nouă etapă, "mai puţin intense" şi că numărul trupelor din Gaza se va reduce.

După cele două zile de audieri ale părţilor, judecătorii de la Curtea Internaţională de Justiţie urmează să pronunţe o decizie cât mai curînd posibil, după cum au declarat, sub rezerva că s-ar putea să solicite lămuriri suplimentare Africii de Sud şi Israelului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici