- Home
- Editorialiștii
- (17.03.2022, 19:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia MUNTEANU: "Două iubiri au ridicat două cetăţi"
Personalitate fabulousă a secolelor III-IV, filosof, retor, mai apoi teolog şi episcop, Augustin s-a stins în anul 430, în oraşul slujirii sale, Hippo-Regius, din provincia romană Africa. (Abia după trei sute de ani moaştele sale au fost aşezate în basilica San Pietro in Ciel d'Oro din Pavia).
Urmărește
1626 afișări
COMENTARIU Lelia MUNTEANU: "Două iubiri au ridicat două cetăţi"
Biserica Romano-Catolică l-a aşezat în rândul sfinţilor, Biserica Ortodoxă - în rândul Fericiţilor, neputând să treacă peste două dintre greşelile dogmatice ale autorului „De civitate Dei" (Despre cetatea lui Dumnezeu): teoria predestinării absolute (există oameni destinaţi din veci mântuirii şi oameni destinaţi din veci osândei) şi teoria despre purcederea Duhului Sfânt şi de la Fiul (filioque).
Personalitate fabulousă a secolelor III-IV, filosof, retor, mai apoi teolog şi episcop, Augustin s-a stins în anul 430, în oraşul slujirii sale, Hippo-Regius, din provincia romană Africa. (Abia după trei sute de ani moaştele sale au fost aşezate în basilica San Pietro in Ciel d'Oro din Pavia).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Există pe lume două cetăţi, spunea, una - civitas Dei - cetatea celor buni şi virtuoşi, iar cealaltă - civitas terrena (cetatea pământească) - a celor răi şi păcătoşi: „Aşadar, două iubiri au ridicat două cetăţi – iubirea de sine până la dispreţul de Dumnezeu a făcut cetatea pământească şi iubirea de Dumnezeu până dispreţul de sine a făcut cetatea cerească".
Capodopera literară „Confesiunile" este, din vasta sa operă, cea mai cunoscută. Acolo îşi povesteşte istoria convertirii, urmărind balansul dureros între credinţă şi tăgadă. Dacă n-aţi citit cartea încă, o veţi deschide într-o bună zi:
„Îl iubesc ca pe o lumină, ca pe o voce, ca pe o mireasmă, ca pe o hrană, ca pe o îmbrăţişare, când Îl iubesc pe Dumnezeul meu. El este lumina, vocea, mireasma, hrana, îmbrăţişarea omului meu interior, unde străluceşte în sufletul meu o lumină pe care n-o cuprinde nici un loc, în care răsună o melodie pe care n-o răpeşte timpul, unde se răspândeşte o mireasmă pe care n-o împrăştie suflările vântului, unde se gustă o hrană pe care nici o lăcomie n-o împuţinează şi unde se petrece îmbrăţişarea pe care nici o sărutare n-o desface".
Papei Ioan Paul al II-lea îi plăcea să-l citeze pe Augustin când argumenta importanţa muzicii în Liturghie: „Cine cântă se roagă de două ori". Papa Francisc a invocat în câteva rânduri pasajul acesta: „Putea să existe milostivire mai mare faţă de noi, nefericiţii, decât aceea care L-a împins pe Creatorul cerului să coboare din cer şi pe Creatorul pământului să se îmbrace cu un trup muritor? Chiar acea milostivire L-a împins pe Stăpânul Lumii să Se îmbrace în natura de servitor, în aşa fel încât, deşi fiind pâine să-I fie foame, deşi fiind săturare să-I fie sete, deşi fiind putere să devină slab, deşi fiind mântuire să fie rănit, deşi fiind viaţă să poată muri. Şi toate acestea pentru a sătura foamea noastră, pentru a alina arşiţa noastră, pentru a întări slăbiciunea noastră, pentru a şterge fărădelegea noastră, pentru a aprinde milostivirea noastră".
În cartea a X-a, capitolul 27 al „Confesiunilor" există câteva rânduri, care se ridică la frumuseţea suprafirească a zicerii din Evanghelia lui Marcu („Cred, Doamne, ajută necredinţei mele"): „Târziu Te-am iubit, frumuseţe atât de veche şi atât de nouă! Târziu Te-am iubit! Şi, iată, Tu erai înlăuntru, iar eu în afară şi acolo Te căutam...".
Fericitul Augustin e autorul tulburătorului îndemn „Iubeşte şi fă ce vrei".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe