COMENTARIU Lelia Munteanu. Harari, despre teoriile conspiraţiei

Urmărește
3598 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Harari, despre teoriile conspiraţiei
Autorul lui „Sapiens", istoricul israelian Yuval Noah Harari a publicat vinerea trecută, în New York Times, un editorial intitulat „Când lumea arată ca o mare conspiraţie".
 
Pandemia e terenul propice proliferării celor mai absurde teorii, iar Harari analizează „atracţia" şi funciara lor „falsitate".  
 
Textul, cu toate exemplele istorice pe care le conţine, e de citit de la un capăt la celălalt. Câteva idei: teoriile conspiraţiei nu s-au născut astăzi, ci odată cu omenirea. Teoriile globale ale conspiraţiei pretind „să credem că, deşi sunt foarte greu de anticipat şi de controlat acţiunile a 1.000 sau chiar ale 100 de oameni, sunt surprinzător de uşor de păpuşat aproape opt miliarde". Cu alte cuvinte, teoriile globale ale conspiraţiei „suferă de acelaşi defect fundamental: presupun că istoria e foarte simplă. Premisa-cheie (...) constă în aceea că lumea e relativ uşor de manipulat. Un mic grup de oameni poate înţelege, prevedea şi controla tot, de la războaie şi revoluţii tehnologice până la pandemii".
 
Ceea ce nu înseamnă că nu există „desigur, multe conspiraţii reale în lume. Persoanele fizice, corporaţiile, organizaţiile, Bisericile, facţiunile şi guvernele clocesc şi urmăresc în mod constant diverse comploturi. Însă tocmai asta face atât de greu să anticipezi şi să controlezi lumea în întregime. (...) Chiar astăzi, probabil, eşti ţinta multor conspiraţii. Colegii tăi de muncă ar putea să comploteze pentru a-l întoarce pe şef împotriva ta. E posibil ca o mare corporaţie farmaceutică să mituiască medicul ca să-ţi prescrie opioide dăunătoare. O altă mare corporaţie poate presa politicienii să blocheze reglementările de mediu şi să permită poluarea aerului pe care îl respiri. E posibil ca un gigant tehnologic să fie ocupat cu piratarea datelor tale private. Un partid politic poate manipula alegerile în circumscripţiile electorale din statul tău. Un guvern străin poate încerca să promoveze extremismul în ţara ta. Toate acestea ar putea fi adevărate, dar nu fac parte dintr-un singur complot global. Uneori, o corporaţie, un partid politic sau o dictatură reuşesc să adune o parte semnificativă din toată puterea lumii în mâinile lor. Însă, când se întmplă aşa ceva, e aproape imposibil de păstrat puterea. Cu o mare putere vine o mare mediatizare".  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici