COMENTARIU Lelia Munteanu: “I-am băgat pe toţi criminalii de război în Guvern şi orice criminal de război care a refuzat să devină ministru a fost aruncat în închisoare”

Urmărește
968 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: “I-am băgat pe toţi criminalii de război în Guvern şi orice criminal de război care a refuzat să devină ministru a fost aruncat în închisoare”

COMENTARIU Lelia Munteanu: “I-am băgat pe toţi criminalii de război în Guvern şi orice criminal de război care a refuzat să devină ministru a fost aruncat în închisoare”

O carte publicată luna trecută, dezbătută în cercurile intelectuale din Orientul Mijlociu: “Lebanon Days. Memories of an ancient land through economic meltdown, a revolution of hope and surviving the 2020 Beirut explosion” (Atlantic Books Australia, 2024) semnată de scriitorul australian Theodore Ell. Autorul a petrecut câţiva ani la Beirut, între 2018 şi 2021, soţia sa fiiind diplomat la Ambasada Australiei.

Ţară altădată cunoscută drept “Parisul Orientului Mijlociu”, Libanul este astăzi ostatecul Hizballah, cu un leadership fără autoritate şi corupt, cu probleme economico-sociale cronicizate pe cale să îl aşeze în definiţia statelor eşuate.

Recenzând cartea lui Ell, conaţionalul său, Ian Parmeter, expert în Orientul Mijlociu, rememorează un episod fabulous care dacă ar fi să poarte un titlu s-ar putea numi “Rădăcina răului”:

“Îmi amintesc că ambasadorul SUA, în 1997 (braţul înarmat al Hizballah se înfinţase deja de doi ani, n.m.), a invitat un grup de politicieni libanezi şi câţiva ambasadori occidentali la reşedinţa sa, pentru a informa o delegaţie a Congresului SUA cu privire la aranjamentele postbelice (e vorba despre războiul civil, n.m.). Un congresman a întrebat dacă libanezii au organizat o <comisie pentru adevăr şi reconciliere> după război, aşa cum a făcut Africa de Sud după abolirea apartheidului. Unul dintre invitaţi, acidul lider druz Walid Jumblatt, pe atunci ministru, a răspuns imediat: <Nu! Noi am fost mai sofisticaţi în Liban. I-am băgat pe toţi criminalii de război în Guvern şi orice criminal de război care a refuzat să devină ministru a fost aruncat în închisoare>. În mijlocul râsetelor, ambasadorul SUA a explicat delegaţiei uluite că, în fond, cam asta s-a şi întâmplat”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici