COMENTARIU Lelia Munteanu. Israel: un lockdown fără noimă

Urmărește
2872 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Israel: un lockdown fără noimă

FOTO: pbs.twimg.com

Pe 15 septembrie, în Israel se înregistrau 5.523 cazuri noi de infectare în 24 de ore. Se făcuseră 55.734 teste. Situaţia se va "îmbunătăţi" însă, pentru că, odată cu intrarea în sărbători, numărul testelor va scădea.

Tot marţi s-a petrecut un lucru interesant: corona-drive-in-urile din toată ţara s-au blocat din cauza numărului mare de solicitanţi, care au stat la coadă ore întregi. De obicei, corona-drive-in-urile sunt goale. Ele sunt itinerante, deschise în diverse locuri, unde oricare dintre cetăţeni se poate testa la cerere, gratuit. Altminteri, fără trimitere de la medicul de familie, testele costă.

De ce s-au adunat alaltăieri atâţia oameni în Holon ("Nisip"), district al zonei metropolitcane Tel Aviv? Iniţiativa a aparţinut primăriei, iar scopul - "înverzirea" zonei, care în acest moment, conform Semaforului corona, e galbenă. Primaria din Holon nu e singura care are această iniţiativă. Însă, la un număr atât de mare de testări, laboratoarele nu mai fac faţă nici cu ajutorul Armatei. Şi iată cum demersul lăudabil de a limita contaminările prin depistarea şi izolarea pozitivilor moare în faşă. (Ca în România, Statul testează doar simptomaticii. Asimptomaticii, adică majoritatea, sunt liberi să împrăştie covidul).

În urmă cu o săptămână, Israelul avea 40 de oraşe roşii (cu aproximativ 4 milioane de cetăţeni). Astăzi sunt 83. Au mai rămas doar 6 aşezări verzi.

Ministrul Sănătăţii, Yuli-Yoel Edelstein (foto), a declarat că lockdown-ul care începe mâine e "un şvaiţer", adică plin de "găuri", şi nu-şi pune speranţe în reuşita lui. Nu este altceva, susţine ministrul, decât rezultatul presiunilor politice şi nu al considerentelor epidemiologice. Există multe derogări, majoritatea pentru religioşi.

Sinagogile vor funcţiona cu anumite restricţii, dar nu se vor închide. Pieţele cu produse specifice de Sukot vor rămâne deschise (şi cam toate au astfel de produse). Băile rituale - deschise. Instituţiile private care nu lucrează cu publicul nu se vor închide. Cât priveşte cetăţenii, aceştia nu mai sunt la fel de disciplinaţi ca la primul lockdown. Prea destule motive ca specialiştii să fie sceptici în legătură cu beneficiile acestei aşa-zise carantine totale.

Şi ca tabloul îngrijorărilor să fie complet, încă 2.000 de pelerini, între care copii mici şi femei, porniţi spre Uman, sunt blocaţi între Belarus şi Ucraina. În aceste adevărate tabere de contaminare, Crucea Roşie împarte ceai cald, mâncare şi pături.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici