COMENTARIU Lelia Munteanu: “Istoricul” tratat de pace dintre Israel şi Emirate - oficializarea unei mai vechi relaţii

Cine se contaminează de entuziasmul lui Trump şi Netanyahu mai crede că Orientul Mijlociu e o poveste din o mie şi una. Atât Trump cât şi Netanyahu au mare nevoie astăzi, în faţa electoratului, de acţiuni “grandioase”.

Urmărește
2126 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: “Istoricul” tratat de pace dintre Israel şi Emirate - oficializarea unei mai vechi relaţii

“Istoricul” tratat de pace dintre Israel şi Emirate - oficializarea unei mai vechi relaţii FOTO Twitter

Se oficializează o mai veche relaţie (cea cu saudiţii e încă nemărturisită public).  
 
Acordul care va fi semnat probabil la 1 septembrie la Casa Albă marchează, totuşi, un moment istoric: Emiratele Arabe Unite e primul stat din Golf şi al treilea stat arab (după Egipt şi Iordania) care încheie un tratat de pace cu Israelul.
Demersul e făcut peste capul palestinienilor, cum se obişnuieşte. 
 
În iunie semnalam analiza publicată de ambasadorul Emiratelor în cotidianul de mare tiraj Yedioth Ahronoth. Gestul excepţionalului diplomat Yusef al-Utaiba (care în 12 ani la Washington a găsit chei pentru toate uşile administraţiei americane) a fost o supriză uriaşă, nu doar fiindcă un oficial de la Abu Dhabi era găzduit de o publicaţie de la Ierusalim (cea mai vândută), ci că Al-Utaiba exprima opoziţia fermă a ţării sale în legătură cu anexările din Cisiordania - parte esenţială a Marelui Plan de Pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu. A fost primul semnal solid că Marele Plan era una dintre cacealmalele marca Trump.
Scăderea preţului petrolului, pandemia, războaiele pe care le poartă prin intermediari, exploziile sociale din regiune periclitează puterea aliaţilor din Golf ai Statelor Unite. Iar urgia economică planează asupra tuturor. 
 
Ca să liniştească extremiştii de dreapta - profund nemulţumiţi că vor îngheţa anexările - Netanyahu a explicat că toate părţile acestei “tranzacţii” au de câştigat. Iar marele câştig e cel economic. Emiratele au nevoie de noi pieţe de desfacere. Va începe finanţarea comună a unui vaccin anticorona. Se vor deschide ambasadele - a Emiratelelor Arabe Unite se va stabili pentru început la Tel Aviv, cum a ţinut să se ştie, şi se va muta la Ierusalim după ce vor fi netezite relaţiile cu palestinienii. Se vor deschide zborurule regulate între cele două ţări. 
 
Dinspre partea lor, emiratezii se pot lăuda că au eliminat pericolul anexărilor (Netanyahu e obligat, fireşte, să vorbească despre o “amânare”, deşi Trump şi ginerele Kushner vorbesc despre “anulare”).  
Fructificând ca un maestru situaţia, premierul Israelului s-a şi aşezat în galeria Begin (arhitectul păcii cu Egiptul) şi Rabin (arhitectul păcii cu Iordania). Nu va scăpa ocazia să se autopropună la Nobelul pentru Pace, cum o face din nou Trump. 
Important e că un acord la scară largă între Israel şi lumea arabă - se zvoneşte că următorul tratat de pace va fi cu Bahrain - va mai şubrezi influenţa lui Putin în regiune.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici