COMENTARIU Lelia Munteanu: Lumea – o tablă de şah pe care piesele îşi stabilesc singure regulile

Lumea este o tablă de şah pe care piesele îşi stabilesc singure regulile.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Lumea – o tablă de şah pe care piesele îşi stabilesc singure regulile

COMENTARIU Lelia Munteanu: Lumea – o tablă de şah pe care piesele îşi stabilesc singure regulile

Am urmărit continuu, în ultimele zeci de ore, escaladările din Liban. Orientul Mijlociu e pe marginea abisului. O singură mişcare pripită îl poate îl poate prăvăli, trăgând după sine tot mapamondul. Cine crede că între Guvernul Netanyahu şi Hizballah se desfăşoară un conflict armat în curtea din spate a istoriei se înşeală amarnic.

Peste încă vreo câteva ore, la 16, ora României, îmi voi îndrepta privirea în direcţia care trebuie: discursul preşedintelui Joe Biden în faţa Adunării Generale a ONU, ultimul din mandatul său adresat plenului celei mai importante organizaţii internaţionale. O organizaţie presupus universală, într-o lume de nisipuri mişcătoare, în care naţiunile sunt mai dez-Unite decât au fost vreodată în istoria recentă.

Lumea este o tablă de şah pe care piesele îşi stabilesc singure regulile.

Carta ONU e sistematic ignorată, cu graţie diplomatică. Confuzia, neputinţa s-au cuibărit în Adunarea Generală şi în Consiliul de Securitate. În conflictele contradictorii care macină astăzi lumea e greu să dai dreptate totală uneia sau alteia dintre părţi.

Dar discursul preşedintelui Statelor Unite este important, chiar dacă, în privinţa Orientului Mijlociu, ne aflăm în ceasul al zecelea. Gongul celui de-al doisprezecelea s-au putea ca în regiune să nu se mai audă. E ultima şansă ca preşedintele singurui stat care ar fi avut puterea şi mijloacele să dezescaladeze lucrurile, să vină cu o soluţie care să întoarcă beligeranţii de pe marginea abisului. Dacă ne va spune din nou că priveşte cu îngrijorare, foarte curând ceea ce priveste cu îngrijorare nu va mai exista.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici