COMENTARIU Lelia Munteanu: Măştile care ucid virusul

Cele 100.000 de teste aduse de Mossad trebuie completate şi validate medical.

Urmărește
3504 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Măştile care ucid virusul

COMENTARIU Lelia Munteanu: Măştile care ucid virusul

Excelenţa Sa David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti, a declarat astăzi, iar vestea a făcut înconjurul României: "Încă un lucru care se face acum în Israel: e vorba despre măşti care o să ucidă virusul. E în proces de testare".

Încerc să înţeleg despre ce poate fi vorba. Ceea ce ştiu cu certitudine e că există potenţial. Şi mă gîndesc doar la compania israeliană Cupron, care a făcut, în ultimii ani, o serie de studii clinice cu textile impregnate cu cupru. Rezultate acestor studii se aplică deja, mai ales în Statele Unite (Cupron acţionează în multe spitale de peste Ocean). Prohibitive au fost, până acum, costurile tehnologice. 

În spitalele din Statele Unite, Cupron a produs halate, pijamale, prosoape, ceraceafuri, bandaje anti-plăgi şi suprafeţe de lucru impregnate cu cupru.

Ceea ce spune spune ambasadorul Saranga are noimă – vor exista, poate foarte curând, şi "măşti care o să ucidă virusul". Singura întrebare e care va fi preţul lor.

(La una dintre televiziunile israeliene, zilele trecute, specialiştii discutau despre rezistenţa noului coronavirus pe diverse medii. Dacă pe metale în general rezistă aproximativ 24 de ore, pe cupru doar 4). 

Deocamdată şi Israelul se confruntă (dar nici pe departe la nivelul României) cu lipsa materialelor de protecţie. Ce le-a reuşit e un număr mult mai mare de testări. Din care rezultă, direct proportional, numărul "pozitivilor" - 705, conform raportului furniyat astăzi la prânz.

După Shin Bet (pe scurt Shabak), Agenţia Israeliană de Securitate, care a livrat softul de urmărire a contaminaţilor, Mossad-ul s-a mobilizat şi a adus în ţară 100.000 de teste. Nefiind probabil foarte atent instruiţi medical, băieţii au adus doar kitul cu reactivul de laborator, folosit în faza finală a testului. (Mai lipsesc şi, cum spuneam zilele trecute,  banalele beţişoare cu vată la capăt). Ar mai fi o problemă: kiturile de testare aduse de Mossad nu pot fi utilizate imediat, ci după validare. Ideea de "sursă sigură" nu funcţionează în medicină, ci exclusiv normele GMP (good medical practice). Nu ştiu cât va dura validarea, dar s-ar putea să afecteze angajamentul premierului Netanzahu: 3000 de teste zilnic, începând de duminică, şi 5000 din 29 martie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici