COMENTARIU Lelia Munteanu: NATO, la 75 de ani împliniţi - cam tare de ureche şi uitucă

Nimic despre drama din Gaza la Summitul NATO de la Whashington. Nimic în Declaraţie. Câte ceva în convorbirile oficialilor în marja reuniunii. Chiar dacă omenirea stă la umbra a două războaie care ar putea să o schimbe: cel din Ukraina şi cel din Gaza.

Urmărește
628 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: NATO, la 75 de ani împliniţi - cam tare de ureche şi uitucă

COMENTARIU Lelia Munteanu: NATO, la 75 de ani împliniţi - cam tare de ureche şi uitucă

Despre Ucraina şi Rusia s-a vorbit preponderent, Ucraina a fost subiectul central al Summitului. Ucrainei i s-au promis 43 de miliarde şi în plus o vagă perspectivă de aderare la NATO.

Despre Gaza şi necesitatea întemeierii unui stat palestinian (deocamdată o himeră) a vorbit preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan (evident şi pentru că are, în faţa lumii musulmane, tot interesul s-o facă): „Comunitatea internaţională nu a reuşit să oprească Israelul în această situaţie îngrozitoare (…) Îi este imposibil conştiinţei globale să fie uşurată, fără stabilirea unei păci corecte, permanente în Palestina”. La rândul său, preşedintele Parlamentului de la Ankara, Numan Kurtulmuş, a declarat în capitala Americii, într-un interviu, acuzând dublele standarde: “(…) dacă nu accepţi victimele palestiniene ca fiind egale (moral, fiindcă numărul morţilor din Gaza în zece luni de război, depăşeşte cu mult numărul morţilor din Ucraina, n.m.),cu victimele ucrainene, înseamnă că vrei să creezi un fel de ierarhie în interiorul umanităţii. Este inacceptabil”.

A vorbit şi premierul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez (ţara sa a recunoscut de curând un stat palestinian), referinduse tot la dublele standarde: „Dacă spunem poporului nostru că sprijinim Ucraina pentru că apărăm legea internaţională, la fel trebuie să facem faţă de Gaza”.

Fostul Secretar General al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns deja din noiembrie anul trecut la întrebare cu dublele standard, înmărmuritor: Ucraina n-a atacat Rusia. Nici palestinenii de rând n-au atacat Israelul. Hamas l-a atacat barbar pe 7 octombrie. Dar, dacă urmărim drama umanitară din Gaza, dacă socotim numărul civililor morţi, Guvernul extremist Netanyahu se războieşte astăzi cu palestinienii non-combatanţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici