- Home
- Editorialiștii
- (30.08.2023, 15:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia MUNTEANU - ŞTIRI CARE NU AJUNG LA ŞTIRI
Urmărește
1801 afișări
Renata Carageani e un prozator de excepţional talent. Prietenia ei mă onorează. În timpul "liber" e om şi farmacistă (una cu şcoală multă).
Ce povesteşte s-a petrecut ieri. Titlul îi aparţine: "Ştiri care nu ajung la ştiri" (putea să-i zică şi "Doi Labagii Trişti" sau "Deşteaptă-te, române" sau oricum).
Dacă Renata Carageani şi-ar scrie memoriile de farmacistă, societatea românească ar avea un şoc. Tot ce pot spera e ca asta să se întâmple cât mai curând. Spre binele şi folosinţa celor care văd România din Mall sau au renunţat demult s-o mai privească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
"Azi, o Fiinţă tânără, care, după laţele de păr murdar şi fusta verde cu trandafiri roşii poate fi numită de <de sex feminin>, şi-a înfipt un ciob de sticlă în antebraţ, într-o rană veche, infectată, care prinsese o coajă verzuie. Lângă farmacie. Nu chiar în uşă, câţiva paşi mai încolo. A descoperit-o femeia noastră de serviciu, când a ieşit să spele geamurile. Tot atunci a sosit şi maşina poliţiei locale, nişte băieţi extrem de tineri care au chemat SMURD-ul, şi eu le-am dus apă oxigenată, bandaje, mănuşi de nitril şi apă. Am spălat tăietura, ca să vedem dacă mai e sticlă în rană, nu mai era, i-am înfăşat braţul cât de strâns am putut, i-am pus bileţel cu ora aplicării garoului şi-am aşteptat ambulanţa. A venit după 25 de minute. Record nasol pentru Arafat. Sau pentru poliţia străzii, care s-o fi grăbit să-i spună dispecerei că e o femeie a străzii, drogată sau beată sau cu retard mintal sau şi, şi, şi. Necooperantă. A fost o luptă să-i ţinem braţul ridicat. În alea 25 de minute s-a făcut baltă în jur şi nu ştiu câte cocoloaşe de comprese însângerate pe jos, că sinucigaşa s-a lăsat cu greu imobilizată şi bandajată, părea că se distrează când vede şuvoiul de sânge şiroind pe pantofii poliţailor şi, de-acolo, mai jos, pe trotuar.
Inutil să zic că se strânsese lumea în jur ca la urs.
În ultimele şase minute, până a apărut smurdista care a luat totul de la început, prilejuind o nouă băltoacă de sânge pe asfalt, mi-am dat seama că Fiinţa în discuţie nu avea nici cea mai mică umbră de gând suicidar. Poate, psihotică, văzuse în rana veche un duşman şi voise să-l suprime cu un ciob de sticlă. De unde sticlă, numai Dumnezeu ştie, fiindcă recipientul din care băuse bere până atunci, era un pet.
Localii prelevaseră ciobul în mod profesional, într-o pungă donată de librăria învecinată şi o bălăngăneau a pagubă – unde dracu e smurdul ăla, de ce nu mai vine?!
Până a venit asistenta portocalie, Fiinţa a adormit de câteva ori. Localii au trezit-o de fiecare dată, cu mici înghionteli neprincipiale în umăr.
Când să fie ridicată de jos şi dusă la ambulanţă, Fiinţa a avut o reacţie clară de împotrivire cu picioarele, dar şoferul, mai din topor şi mai obişnuit cu de-astea, a înşfăcat-o frumos de ceafă cu o mână de fier şi mi ţi-a purtat-o, absolut profesional imobilizată, până la maşină.
Cu asta, treaba s-a sfârşit. Localii s-au retras la umbră, într-o mică şedinţă de lucru. Eu am adunat cocoloaşele însângerate de pe jos şi petul cu un rest de bere în el şi le-am aruncat la coşul de gunoi stradal. Pe urmă, mi-am scos mănuşile ca la carte, pe dos, fără să le ating exteriorul cu degetele goale şi le-am depus în acelaşi coş de gunoi. Femeia de serviciu a primit ordine clare, să umple o găleată cu apă şi să spele trotuarul.
Mi-am aprins o ţigară şi am tras de timp, să văd ce se mai întâmplă, fiindcă urma să se întâmple ceva, localii erau agitaţi, gesticulau, dând vina unii pe alţii. V-am zis câţi erau? Opt. Două maşini de poliţie locală.
În cele din urmă, a venit către mine unul blond, cu faţă de boboc la locală, cu telefonul pregătit, să facă poze la faţa locului. La faţa locului, a rămas împietrit. Eu am stins ţigara şi m-am uitat la faţa lui, cum intră în panică.
– Unde sunt probele?
N-a fost o întrebare, a fost un scheunat. Aproape că m-a speriat disperarea lui.
– Ce probe? – zic.
– Bandajele cu sânge, alea-alea...
- Le-am aruncat la gunoi.
– Unde? – zice.
– Acolo, şi-i arăt cu degetul arătător coşul de gunoi din staţia de autobuz.
– Păi, aduceţi-le imediat înapoi!
Zice vorbele astea şi se îndepărtează, mă lasă să rezolv singură problema. Mă duc la coşul de gunoi, mă uit în străfundurile lui, văd cum luceşte albul tifonului printre punguţe de plastic cu rahaţi de câine, văd resturi de mâncare, conserve de Red Bull, mulţi băutori de Red Bull şi mulţi posesori de câini căcăcioşi în cartier, aşa mă gândesc, în vreme ce mă lupt cu duhoarea şi cu regretul că mi-am aruncat mănuşile de nitril prea devreme. Recuperez cam 45% din bandaje, flaconul de apă oxigenată şi încă vreo două-trei chestii care mi se par de efect şi le depun la locul faptei, nu chiar unde fuseseră iniţial, ci mai discret, cu vreo 60 de centimetri mai departe de farmacie, mai aproape de instituţia de jocuri de noroc, dar tot pe teritoriul însângerat. Grasa de la maxbet mă priveşte cu subînţeles, a ieşit cu o găleată de plastic plină ochi cu apă, e hotărâtă să spele orice urmă a grozăviei din faţa prăvăliei ei, jocuri de noroc plus băltoace de sânge dă „câh" la patron, dar eu, vulpe bătrână, care ştiu că mai bine un rahat de câine decât o pată de sânge în faţa farmaciei, am şi plasat probele vreo 60 de centimetri mai spre afacerea dumneaei. Tace mâlc. Cine-i mai dă ei Quarelin fără reţetă când o doare capul, dacă nu eu?
A mai trecut o juma' de oră, m-am întors la mojar, femeia noastră de serviciu stă geană pe vitrina din sud-est.
– A venit doi găozari de la Criminalistică, îmi zice.
Mă şterg pe mâini şi mă duc să mă uit. Într-adevăr, e un tip cu ruletă care măsoară distanţa de la zidul blocului la unde am aruncat eu pansamentele însângerate, mai către jocuri de noroc. Şi mai e unul, în picioare, care notează. Şi în jurul lor sclipeşte aproape stroboscopic, în lumina orbitoare a soarelui de amiază, banda galbenă care delimitează locul crimei.
– Ştii ceva, Flori? - îi zic. Ăştia nu e doi Găozari de la Criminalistică, e doi Labagii Trişti"
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Cele mai importante lucruri pe care le poţi face într-o viaţă
Citește și: Ion Cristoiu: Revoluţia cîntată şi dansată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace