COMENTARIU Lelia Munteanu: Suvernul Pontif - din nou despre corupţie

Urmărește
944 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Suvernul Pontif - din nou despre corupţie
Nu e prima oară astăzi şi nu va fi nici ultima cand Papa Francisc vorbeşte despre corupţie. 
 
Predicând despre Evanghelia zilei cu pilda administratorului necinsit (Luca 16, 1-13), Suveranul Pontif le-a teologhisit credincioşilor adevărul scripturistic conform căruia ”ca să moşteneşti viaţa veşnică nu e nevoie să acumulezi bunurile acestei lumi, însă ce contează este generozitatea  pe care am trăit-o în relaţiile noastre frăţeşti. Iată, aşadar, îndemnul lui Isus: nu folosiţi bunurile acestei lumi numai pentru voi înşivă şi pentru propriul egoism, folosiţi-vă însă de ele pentru a închega prietenii, pentru a stabili relaţii bune, pentru a acţiona în caritate, pentru a promova fraternitatea şi a practica grija faţă de cei mai slabi.
 
(...) Se întâmplă ca acela care se mişcă pe ascuns, după anumite criterii lumeşti, să fie în stare să se descurce în mijlocul greutăţilor. Ştie să fie mai isteţ decât ceilalţi. În schimb, discipolii lui Isus, adică noi, uneori suntem adormiţi sau naivi, nu ştim să luăm iniţiativa pentru a căuta căi de ieşire din dificultăţi. Mă gândesc la momentele de criză personală, socială, dar şi eclezială. Uneori ne lăsăm învinşi de descurajare sau cădem în lamentări şi victimizare. În schimb, ne spune Isus, am putea fi şi isteţi după Evanghelie, am putea fi treji şi atenţi, ca să discernem realitatea, am putea fi creativi, ca să căutăm soluţii bune pentru noi şi pentru ceilalţi.
 
(...) Chiar şi în lumea de astăzi există poveşti de corupţie precum cea pe care o povesteşte Evanghelia: comportamente necinstite, politici inechitabile, forme de egoism care stăpânesc opţiunile persoanelor şi instituţiilor, atâtea alte situaţii obscure. Dar nouă, creştinilor, nu este îngăduit să ne descurajăm sau, mai rău, să le lăsăm să meargă mai departe, să rămânem indiferenţi. Dimpotrivă, suntem chemaţi să fim creativi în facerea binelui, cu prudenţa şi isteţimea Evangheliei, folosind bunurile acestei lumi – nu doar pe cele materiale, ci toate darurile pe care le-am primit de la Domnul – nu pentru a ne îmbogăţi noi înşine, ci pentru a genera iubire fraternă şi prietenie socială. Să ne rugăm Preasfintei Fecioare Maria să ne ajute să fim asemenea ei, săraci în spirit şi bogaţi în iubire unul faţă de celălalt”.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici