- Home
- Editorialiștii
- (25.02.2022, 12:16)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Ucraina, în "ceaţa războiului". Primul sacrificat - adevărul
Urmărește
5198 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu:
Dacă tot ce se petrece acum în Ucraina ar trebui rezumat în două cuvinte, acestea n-ar putea fi decât Eşecul Occidentului. Faptul că autocratul de la Kremlin a ajuns până aici este rodul lamentabilei gestionări a crizei ucrainene.
Fără viziune, fără o strategie articulată, liderii occidentali l-au strecurat în prim-planul scenei politice mondiale, până într-atât încât preşedintele Federaţiei Ruse să poată specula efectul de imagine că, trimiţându-i pe înalţii birocraţi din UE după seminţe, ar discuta de la egal la egal doar cu omologul său american, .
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Putin nu e nebun. E cuprins doar de hybris, luat de flama puterii.
A calculat momentul în care umanitatea este mai vulnerabilă, Occidentul mai dezunit, mai ezitant, şi loveşte după un plan îndelung ticluit, articulat în cele mai paranoice amănunte. Prin ceea ce Clausewitz numea "ceaţa războiului" începe să se întrevadă ce urmăreşte; într-o primă etapă: să ocupe sudul Ucrainei, să se aşeze la graniţa NATO (ne vom trezi curând vecini cu ruşii), să aibă o deschidere la Marea Neagră comparabilă cu a Turciei.
Ucraina nu întruneşte condiţiile de a fi primită în NATO. În mod inexplicabil, lui Putin i-a fost servit acest pretext convenabil de aliaţii înşişi. Pe de altă parte, măcar din raţiuni de temporizare, niciuna dintre aşa-numitele condiţii nu i-a fost luată (fie şi de formă) în seamă.
La câteva luni după ce fusese instalat în funcţie, preşedintele George Walker Bush, în primul său turneu peste Atlantic din iunie 2001, s-a întâlnit cu Putin în Slovenia, prilej pentru o exaltată, candidă declaraţie: "L-am privit în ochi. Mi s-a părut o persoană sinceră şi de încredere. Am avut un dialog foarte bun. Am reuşit să văd în sufletul lui". N-ar fi fost necesar să se ostenească să-i coboare în suflet. Referindu-se la NATO, Putin i s-a adresat foarte limpede: "Uite care-i treaba. [NATO] e o organizaţie militară. Se îndreaptă către graniţa noastră. Da, se îndreaptă către graniţa noastră. De ce?".
Cu opt ani mai devreme, în 1993, legendarul George Kennan, creierul strategiei americane privind Războiul Rece, avertizase: "Extinderea NATO va fi cea mai gravă eroare a politicii americane din întreaga eră postbelică. O asemenea decizie ar putea să instige tendinţele naţionaliste, antioccidentale şi militariste în opinia publică rusă, să aibă un efect negativ asupra dezvoltării democraţiei ruse, să readucă atmosfera Războiului Rece în relaţiile Est-Vest şi să impulsioneze politica externă rusă în direcţii de decizie care nu sunt pe placul nostru".
O următoare mişcare a diabolicului propagandist Vladimir Putin ar putea fi şantajarea europenilor cu decopertarea sarcofagului de la Cernobâl. (Util de reamintit, în Ucraina sunt 15 reactoare nucleare, dintre care două în sud, care asigură jumătate din necesarul de energie al ţării).
Retorsiunea soft, ca răspuns al eventualei deconectări a Rusiei de la sistemul Swift de plăţi interbancare, e deja pe ţeavă: v-aş da gaz, petrol, cărbune, cu dragă inimă, dar n-o să aveţi cum să-mi plătiţi, că doar n-o să-mi aruncaţi banii cu praştia.
Navigând între sinistrele comunicate de război, pe de o parte, şi declaraţiile exaltate ale aliaţilor despre "bravul popor ucrainean", pe de cealaltă, mi-am amintit o foarte veche vorbă de spirit: în război, primul sacrificat e adevărul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace