COMENTARIU Lelia Munteanu: Ura

Urmărește
1254 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ura

COMENTARIU Lelia Munteanu:

M-am întrebat, nu o dată, ce ar fi spus marele romancier Amos Oz, din 7 octombrie până astăzi, dacă ar mai fi trăit.

Era adeptul soluţiei cu două state – Palestina şi Israel. Şi-a susţinut-o curajos şi consecvent. Mai departe nu e loc de speculaţii.

Am redeschis ultimul lui roman ("Iuda", 2014) şi m-am dus ţintit la pasajul în care unul dintre personaje perorează (acţiunea se petrece prin anii '60):

"De câteva decenii, între ei e o înţelegere perfectă: arabii vor ţara asta pentru că e singura lor ţară, nu au alta în afară de ea, iar noi o vrem exact din acelaşi motiv. Ei ştiu că noi nu vom renunţa la ea niciodată, iar noi ştim că ei nu vor renunţa la ea niciodată. Înţelegerea reciprocă e cât se poate de clară, fără nici o îndoială. Nici o înţelegere nu e şi nu a fost între noi. (...) El era unul dintre cei care credeau că tot ce li se cere celor care se certau era să binevoiască să se recunoască unul pe celălalt, pentru ca îndată să înceapă să se simpatizeze reciproc. Nu trebuie decât să bem împreună o cafea tare şi dulce şi să purtăm o discuţie prietenească – şi imediat răsare soarele iar duşmanii vor cădea înlăcrimaţi unul în braţele celuilalt, ca într-un roman de Dostoiekski. Dar eu îţi spun, dragul meu, doi bărbaţi care iubesc aceeaşi femeie, două popoare care pretind acelaşi pământ – chiar dacă vor bea împreună râuri de cafea, râurile acelea nu vor stinge ura lor şi oricât de multă apă va curge tot nu o va spăla".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici