COMENTARIU Lelia Munteanu: Vaccinaţii pierd anticorpii anti-covid mai repede decât cei care au trecut prin boală

Astăzi, în Yedioth Ahronoth, Adir Yanko publică un studiu al reţelei de policlinici Leumit (foto). Subiecţii: 2.000 de vaccinaţi (cu Pfizer) şi 4.000 de vindecaţi de Covid-19. Toţi aceştia au fost monitorizaţi timp de 10 luni.

Urmărește
3914 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Vaccinaţii pierd anticorpii anti-covid mai repede decât cei care au trecut prin boală

FOTO: images.jpost

La două săptămâni după rapel, vaccinaţii ajunseseră la 9.500 de anticorpi, iar cei care se însănătoşiseră cu două săptămâni în urmă - la 800 de anticorpi. S-a constatat că vaccinaţii pierd în fiecare lună aproximativ 40 la sută din numărul de anticorpi rămaşi, în vreme ce vindecaţii pierd numai 11 la sută. De aici concluzia că numărul anticorpilor celor care s-au vaccinat în decembrie-ianuarie va scădea în următoarele trei luni la aproximativ 126. Adică sub nivelul protector de 150, conform cheii de calcul a laboratorului care a efectuat analizele. La cei vindecaţi, se prognozează că numărul anticorpilor va scădea în următoarele trei luni până la 300. Cu alte cuvinte, va rămâne peste nivelul protector.

Prin urmare, conform studiului, se estimează că, în următoarele trei luni, primii vaccinaţi din Israel vor rămâne fără anticorpi anticovid detectabili în sânge. Spre deosebire de vaccinaţi, cei care au trecut prin boală au o imunitate mai lungă.

În fine, nu trebuie uitată memoria imunologică a anumitor celule componente ale sistemului imunitar, care au menirea să ridice „la comandă" nivelul de anticorpi, în funcţie de necesităţi (memory B cells). Aşa se explică de ce, atunci când se contaminează, aproape toţi vaccinaţii fac forme foarte uşoare sau chiar asimptomatice de Covid-19. Ar mai fi de adăugat că, în principiu, anticorpii nu sunt singurul parametru în reacţia de apărare a organismului. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici