COMENTARIU Lelia Munteanu: Vor impinge Israelul iliberalii din Guvernul Netanyahu spre o teocraţie de tip iranian?

O excepţională radiografie a situaţiei interne din Israel publică Ilan Z. Baron şi Ilai Z. Saltzman în Foreign Affairs – “The Undoing of Israel. The Dark Futures That Await After the War in Gaza”.

Urmărește
731 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Vor impinge Israelul iliberalii din Guvernul Netanyahu spre o teocraţie de tip iranian?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Vor impinge Israelul iliberalii din Guvernul Netanyahu spre o teocraţie de tip iranian?

Editorialul aparţine unor analişti care văd dincolo de ceaţa războiului şi constată cu îngrijorare că din Declaraţia de Independenţă (mai 1948) a Părinţilor Fondatori ai Statului s-au estompat astăzi valorile umaniste şi respectul dreptului internaţional.

Textul explică pericolul iliberalist al Guvernului extremist Netanyahu şi viitorurile sumbre spre care ar putea îndrepta Israelul.

“Ţara se află pe o cale tot mai apăsat iliberală, violentă şi distructivă. Dacă nu îşi schimbă cursul, idealurile umaniste ale fondării sale vor dispărea cu totul, pe măsură ce Israelul se îndreaptă spre un viitor mai întunecat, unul în care valorile iliberale definesc atât Statul, cât şi societatea. Israelul este pe cale să devină din ce în ce mai autoritar în ce priveşte tratamentul, nu doar faţă de palestinieni, ci şi faţă de propriii cetăţeni. Ar putea pierde rapid mulţi dintre prietenii pe care îi are devenind un paria. Şi, izolat de lume, ar putea fi epuizat de frământările de acasă, deoarece fisurile tot mai mari ameninţă să rupă ţara însăşi. Starea de lucruri este atât de periculoasă în Israel, încât aceste viitoruri nu sunt deloc stranii, dar nici inevitabile. Israelul este capabil încă să se retragă din pragul [dezastrului]. Costul de a nu face acest lucru poate fi prea mare pentru a fi suportat”. Altminteri, autorii descriu cel mai cumplit deznodământ posibil: “Actuala virare spre dreapta, împinsă atât de politicieni, cât şi de mulţi dintre alegătorii acestora, ar putea face ca Israelul să devină un fel de teocraţie etnonaţionalistă, condusă de un consiliu judiciar şi legislativ evreiesc şi de extremişti religioşi de dreapta, nimic mai puţin decât o versiune evreiască a statului teocratic al Iranului”.

În fotografie, cei doi siniştri extremişti al Cabinetului Netanyahu: Itamar Ben Gvir, ministrul Securităţii Naţionale (dreapta) şi Bezalel Smotrich, ministrul de Finanţe.     

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici