- Home
- Editorialiștii
- (01.01.2021, 12:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea: 2020 – 2021: de la anul-covid la anul livid
Ideea e că nu ”anul nou” trebuie să fie mai bun, ci noi trebuie să fim mai buni. Astă noapte, pe la miezul ei, poate am fost pentru un moment, ori ne-am promis asta. Dar acum e o nouă zi. Şi noi sîntem aceiaşi, de sus şi pînă jos, ca şi ieri. Chiar cu şi mai multe probleme pe cap.
Urmărește
1850 afișări
COMENTARIU Marius Oprea: 2020 – 2021: de la anul-covid la anul livid
Nu-mi place să proorocesc, pentru că în genere n-am nimic bun de spus despre viitor. Sînt istoric, iar refugiul meu se află mai degrabă în trecut şi în exemplele lui, într-o comparaţie aproape devenită reflex, cu un prezent pe care îl văd confuz şi lipsit de eroism. Dar am, totuşi, cum s-ar spune, o ”experienţă de viaţă”, pentru că am deja 56 de ani (deşi nu prea-mi vine să cred), am trăit şi am văzut multe. Din această perspectivă, o să-mi permit totuşi să fac un prognostic. Deşi, cînd aud despre aşa ceva, îmi aduc aminte de întîmplarea cu Stalin şi meteorologii. Înaintea unei bătălii din al doilea război mondial, tiranul sovietic dorea să ştie cam cum va fi vremea. I s-a spun deci care e prognoza meteo şi a întrebat care e gradul de probabilitate ca lucrurile să stea, într-adevăr, aşa. ”40%”, a venit răspunsul. ”Atunci de ce nu alegeţi varianta contrară, că are mai multe şanse să se întîmple?” i-ar fi întrebat Stalin, specialistul în vremuri, pe specialiştii în vreme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ca ”analist politic” al trecutului, o să încerc, totuşi, să privesc, dacă nu spre viitor (nu mă încumet), măcar spre anul care vine.
Între ani nu trecem niciun prag, în afara unuia emoţional. Ne place să ne imaginăm că, odată cu noaptea de Anul Nou, totul se va schimba şi sperăm, întodeauna, că în bine. Dar speranţa are rareori vreo bază raţională. În acest an, cu atît mai puţin. Raţional vorbind, din ce am experimentat în 2020, nu pot spune (n-am niciun argument solid), că lucrurile vor sta mai bine în 2021. Vaccinul n-are nicio importanţă aici – e mai degrabă o chestiune de propagandă, decît de eficienţă: virusul pandemic s-a dovedit deja, prin rata scăzută a mortalităţii, că nu e cu mult diferit de o nouă tulpină de gripă. Dar confruntarea noastră, a românilor cu pandemia Covid-19 a scos la iveală două probleme esenţiale şi specifice ale României şi ele ţin de un sistem de ”gestiune” politică şi administrativă profund viciat. Preşedintele Klaus Iohannis are dreptate, atunci cînd spune că avem nevoie de o reformă a statului. Dar doar pînă acolo – nu şi în modul în care priveşte această reformă.
Dincolo de problema generală a umanităţii, care s-a dovedit nepregătită din multe puncte de vedere (al politicilor publice, al infrastructurii medicale, dar şi emoţional) pentru confruntarea cu o pandemie care, Slavă Domnului, nu s-a dovedit într-atît de mortală, periculozitatea ei constînd doar în răspîndirea rapidă şi greu de controlat, cu toată severitatea măsurilor, noi, românii, avem două probleme majore care vor face diferenţa. Ele ţin de ”leadership”-ul politic aflat la conducerea destinelor ţării, într-un moment de cumpănă, în care, cred eu, cei ce ne conduc nu sînt capabili să facă faţă provocărilor.
Prima problemă e că anul 2020 a arătat că România are în fruntea ei un preşedinte viciat de prejudecăţi şi lipsit de viziunea unui om de stat. Istoria a dovedit, în general, că indivizii obsedaţi de control, de pe tot mapamondul şi în toate epocile, s-au făcut, în genere, vinovaţi de cele mai mari rele. Ori, păstrînd proporţiile, noi sîntem conduşi de un asemenea om – deciziile sale politice, implicarea ca ”actor” politic, public, mediatic, în toate planurile existenţei noastre, au dovedit această dorinţă (încă nesatisfăcută deplin) de control.
Klaus Iohannis e departe de a-şi fi spus ultimul cuvînt, odată cu alegerile generale din această iarnă, care de fapt au dus la un eşec personal, de natură să-i stîrnească şi mai tare dorinţa de a ”controla” mersul lucrurilor. Avem deci să ne aşteptăm la decizii proaste în continuare, dictate nu de realitate, ci de dorinţa de a o controla. A doua problemă e că, în această ecuaţie aflată la limita dintre democraţie şi autocraţie (”legitimată” prin vot), fondul politicilor publice din România se face pe principiul că funcţia conferă valoare, şi nu invers. ”Algoritmul politic” e cel care dictează, şi nu competenţa. ”Omul de partid” bate orice diplomă şi oricîtă expertiză, iar o serie de întîmplări de anul trecut (cea de la Ape, de la Tîrgu Mureş e de notorietate) confirmă acest fapt. Iar acum, după alegeri şi învestirea noului guvern, funcţiile se împart la trei, şi nu doar în sînul unui singur partid.
În 2021, deci, am rămas să ne descurcăm tot singuri, cu ce avem, într-o lume tot mai confuză. Nu mai avem oameni de stat, ci numai oameni politici (nici preşedintele nu e altfel, şi a dovedit-o din plin), într-o perioadă în care am avea nevoie, mai mult decît oricînd, de viziune şi de un ”proiect de ţară”. La noi, ”proiectul de ţară” a devenit străveziu, atunci cînd s-au închis pieţele în prag de sărbători, fără nicio motivaţie de protecţie sanitară serioasă, în afara aceleia economice, de a se putea reface rata de profit a marilor lanţuri de magazine, afectată de Covid-19, care nu au fost supuse aceluiaşi tip de restricţie. Cu alte cuvinte, ”proiectul de ţară” e că România a devenit, pe faţă, o mare piaţă de desfacere pentru produsele de import şi furnizor de forţă de muncă brută la export (ceea ce s-a văzut din ”episodul Sparanghelul”). Şi cam atît.
Se aşteaptă o criză economică inevitabilă, în care gestionarea resurselor proprii, de către fiecare stat în parte (pandemia a arătat cît de fragilă e ”politica globală”, în raport cu interesele proorii ale statelor, în momente de criză cu adevărat serioasă), e cea care va face diferenţa. Noi sîntem total descoperiţi în faţa ei. Nu spun că vor veni vremuri de foamete, dar va fi o scumpire a vieţii, în faţa căreia nu ne putem împotrivi. ”Suveranismul” nostru e limitat. Nu avem nici politici protecţioniste, nu ne protejăm în nici un fel nici agricultura, nici producţia proprie din alte domenii.
Vom avea parte de criză şi vom strînge cureaua, dar cu o gaură-două în plus, decît în alte zone ale Europei, cel puţin. Chiar şi ţările UE vor fi preocupate în primul rînd să-şi ocrotească proprii cetăţeni. Iar noi nu vom face decît să primim resturile de la masa bogatului: ne-am pus deja oficial nădejdea doar în ”fondurile de rezilienţă” primite de la UE, cu alte cuvinte acceptăm poziţia de ”asistaţi”. În care un contabil, prim-ministru, ne va număra şi taxa îmbucăturile. Scumpirile au început deja, azi dimineaţă. S-au majorat, peste noapte (noaptea Anului Nou) accizele. Deocamdată, numai la benzină şi ţigări.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: COMENTARIU Sorin Avram: A făcut şi TVR ceva bun
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20