- Home
- Editorialiștii
- (09.05.2020, 08:36)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea: Cînd s-o turna beton pe Lună
Agenţia Spaţială Europeană ne-a făcut făcut mai fericiţi: în viitor, urina ar putea ajuta la turnarea betonului pe lună.
Urmărește
1506 afișări
Marius Oprea: Cînd s-o turna beton pe Lună
Ştirea, anunţată pe 8 mai, mi-a adus aminte de istoriile bunicului meu Alexandru, din vremea războiului, a cărui încheiere am aniversat-o tot ieri – 75 de ani, comemoraţi fără prea mare fast, din cauza coronavirsului. Şedeam amîndoi, eu şi bunicul, pe treptele casei de la ţară, în vremea apusului, cînd obişnuia să privească peste dealuri cerul, dîndu-şi pălăria pe ceafă şi înjurînd de fiecare dată, după ce încheia cîte o istorioară: ”…tu-i America mă-sii…”. Atunci îmi părea că fără motiv, dar apoi, cînd am mai crescut, el mi-a răspuns la nedumerire, spunîndu-mi că i-a aşteptat în zadar într-una pe americani şi i-a tot înjurat, în fiecare seară a vieţii lui de după război, că nu mai vin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Encode susţine acţiunea lui Elon Musk împotriva transformării OpenAI într-o entitate profitabilă
-
Ion Cristoiu: Anticomunismul – între născociri şi realitate
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
Ei bine, una dintre acele poveşti ale lui de pe front era legată de binefacerile urinei, înainte de a fi descoperite ele de Agenţia Spaţială Europeană, care a constatat că ureea distruge legăturile de hidrogen şi ”reduce vîscozitatea amestecurilor de fluide”. În general, ”înmoaie”. Un ofiţer german descoperise acest fapt în timpul războiului, cînd îşi punea ordonanţa, ori pe diverşi alţii pe care îi alegea, să i se urineze seara pe cizme, dar cu grijă, să nu-i ude pantalonii. Într-o seară, a avut şi bunicul, sergent miltralior în acea unitate mixtă de ”vînători de partizani”, parte de această onoare, ”Şi neamţul lăsa aşa cizmele peste noapte, astfel încît după o lună căputa foarte tare din piele de bou se înmuiase ca o haină”, îmi povestea. Apoi, la Cotul Donului, mi-a mai spus bunicul că, în lipsa oricărui dezinfectant sanitar, soldaţii foloseau urină fiartă, pentru dezinfectarea rănilor mai uşoare.
Bunicul meu a făcut parte, precum toţi cei din generaţia sa, din marea armată de ”sacrificaţi” ai istoriei de la mijlocul veacului trecut. Căci, de fapt, războiul nu a luat sfîrşit la 8 mai 1945, aşa cum tardiv se recunoştea tot în ziua în care s-a descoperit şi secretul turnării betonului pe lună, într-un comunicat semnat de miniştrii de externe ai fostelor ţări comuniste, acum membre ale flancului estic al NATO, cît şi de Statele Unite. ”În timp ce luna mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu a adus şi libertate în Europa. Centrul şi Estul Europei au rămas sub dominaţia regimului comunist pentru încă aproape 50 de ani”, spune textul comunicatului, care mai arată că ”timp de multe decenii, numeroşi cetăţeni europeni din Centrul şi Estul continentului şi-au sacrificat viaţa, luptînd pentru libertate, în timp ce milioane de oameni au fost privaţi de drepturi şi libertăţi fundamentale, au fost supuşi torturii şi strămutaţi forţat. Societăţile din spatele Cortinei de Fier au căutat cu disperare o cale spre democraţie şi independenţă”.
Cu alte cuvinte, pentru o parte a lumii războiul nu se încheiase, ci fusese înlocuit cu acela dus împotriva ocupaţiei sovieto-comuniste. Şi acest război nu a fost deloc unul ”rece”, nici pentru o parte, a celor ocupaţi, nici pentru ocupanţi. În Ţările Baltice, Ucraina şi România a existat o puternică rezistenţă armată anticomunistă, pînă la mijlocul anilor ’50. Sîngele a curs din belşug, pentru că Armata Roşie şi serviciile de poliţie politică, înfiinţate după chipul şi asemănarea KGB-ului au utilizat în ţările ocupate metode care nu se deosebeau cu nimic de cele folosite de Gestapo-ul nazist. Închisorile şi lagărele din aceste ţări au făcut un număr de victime similar şi uneori chiar mai mare, în morţi şi ”prizonieri de război”, adică deţinuţi politici, comparabil cu cele din timpul războiului împotriva fascismului.
Cu toate acestea, nici victimele, nici crimele comise după război de ocupaţia sovieto-comunistă şi de instrumentele ei instituţionale în fiecare ţară de dincoace de Cortina de Fier, nu s-au bucurat şi nu se bucură încă de recunoaşterea şi tratamentul istoric şi juridic cuvenit. Holocaustul nazist este unanim recunoscut, iar criminalii au fost pedepsiţi oriunde au fost aflaţi, indiferent de anii scurşi de la crime. În cazul crimelor comunismului însă, comunitatea europeană occidentală a privit cu reticenţă înfiinţarea unui ”Nurnberg” al comunismului, care dealtfel a şi eşuat. Iar acum începe să fie, biologic vorbind, prea tîrziu pentru pedepsirea criminalilor. Chiar şi din punct de vedere istoric, crimele comunismului îşi găsesc contestatari, iar rezistenţa anticomunistă are denigratorii ei, aşa cum şi comunismul îşi are nostalgicii lui. Toţi aceştia nu şi-ar putea permite să spună despre nazism ce spun despre comunism, deşi crimele săvîrşite de cele două regimuri sînt similare – atît comunismul, cît şi nazismul sînt regimuri criminale. Iar Holocaustul şi crimele comunismului sînt cele două feţe ale aceleiaşi monede: crima împotriva umanităţii.
Acest fapt nu este însă spus pe şleau în comunicatul din 8 mai al miniştrilor de externe ai ţărilor de pe flacul estic al NATO şi Statelor Unite. Cum nu se spune nici că, în fond, americanii şi aliaţii lor occidentali ar fi putut face mai multe, ca acest război dus de ţările subjugate de fosta URSS să fi fost scurtat, prin intervenţia, lor. Dar nu a fost. Bunicul i-a aşteptat în zadar pe americani toată viaţa lui, aşa cum eu privesc în zadar spre cerul acestei nopţi de mai. Şi o să aştept probabil, pînă la capătul vieţii, să văd cum se toarnă beton pe lună.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: COMENTARIU Marius Oprea: Covid-ul gîndirii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:00
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale