- Home
- Editorialiștii
- (29.11.2020, 07:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea: Sfîntul Andrei şi alegerile din România
Se pare că în acest an Dumnezeu va număra voturile.
Urmărește
3476 afișări
COMENTARIU Marius Oprea: Sfîntul Andrei şi alegerile din România
Într-un editorial recent, C.T. Popescu a lansat un atac extrem de dur la adresa ÎPS Teodosie, a Preafericitului Patriarh Daniel şi a bisericii în general, revenind la acelaşi ton pentru care-şi ceruse scuze anterior, cînd îi jignise pe toţi credincioşii ortodocşi. El spune, în legătură cu preconizatul pelerinaj la peştera Sfîntului Andrei că ”Aidoma boss-ului său, Daniel, Teodosie mîrîie în numele Domnului… Carevasăzică, dacă nu pelerinaj total, atunci ciuciu guvernare, Orbane, că Dumnezeu numără voturile. În viziunea lui Mache, Iisus e unul dintre caftangiii de prin filme care mai întîi se lasă bătuţi, pentru efectul dramatic, ca apoi să îi dea adversarului un cap în gură terminal...". Modul trivial în care se referă la înalţii ierarhi ai bisericii, dar şi la Iisus Hristos a fost motivat de scrisoarea deschisă pe care ÎPS Teodosie i-a transmis-o premierului Orban, anunţîndu-l de intenţia de a merge, cu toate restricţiile impuse de carantina din Constanţa, la pelerinajul de la peştera Sîntului Andrei. Ceea ce l-a enervat nespus pe jurnalist, devenit o portavoce cu sonorităţi de manea a guvernului, dar care a rostit, în tot amestecul de injurii, şi un mare adevăr: se pare că da, în acest decembrie, la alegeri, Dumnezeu va număra voturile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
După un Paşte ferecat în case, după interdicţiile de a participa la pelerinajele de Sfînta Parascheva şi Sfîntul Dimitrie a altor cetăţeni decît cei din Iaşi şi Bucureşti, ceea ce a dus la stabilirea criteriului nou de ”sfînt cu buletin de oraş”, se pare că credincioşii, preoţii şi ierarhii lor au ajuns la exasperare. Sînt şi ei români, ca toţi ceilalţi, şi observă dubla măsură. Pe de o parte, interdicţii uneori absurde, precum închiderea şcolilor ori a pieţelor ”acoperite”, dar mall-urile, marile lanţuri de magazine ale ”multinaţionalelor” n-au fost cu nimic afectate şi nici vorbă de vreo interdicţie privind participarea pe 6 decembrie, la vot. Secţiile de votare se amenajează deja, prin şcolile eliberate demult de povara elevilor. Se stabilesc ”circuitele”, ”urnele mobile” şi altele asemenea, astfel încît tot românul să poată vota. Fireşte, cu mască şi păstrînd distanţa.
Atunci, s-a născut întrebarea logică a credimcioşilor, pusă tranşant în fond de ÎPS Teodosie, în scrisoarea către primul ministru Ludovic Orban: de ce la vot se poate, şi la Sfîntul Andrei nu? Sfîntul Andrei nu e un oarecare ”tămăduitor”, la care se închină ”pupătorii de moaşte”, cum mai scriu mulţi dintre ”apostolii noii libertăţi” pe internet. E patronul spiritual al românilor, apostolul lui Hristos care a creştinat acest popor. Toţi marii voievozi au purtat în luptele lor cu turcii, ca drapel, prapurii cu Sfîntul Andrei, ocrotitorul românilor. A ignora chiar în aceste vremuri de pandemie dorinţa credincioşilor de a se ruga pentru sănătate, pentru ei, dar mai ales pentru ţara lor chiar la peştera celui ce e socotit ocrotitorul românilor, depăşeşte deja interdicţia de participare la pelerinajul Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, sau a Sfîntului Dimitrie, patronul Bucureştilor. Aici e vorba de sfîntul ocotitor al României. Cei ce merg îndeobşte la acest pelerinaj la Sfîntul Andrei şi rugăciunile care se rostesc acolo nu sînt doar pentru sine, ci mai ales pentru această ţară, greu încercată acum.
Dar autorităţile n-au renunţat la punctul lor de vedere şi nici n-au încercat să găsească o cale de compromis: interdicţiile au rămas valabile, la pelerinaj nu pot participa ”alţi cetăţeni” decît cei cîteva sute din comuna constănţeană Ion Corvin, unde se află Mînăstirea şi peştera Sfîntului Andrei. Nu s-a lăsat nici ÎPS Teodosie, care s-a adresat credincioşilor din toată ţara să meargă la peşteră, unde slujbele vor începe de azi, folosindu-se de ”declaraţia pe propria răspundere”. Înaltul ierarh i-a chemat pe toţi preoţii şi monahii din eparhie. A invitat acolo şi autorităţile: singur, prefectul de la Constanţa, Silviu-Iulian Coşa a refuzat ieri invitaţia ÎPS Teodosie de a participa la pelerinajul de la Peştera Sfîntului Andrei, spunînd că ”respectă prevederile legale” şi, ”nefiind locuitor al comunei Ion Corvin, nu poate veni”. Aceeaşi Recomandare pe care a făcut-o şi constănţenilor. Preşedintele şi premierul n-au răspuns.
Între timp, se pregătesc forţele poliţieneşti: în zona comunei Ion Corvin, după cum a anunţat prefectul, ”în zilele următoare, se va pune mare accent pe ordinea publică şi pe integritatea personală a fiecărui participant la pelerinaj”. Se vorbeşte de fluxuri şi circuite, de parcă în comuna constănţeană ar locui sute de mii de oameni. Au fost mobilizaţi acolo jandarmii din Gruparea Mobilă „Tomis”, care ”sînt pregătiţi pentru a dialoga cu oamenii şi vor gestiona cu profesionalism orice situaţie, în vederea prevenirii unor eventuale incidente sau provocări”, spun reprezentanţii Prefecturii. ÎPS Teodosie a văzut cu ochii lui acest ”professionalism” la sărbătoarea de hram a unei biserici din cartierul Tomis, unde poliţiştii au intrat înarmaţi în biserică, pentru a scoate afară şi a amenda cîteva persoane, care intraseră înăuntru să se închine, în pofida ”măsurilor de carantină”. Am mai văzut, cu acea ocazie, şi pînă unde merge minciuna: mai multe posturi de televiziune, inclusiv televiziunea publică au spus, citind parcă acelaşi text, că slujba s-a ţinut înăuntru, deşi imaginile în care se putea vedea altarul de afară, la care slujise înaltul ierarh, contraziceau textul.
Acum, în contrapondere cu ÎPS Teodosie, autorităţile fac apel la credincioşii care nu sînt din comuna Ion Corvin să nu meargă acolo: aceştia nu vor putea participa la pelerinajul la care de obicei în fiecare an de 30 noiembrie se strîngeau în jur de 10.000 de persoane, iar ierarhul oficia slujba, alături de numeroşi preoţi şi diaconi din eparhie, dar şi alături de invitaţi străini, înalţi ierarhi ai bisericilor ortodoxe de peste hotare. Arhiepiscopul Tomisului e hotărît să nu se abată în acest an de la obicei. Pe de altă parte, poliţia declară că "vor exista filtre, vom monitoriza activ această situaţie şi nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să fim puşi în faţa faptului împlinit, că la acea mănăstire se va crea o aglomerare mare de persoane. Sîntem încrezători în puterea noastră şi capacitatea noastră de reacţie şi da, vom fi la datorie, vom suplimenta dacă este necesar numărul de efective, astfel încît aceste activităţi să se desfăşoare liniştit şi cu participarea strict a persoanelor care au voie să fie acolo”. Adică, doar localnicii din comună.
Astăzi şi mîine, la peştera Sfîntului Andrei se va purta o adevărată bătălie. În preajma comunei Ion Corvin, păzită ca o bază militară sub asediu taliban nu vor fi minerii lui Cozma faţă cu jandarmii mobilizaţi la Stoeneşti, ci credincioşii ortodocşi, chemaţi de Înaltul Teodosie, să se închine la sfîntul Andrei, patronul spiritual al românilor, faţă cu aceiaşi jandarmi şi poliţişti. Cine va avea de cîştigat şi cine va pierde, Dumnezeu ştie cel mai bine, pentru că, da, el va număra voturile la aceste alegeri: aceasta a fost de fapt decizia surprinzătoare a autorităţilor.
În aceste zile, întreaga campanie electorală, în care pînă acum nu s-a întîmplat mai nimic, începe de fapt şi se încheie în comuna constănţeană Ion Corvin, spre care se îndreaptă acum ochii românilor – credincioşi sau nu, în fiecare dintre ei ceea ce se va petrece acolo va schimba ceva, ce se va vedea apoi şi la vot..
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe